Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #39: Pim van Dord — Från lagspelare till lagläkare
Pim van Dord, till höger, hjälper Nicolai Boilesen av Parc des Princes efter en av danskens många skador.

120 år, 120 Ajacieden #39: Pim van Dord — Från lagspelare till lagläkare

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Pim van Dord som nyligen gick i pension efter decennier som Ajax fysioterapeut — ett jobb han tog efter att ha fått sin egen spelarkarriär i klubben förstörd av en skada.

I början av juli gick Pim van Dord i pension efter 35 år som del Ajax medicinska stab. Den lojale doldisen har nu tackats av för sin tjänst, men kommer förbli en livslång Ajacied.
Pieter “Pim” van Dord föddes i Amsterdam 1953 och började spela i Ajax pojklag när han var 10 år gammal 1963. 1964 tog Rinus Michels över som Ajax-tränare och revolutionerade hela klubben, hela vägen från yngsta pojklaget till a-laget. Tillsammans med Jany van der Veen som hade hand om akademin genomförde han radikala förändringar i träning och ungdomsuteckling. Pim van Dord var där med i den första generationen ungdomsspelare som stöptes i Michels idéer.

1973/74, efter att Johan Cruijff lämnat och Ajax vunnit sin tredje raka Europacuptitel, flyttades van Dord upp i a-laget och debuterade. Under de kommande säsongerna utvecklades den talangfulle backen till en stabil startspelare i Ajax försvarslinje som leddes av Ruud Krol, som stannade hela 70-talet ut i Ajax till skillnad från de andra stjärnorna från glansdagarna.

van Dord var med och vann Eredivisie tre gånger under sent 70-tal och KNVB Cup en gång. Men 1980 tog spelarkarriären abrupt slut, förstörd av en allvarlig hälseneskada. Bara 26 år gammal fick van Dord överge fotbollsdrömmarna och sadla om i livet. Han hittade en ny riktning, som ändå förde honom tillbaka till fotbollen. Han utbildade sig till fysioterapeut, och 1985 var han tillbaka i Ajax i den rollen.

Och där har han funnits sen dess, genom alla år av förändringar har Pim van Dord varit en beständig del av Ajax oavsett styrelse, klubbledning och tränare. 2016 bytte han jobbtitel från fysioterapeut till “medisch manager” vilket innebar att han ledde det medicinska teamet. Han var där när Johan Cruijff återvände som tränare, han var där när Louis van Gaal förde Ajax tillbaka till toppen och han var där när Erik ten Hag nästan gjorde detsamma nyligen. Han har behandlat allt från Marco van Bastens sköra fotleder till Quincy Promes hamstrings.

I och med att han nu går i välförtjänt pension lät Ajax några gamla spelare berätta om Pim van Dords betydelse för dem och för Ajax. Kultcentern Shota Arveladze berättar att när han kom till Ajax 1997 kunde han ingen holländska och knappt någon engelska och kände sig som en katt bland hermeliner. Till sin egen fasa upptäckte han inför sin första träning att han glömt sina fotbollsskor hemma. Pim van Dord såg det och slätade över fadäsen genom att få Ronald de Boer att låna ut ett par av sina skor till Arveladze. “Från det ögonblicket visste jag att jag var i goda händer hos honom. Pim trodde på mig och gav mig lugn. Han ville att det skulle gå bra för mig. Pim är smart, han ser människor. Det handlade inte bara om vad jag åstadkom, han ville det bästa för mig.”

Danny Blind lärde känna Pim van Dord först som en motståndare på fotbollsplanen (när Blind spelade i Sparta) och sedan som fysioterapeut i Ajax dit Blind kom 1986. Blind, som stannade som spelare till 1999 och sedan vid olika tidpunkter verkat som sportchef, huvudtränare, ungdomstränare, assisterande tränare och just nu styrelsemedlem i klubben, har lärt känna van Dord bra under alla dessa år. Han frågar sig hur bra van Dord hade kunnat bli som spelare om inte hälsenan satt stopp för det. Blind tror att van Dords spelarbakgrund var mycket viktig för hans jobb som fysioterapeut. “Hans bakgrund som spelare gjorde att han verkligen kunde förstå spelarna som sedan låg på hans behandlingsbord. Han kunde se sig själv i killarna. Särskilt gällande långtidsskador, där den mentala biten spelar stor roll, var Pim rätt man för jobbet. Spelare som låg på hans behandlingsbord snackade. De kände sig trygga med honom, Pim blev ett slags bollplank. När du låg på hans bord kände du att du kunde säga vad som helst du kände och tänkte, för du visste att det stannade mellan dessa fyra väggar. Diskret och ärlig, sån är Pim. Och om du var skadad snackade han inte skit. Han var tydlig med hur vägen tillbaka såg ut och skönmålade inget. Att vara jordnära på det sättet var typiskt Pim. Han ansåg att spelarna behövde en stabil grund att stå på, han kunde var rätt hård med det. Ibland behövdes piskan, inte att skämmas bort. Han var gammaldags men med ett öga för innovation. Pim hade den perfekta balansen mellan konvention och innovation och han var väldigt klar över det.”

Richard Witschge lärde känna van Dord först när han som tonåring var på väg upp i a-laget samtidigt som van Dord började jobba som fysioterapeut i Ajax. Sen dess har Witschge känt honom både under sin tid som Ajax-spelare (uppdelad i två perioder) och sedan som ungdomstränare och hjälptränare i a-laget. “Pim hade spelat själv och ville förklara hur allt låg till. När han behandlade dig frågade han dig också hur det gick, inte bara med kroppsliga, hur du mådde, utan också om fotbollen. Han var väldigt bra med spelarna och hade ett starkt förtroende hos dem. Han såg också genom fingrarna. Om vi var på träningsläger och tränaren ville hålla spelarna inomhus lät Pim oss smita ut. Han visste alltid när det var läge.”

Till Pim van Dords ära har Ajax nu vid hans pensionering låtit döpa om behandlingsrummet på Johan Cruijff Arena till Pim van Dord Fysioruimte.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-07-26 17:49:49
Author

Fler artiklar om Ajax