Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #44: Ger van Mourik - En förebild för fotbollsspelare
Ger van Mourik var medlem i Ajax i totalt 73 år fram till sin bortgång 2017.

120 år, 120 Ajacieden #44: Ger van Mourik - En förebild för fotbollsspelare

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. I denna text hyllar vi Ger van Mourik, som med sin karaktär och sin livsstil var ett föredömligt proffs och förebild för många fotbollsspelare.

Ger van Mourik föddes i Amsterdam den 4 augusti 1931 och började spela fotboll i ASVK som liten pojke. 1943 gick han till Ajax vid 12 års ålder och blev då också medlem i klubben. Fem år senare gjorde han sin debut i Ajax a-lag mot Enschede Boys som man vann över med 2-0 och tog platsen i laget från Jan Potharst som nyligen lämnat klubben. Här blev han de följande säsongerna en given startspelare som högerback för Ajax. 

Hans stora styrkor var hans fina krossbollar där han snabbt kunde flytta spelet och sätta sina medspelare i bra positioner framåt i planen. Han var även väldigt duktig på att glidtackla och sno åt sig bollen från motspelare vilket kompenserade några av hans svagheter: "Jag var inte den snabbaste fotbollsspelaren, jag gillade inte att spela mot snabba vänsteryttrar." Han föredrog att spela mot Coen Moulijn. ”Moulijn uppsökte sin motståndare. Han gick in och utmanade, då har du bättre chans att ta bollen. Coen var bäst”, har van Mourik sagt till Ajax TV på senare år. 

van Mourik skulle spela för Ajax a-lag i 13 år och då han nästan aldrig drabbades av några skador skulle han kommer upp i ett högt antal spelade matcher för klubben. Mellan 1950 och 1963 skulle han spela hela 352 matcher för Ajax vilket gör att han hamnade på elfte placeringen i klubbens Club van 100-lista, en lista på spelare som gjort 100 matcher eller fler för Ajax, som blev den enda klubben han spelade professionell fotboll för. Han skulle dessutom bära kaptensbindeln i åtta år då han var en naturlig ledare i laget och var ofta en förlängd arm till tränaren Vic Buckingham (som tränade Ajax under sin första sejour som tränare för laget mellan 1959 och 1961). 

Den 30 juni 1963 spelade Ajax-kaptenen van Mourik, då 31 år gammal, sin sista match för Ajax och trots gott om intresse från andra klubbar valde han att avsluta karriären istället. ”De klubbarna passade inte mig. Allt var mindre än Ajax. Jag var en Ajax-spelare. Ajax finns i mitt hjärta. Jag kan inte förklara det ytterligare, ” sade Van Mourik.
Han var en föredömlig idrottsman som levde för fotbollen. Han drack aldrig och rökte nästan aldrig. Det viktigaste för honom var att kunna finnas på plats för laget varje söndag och trots att han inte kallade sig själv för en naturlig talang var han med sin karaktär och sin livsstil ett föredömligt proffs och förebild för många fotbollsspelare. 

Han spelade aldrig för det nederländska landslaget men det blev några matcher för det nederländska B-laget istället. Efter karriären blev han säljrepresentant inom metallvaror och skulle även träna amatörlaget DWV (Door Wilskracht Verkregen, vilket ungefär betyder Med Vilja Ta Sig Fram), ett lag från norra Amsterdam, mellan 1974 och 1984 som han ledde till den nederländska amatörtiteln 1977. Han var också tränare för SV Marken.

I tisdags (4 augusti) skulle han fyllt 89 år, men van Mourik gick bort den 4 januari 2017 vid 85 års ålder. Ajax spelade med sorgband i bortamatchen mot Zwolle några dagar senare och till den första hemmamatchen efter van Mouriks död, mot ADO Den Haag, täcktes hans stammis-stol på Johan Cruijff Arena med blommor och en tyst minut hölls inför avspark. För sin enda klubb spelade han 352 matcher för Ajax, som försvarare blev det bara ett mål, men han vann ligatiteln för klubben 1957 och 1960 vilket blev höjdpunkterna i hans karriär. Vid sin bortgång hade han varit medlem i klubben i totalt 73 år och han valde hellre att lägga skorna på hyllan än att representera någon annan klubb. Det gör honom till en äkta Ajacied.

Joakim Dahl 2020-08-10 19:50:00
Author

Fler artiklar om Ajax