Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #31: Klaas-Jan Huntelaar - The Hunter
Klaas-Jan Huntelaar som kapten under sin första sejour i Ajax.

120 år, 120 Ajacieden #31: Klaas-Jan Huntelaar - The Hunter

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Här tar vi en extra titt på Ajax-veteranen och återvändaren Klaas-Jan Huntelaar, som nu ska påbörja sin fjärde säsong för klubben sen återkomsten sommaren 2017.

Den nu 36-årige Klaas-Jan Huntelaar skrev nyligen på för ytterligare ett år med Ajax efter att ha återvänt till klubben den 1 juni 2017 efter nästan 10 år utomlands. Med sina 36 år får han anses som en pensionär i ett Ajax med så många unga spelare, där han tillsammans med Daley Blind och Dusan Tadic (och nu även Maarten Stekelenburg) bidrar med rutin och erfarenhet vilket är ett viktigt inslag i en klubb som Ajax. Han har ofta fungerat som en joker för Erik ten Hag att slänga in i matcherna där det många gånger fungerat väldigt bra, inte minst förra säsongen då han byttes in i andra halvlek och gjorde matchens enda mål borta mot FC Groningen i en väldigt svårspelad match. En seger som sen satte Ajax i en väldigt bra sits inför slutspurten och kampen om ligatiteln som man också sedan skulle ta hem.

Ett år till med Huntelaar i laget betyder mycket, om inte på planen så vid sidan om, där han antagligen har accepterat en roll med både mindre lön och mindre speltid för att inte förhindra utvecklingen av yngre talanger som står på kö, samtidigt som hans rutin kan komma att bli en viktig ingrediens för Ajax, inte minst om man slåss i Europa.

Huntelaar föddes i Voor-Drempt men växte upp i Hummelo som är en by i den nederländska provinsen Gelderland. Här växte han upp med sina föräldrarna Dirk-Jan och Maud Huntelaar, samt sina två bröder Niek och Jelle som han vid fem års ålder började spela fotboll tillsammans med i det lokala fotbollslaget VV H. en K. Här spelade han i sex år och fick ögonen på sig av flera talangscouter, främst från Go Ahead Eagles. Men då avståndet till lagets träningsanläggning i Deventer var för långt hindrade det detta honom att gå dit. Istället skrev han på strax därefter, den 6 april 1994, sitt första ungdomskontrakt med De Graafschap som även de fått upp ögonen för honom. Han var då 10 år gammal.

I De Graafschap spelade han under sina första två år som vänsterytter, offensiv mittfältare, vänsterback och till och med målvakt innan man till slut under hans tredje år hittade den positionen han var ämnad för, som lagets nummer 9. I P14-laget gjorde han säsongen 1997/98 33 mål på 20 matcher. Följande säsong flyttades han upp i U17-laget där han följde upp det med 31 mål vilket såklart väckte uppmärksamheten hos flera toppklubbar i landet där PSV var snabbast att köpte honom i juni 2000 strax innan han skulle fylla 17 år.

Här skulle hans första säsong i klubbens U19-lag under tränaren Willy van der Kuijlen bli framgångsrik där han återigen stod för ett imponerande facit med 26 mål på 23 matcher. Följande säsong blev han tillagd i a-laget av tränaren Guus Hiddink och skulle i november 2002 få gör sin debut i PSV där han blev inbytt i den 76:e matchminuten i en 0-3 vinst borta mot RBC Roosendaal. Detta skulle dock bli hans enda framträdande för a-laget i PSV.

Konkurrensen i a-laget var för tuff och i början av 2003 skickades han tillbaka på lån till De Graafschap där han skulle göra sin seniordebut för klubben den 8 februari, ironiskt nog även det ett inhopp mot RBC Roosendaal. Det blev en mindre lyckad vår där det på nio matcher blev mållöst och endast en match från start för Huntelaar. De Graafschap skulle till råga på allt också åka ur Eredivisie och man valde att inte förlänga sitt lånekontrakt med Huntelaar. Istället blev det ett nytt lån, nu till AGOVV som var nykomlingar i Eerste Divisie inför säsongen 2003/04. Här blev det en lyckad lånesejour för Huntelaar där han hittade tillbaka till formen, vann skytteligan med sina 26 mål på 35 matcher och blev utsedd till Årets spelare i Eerste Divisie. AGOVV visade sin tacksamhet till Huntelaar genom att döpa en av sina läktarsektioner på Sportpark Berg & Bos stadium till "Klaas-Jan Huntelaar Stand".

Efter ett år i AGOVV valde Huntelaar att inte förlänga sitt kontrakt med PSV och strax därefter blev han istället köpt av SC Heerenveen där han nu skulle få sitt stora genombrott. Det blev mål direkt i Eredivisie-debuten mot AZ Alkmaar och fram till vinterpausen säsongen 2003/04 skulle han stå för 10 mål på 17 matcher. Under våren hjälpte han dessutom Heerenveen att kvalificera sig till UEFA Cupen med sina totalt 17 mål. Succén i Heerenveen skulle fortsätta säsongen därpå och fram till vinteruppehållet 2005 hade han gjort hela 17 mål på 15 matcher och var vid detta laget högt eftertraktad av flera toppklubbar i Nederländerna.

Denna gång drog Ajax det längsta strået och i januari skrev Huntelaar på för klubben, som han också varit en supporter av sedan barnsben, för en summa runt 9 miljoner euro. Han fortsatte under vårdelen av säsongen 2005/06 med sin målfarlighet då han under februari månad gjorde hela 9 mål på 7 matcher och fick dessutom i en match mot Inter göra sin debut i Champions League. Han avslutade den säsongen som både Ajax och Eredivisies bäste målskytt med totalt 33 ligamål. Ajax slutade på en fjärde plats i ligan vilket då innebar ett inhemskt kvalspel där en kvalplats till Champions League stod i potten. Först ut blev ett dubbelmöte mot Feyenoord där Huntelaar blev målskytt i båda matcherna. Ajax säkrade sedan en plats till Champions League efter att även ha besegrat Groningen i följande omgång.

Huntelaar skulle även hjälpa Ajax till en finalplats i cupen efter att ha gjort ett cykelsparksmål på tilläggstid i semifinalen mot Roda JC, matchen gick till förlängning där Ajax till slut vann med 4-1 efter ytterligare ett mål av Huntelaar i förlängningens 109:e minut. I finalen stod han för båda målen i en 2-1 seger mot sin gamla klubb PSV och vann härmed sin första klubblagstitel. Hans första halvår i Ajax blev en succé där han både blev utsedd till Årets spelar i Ajax samt Årets talang i Eredivisie.

Huntelaar fortsatte att ösa in mål för Ajax och fram till den 6 april 2008, via ett hattrick mot sin gamla klubb De Graafschap, hade han gjort 100 mål i Eredivisie, något endast Dennis Bergkamp och Dirk Kuyt lyckats med innan sin 25-årsdag de senaste 25 åren. Under samma säsong 2007/08 spelade han ihop med Luis Suárez, kanske Ajax mest målfarligaste radarpar så här långt på 2000-talet. Han avslutade den säsongen med att göra 33 mål för Ajax och blev den första spelaren för Ajax att göra 30 ligamål eller fler sedan Marco van Basten säsongen 1986/87.

Just Marco van Basten skulle ta över som tränare i Ajax säsongen 2008/09 vilket skulle bli Huntelaars sista i Ajax innan flytten till Real Madrid senare under vintern. Utsedd till lagets kapten av van Basten skulle Huntelaar göra 9 mål på 15 matcher under hösten innan han den 8 november 2008 drog på sig en skada i en ligamatch mot Sparta Rotterdam och detta blev också hans sista match för Ajax under sin första sejour i klubben. Under sin första sejour blev det två cuptitlar och två supercuptitlar men ingen ligatitel utan den fick han vänta på ända fram tills att Ajax förra säsongen vann dubbeln (18/19).

Förutom en karriär i Real Madrid, Milan och Schalke 04 mellan sina båda Ajax-sejourer skulle Huntelaar även göra 42 mål på 76 matcher för det Nederländska landslaget där det 2010 blev ett VM-silver efter att man gick till final men förlorade den mot Spanien med 1-0, en match Huntelaar inte fick spela i; och VM-brons 2014 där han minnesvärt gjorde det avgörande målet i åttondelsfinalen mot Mexiko på straff i slutminuten och sen karatesparkade ner hörnflaggan. Han var tidigare också med i Nederländernas U21 landslaget som 2006 vann U-21 EM där han också vann skytteligan och blev utsedd till turneringens spelare. Han är också tidernas bäste målskytt i U-21-landslaget med sina 18 mål på 23 matcher.

Joakim Dahl 2020-06-23 21:38:00
Author

Fler artiklar om Ajax