Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #29: Ronald Koeman – Fotbollshistoriens målfarligaste mittback
Ronald Koeman i Barca-tröjan.

120 år, 120 Ajacieden #29: Ronald Koeman – Fotbollshistoriens målfarligaste mittback

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. I denna texten tar vi en närmre titt på Ronald Koeman som har en otroligt framgångsrik karriär som både spelare och tränare.

Ronald Koeman, född 21 mars 1963 i staden Zaandam i Noord-Holland, är idag förbundskapten för det nederländska landslaget. Under sin spelarkarriär på 1980-talet- och 90-talen blev han världens målfarligaste mittback, en skicklig spelfördelare från sin liberoposition, fruktad frisparksskytt och en säker straffläggare i Ajax, PSV Eindhoven och Barcelona.   

Koeman debuterade som 17-åring i FC Groningen i en ligamatch mot NEC, då han var endast 17 år och 183 dagar gammal gjorde det detta honom till den tredje yngsta spelaren i klubbens historia efter Piet Wildschut and Bert de Voogt. På tre säsonger i FC Groningen och 33 mål på 90 matcher fick han också sin debut i det nederländska landslaget samtidigt som han blev klar för mästarna Ajax 1983. Ajax misslyckades att försvara ligatiteln under Koemans första år i Ajax säsongen 1983/84 men bättre gick det följande säsong då man vann ligatiteln återigen, Koeman första klubbtitel av många som spelare. Följande säsong tog Johan Cruijff över som tränare i Ajax och man vann cupen men trots att man gjorde 120 mål på 34 matcher tappade man titeln till PSV Eindhoven, en av Ajax två stora rivaler i Nederländerna. Det blev på tre säsonger 23 mål på 94 matcher för Koeman innan han 1986 flyttade till just PSV.

Som en av Ajax två stora rivaler blev såklart flytten till PSV kontroversiell. PSV var mästare och framåt slutet av säsongen avgick tränaren Hans Kraay och ersattes av assisterande tränaren och blivande stortränaren Guus Hiddink. Man lyckades under säsongens sista veckor gå om Ajax i ligatabellen och försvara sin ligatitel från föregående säsong. Under Hiddink, med Koeman i försvaret, skulle de följande säsongerna bli de mest framgångsrika i klubbens historia då man vann tre ligatitlar i rad, två cuptitlar och den 25 maj 1988 vann Europacupen där PSV i finalen besegrade Benfica.

För att göra detta år ännu mer utomordentligt för Koeman så vinner han också EM med landslaget under sommaren efter att Nederländerna besegrade Sovjetunionen med 2-0 i finalen på Olympiastadion i München, där Koeman tidigare i semifinalen mot värdnationen Västtyskland slog in en livsviktig straff och kvittering till 1-1 för Nederländerna. Det är fram till idag Nederländernas enda stora internationella mästerskapstitel. På tre säsonger i PSV skulle Koeman, som mittback, göra 51 mål på 98 ligamatcher, mer än ett mål varannan match. Säsongen 1987/88 stod han också för sitt karriärrekord då han gjorde 21 mål i ligan.

Med den statistiken blir man inte långvarig i Nederländerna och mycket riktigt blev det en flytt till Barcelona 1989 där han återförenades med sin före detta tränare i Ajax, Johan Cruijff som då hade tagit över Barcelona. Under Cruijff blev Koeman en del i det så kallade ”Dream Team” i Barcelona i början på 90-talet. Cruijff byggde upp ett lag med en blandning av spanska spelare som Pep Guardiola, José Mari Bakero, Jon Andoni Goikoetxea, Miguel Angel Nadal och Txiki Begiristain samtidigt som han köpte utländska spelare som Ronald Koeman, Michael Laudrup, Romário och Hristo Stoichkov.

Under Cruijff vann man från 1991 till 1994 fyra La Liga-titlar samtidigt som man också besegrade Sampdoria i två finaler i europasammanhang, först i Cupvinnarcupen 1989 och sedan i finalen i Europacupen 1992 på Wembley. Speciellt för Koeman i finalen på Wembley då det är han som avgör med matchens enda mål på frispark i den 112:e minuten, kan ses här. Därmed blev han också den första spelaren som gjorde mål i två finaler i rad i olika europeiska tävlingar, efter att ha gjort Barcelonas tröstmål mot Manchester United i finalen av Cupvinnarcupen 1991 som man förlorade.

Tiden i Barcelona blev också otroligt framgångsrik för Koeman där han spelade i sex år fram till 1995. Med sina giftiga frisparkar och stenhårda skott blev det 67 mål på 192 ligamatcher i Katalonien där en av hans bästa frisparkar blev i El Clásico på Camp Nou mot Real Madrid i en minnesvärd 5-0 seger, kan ses här. Säsongen 1993/94 vann han också skytteligan i UEFA Champions League med sina åtta mål, lika många mål som Werder Bremens anfallare Wynton Rufer.

År 1995 gjorde Koeman återigen en kontroversiell flytt, sett ur Ajax ögon, då han skrev på för värsta rivalen Feyenoord, vilket också gjorde honom historisk som en av få spelare att representera alla de tre största klubbarna i Nederländerna, Ajax, PSV och Feyenoord. Som kapten i Feyenoord blev det inga titlar under hans två avslutande säsonger som spelare. Det blev 193 ligamål på 533 matcher för Koeman under sin karriär, mer än någon annan försvarare lyckats med, vilket alltså gör honom till fotbollshistoriens målfarligaste försvarare. Förutom att ha vunnit EM 1988 skulle Koeman också representera Nederländerna i två VM åren 1990 och 1994. Totalt blev det 78 matcher och 14 mål.   

Knappt ett år efter att ha avslutat sin spelarkarriär återförenades han med sin före detta tränare i PSV Guus Hiddink som dennes assisterande tränare i det nederländska landslaget under VM 1998. Efter mästerskapet blev han assisterande tränare i Barcelona innan han år 2000 fick sitt första uppdrag som huvudtränare för Vitesse som han tog till UEFA-Cupen på en rätt begränsad budget. År 2001 gjorde han comeback i Ajax som huvudtränare där han ledde laget till dubbeln säsongen 2001/02, så när på semifinal i Champions League 2003, och ytterligare en ligatitel 2004. Trots en bra start på sin tränarkarriär i Ajax blev avslutningen värre där Ajax tidigt under våren hade halkat åtta poäng efter PSV i ligan. Detta tillsammans med att man besegrades i ett dubbelmöte med Auxerre i UEFA Cupen ledde till att Koeman avgick dagen efter den 25 februari 2005.

En misslyckad tid i Benfica följde innan Koeman var tillbaka i holländsk fotboll 2006 när han tog över PSV efter just Hiddink. Efter att ha ledat serien under hösten blev man under våren infångade av Ajax och AZ vilket bäddade för en sanslöst dramatisk säsongsavslutning. Inför den sista omgången låg alla tre lagen på 72 poäng var, AZ först på bäst målskillnad följt av Ajax och sen Koemans PSV. AZ, tränade av Louis van Gaal, höll inte för trycket och förlorade sin match med 2-3. PSV tog en tidig ledning i sin match och gick då upp i serieledning men när Ajax sen tog ledningen mot Willem II låg de i topp. Men Koemans PSV öste på och vann med 5-1 mot Vitesse vilket innebar att trots att Ajax vann med 2-0 så tog PSV ligaguldet då man hade 1 måls bättre målskillnad än Ajax. I oktober lämnade Koeman PSV för att ta över Valencia, där han vann Copa del Rey men till slut fick sparken när laget låg på 15:e plats i La Liga och Koemans tränarkarriär kom ur kurs.

Han fick den på rätt köl igen sen när han 2011 tog över Feyenoord. Han blev då alltså den ende att både spela och träna Ajax, PSV och Feyenoord, och han gjorde det dessutom i samma ordning på båda gångerna. Under hans ledning gick Feyenoord från en krisklubb till toppklubb återigen. Det blev inga titlar men han lade grunden för mycket av det som hans arvtagare Giovanni van Bronckhorst sen fortsatte på vilket ledde till Feynoords första ligaguld på 18 år 2016/17. Koeman fortsatte i Southampton och sedan Everton innan han 2018 äntligen fick sitt drömjobb då han tog över som förbundskapten för Oranje. Trots ihärdiga rykten om Barcelona har han hållit fast vid att han inte tänker lämna Oranje före EM nästa sommar åtminstone.

Ronald Koeman går inte ner i historieböckerna som en stor Ajax-ikon direkt på grund av hans tider i PSV och Feyenoord därtill, men han går förstås ner i historien som en av landets största fotbollshjältar någonsin och få har haft samma framgång både som spelare och tränare.

Joakim Dahl 2020-06-13 20:22:00
Author

Fler artiklar om Ajax