Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #25: Kasper Dolberg - Talangen
Kasper Dolberg ansågs vara det nya stjärnskottet i Ajax när han slog sig in i a-laget 2016.

120 år, 120 Ajacieden #25: Kasper Dolberg - Talangen

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Här tar vi en titt på talangen Kasper Dolberg som slog sig in med dunder och brak från ungdomsakademin in i Ajax a-lag säsongen 2016/17.

Kasper Dolberg kom till Ajax 17 år gammal den 5 januari 2015 från danska Silkeborg IF efter att ha blivit scoutad av Ajax danske mästerscout John Steen Olsen som tidigare upptäckt spelare som bland andra Zlatan Ibrahimovic, Christian Eriksen och Viktor Fischer. Dolberg var en mycket spännande spelare när han kom till klubben och runt tiden då han slog sig in i a-laget. Han är längre än vad han ser ut att vara, i alla fall på TV, med sina 187 centimeter och då han också är väldigt snabb, både med och utan boll sågs han som en stor talang och ett av de nya stjärnskotten i Ajax. Dessutom var han en effektiv avslutare med ett brett register framför målet med bland annat ett stenhårt skott, då han slagit in en och en annan långdistans frispark i U19-laget och Jong Ajax.

Dolberg gjorde sin officiella a-lagsdebut under Peter Bosz den 26 juli 2016 mot PAOK i den tredje kvalrundan till Champions League och han gjorde även Ajax 1-1-mål vilket blev slutresultatet. Undertecknad var själv på plats på Johan Cruijff ArenA två veckor senare och såg Dolberg spela när han gjorde sin första start i ligan – en vecka efter att han gjort sin Eredivisiedebut genom att bli inbytt mot Sparta Rotterdam – när Ajax kryssade 2-2 mot Roda JC där Dolberg gjorde båda Ajax mål, sina första i Eredivisie. Redan där kunde man se att han hade en enorm talang. Något som märktes när man såg honom på plats var hans förstatouch när han tog emot bollen, han visste exakt var han hade sin markering och med endast en lätt första touch när han tog emot bollen var han förbi sin markering och på väg upp i plan.   

Hans första säsong i a-laget blev väldigt lyckad, trots att Ajax inte vinner något. Han tog en plats i startelvan, blev den yngsta utländska Ajax-spelaren att göra ett hattrick (mot NEC Nijmegen den 20 november) och hjälpte till att ta Ajax till final i Europa League där han stod för sex mål i turneringen inklusive avgörande mål i semifinalen mot Lyon. Efter 16 ligamål vann han också både Johan Cruijff-priset och Marco van-Basten-priset som årets talang den säsongen. En omhuldad talang var han verkligen vid denna tidpunkt och spelar man i Ajax innebär det att man fått flera ögon på sig från olika toppklubbar runt om i Europa. AS Monaco erbjöd Ajax 50 miljoner euro för Dolberg sommaren 2017, men Marc Overmars ville inte sälja då och Dolberg blev kvar i Ajax.

Lika bra som det gick för Dolberg gick det inte för Ajax när säsongen 2017/18 drog igång då succétränaren Bosz försvann under sommaren 2017 efter att inte ha fått sina önskemål bemötta av Ajax styrelse och klubben befordrar Jong Ajax-tränaren Marcel Keizer som ny a-lagstränare, vilket leder till en väldigt dyster höst för Ajax där Bosz blixtsnabba anfallsfotboll blir ett minne blott. Innan jul får Ajax nog och sparkar Keizer och anlitar Erik ten Hag från FC Utrecht och det är under ten Hag som Dolberg börjar få problem. Dolberg drar dessutom på sig en allvarlig fotskada i december som håller honom borta större delen av våren 2018 och efter detta återvänder han aldrig riktigt till samma form han visade upp under sin debutsäsong.

Under sommaren 2018 värvar Ajax Dusan Tadic samt hemvändaren Daley Blind och under den kommande säsongen föredrar ten Hag att ha Tadic som falsk nia med David Neres och Hakim Ziyech som yttrar, vilket gör att Dolberg hamnar på bänken där han dessutom får konkurrera med veteranen Klaas-Jan Huntelaar. Under en period, efter några ytterligare småskador, är han tredjevalet efter både Tadic och Huntelaar på samma position, men trots detta var han delaktig till att Ajax under vårdelen av säsongen tog sig till semifinal i Champions League och senare vann dubbeln.

Tyvärr nådde Dolberg aldrig upp i de höjderna igen som han visade under sin debutsäsong och klart var att han behövde ett miljöombyte. Efter att ha tränat med Ajax under försäsongen blev Dolberg klar för OGC Nice den 29 augusti 2019 där han spelar nu och började innan coronakrisen hitta tillbaka till sitt fina jag. Trots att hans Nice-karriär började en aning lustigt, då han i september, mindre än en månad i klubben, anmälde sin klocka till ett värde av 70 000 euro stulen. Efter en polisutredning erkände hans lagkamrat Mohamed Lamine Diaby-Fadiga brottet tio dagar senare och fick till följd av det sparken av klubben. Efter att Ligue 1 avslutats i förtid till följd av coronapandemin utsågs Dolberg till årets spelare i klubben efter 11 mål och 3 assist på 23 ligamatcher.

Avslutningsvis finns här ett klipp med godbitar från Dolbergs debutsäsong 2016/17 i Ajax.

Joakim Dahl 2020-05-27 18:17:00
Author

Fler artiklar om Ajax