120 år, 120 Ajacieden #45: Bennie Muller — Judisk ikon i judiska Ajax
För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Nu om Bennie Muller, den främsta judiske spelaren hos "de Superjoden".
Vi har tidigare skrivit om Ajax judiska arv och image hollandska-laktare-543783">här. Trots de långa banden till judisk kultur har det bara funnits en handfull judiska spelare i Ajax genom åren. Ben “Bennie” Muller är en av de främsta.
Han föddes i Amsterdam 14 augusti 1938 och var 21 månader gammal när Nazityskland ockuperade Holland. Han och hans mamma överlevde kriget, men 200 släktmedlemmar mördades i Förintelsen. För David Winner i Brilliant Orange: the neurotic genius of dutch football minns Muller dagen nazisterna kom för att föra bort hans mamma: “Jag hade två bröder och två systrar — vi grät allihop. Tyskarna sa ‘Äh, vi struntar i dem’ men de holländska nazisterna sa nej.” Hans mamma överlevde som sagt, men hans elva mostrar och morbröder var bland offren.
Bennie växte upp i de judiska kvarteren i centrala Amsterdam, strax öster om stadens absoluta centrum. Precis söder om de judiska kvarteren fanns stadsdelen Watergraafsmeer där Ajax gamla stadion De Meer låg. Det låg till grund för Ajax judiska image, det var både nära för stadens judar att ta sig dit, och när motståndarsupportrar anlände med tåg till centralstationen tog de spårvagnen ut till De Meer och passerade då alltid igenom de judiska kvarteren.
Och nära var det också för fotbollsintresserade Bennie, och således ett naturligt steg när han visade tillräckligt med talang, att spela för Ajax. 20 år gammal debuterade han i a-laget 1958. Lagkamrater inkluderade halvjudiske vännen Sjaak Swart som debuterat två år tidigare, mittbacken Wim Anderiesen Jr. och stjärnan Henk Groot som vi båda tidigare skrivit om. Sin andra säsong i a-laget var Bennie Muller med och vann sin första Eredivisie-titel.
Under 1960-talet växte han ut till en nyckelspelare och självklar startman på Ajax mittfält. Han var slitstark och tuff i närkamper men samtidigt teknisk vilket gjorde honom till ett perfekt komplement till offensiv målmaskinen Henk Groot. 1960-61 vann man cupen och följande år slog man Feyenoord i finalen av Intertotocupen.
Muller debuterade i landslaget 1960 och gjorde totalt 43 landskamper och 2 mål fram till 1968. När Rinus Michels tog över som tränare i Ajax 1965 var Muller i sina bästa år av karriären och var fortsatt en del av startelvan när Michels undan för undan började forma klubben till världens bästa som den skulle bli på tidigt 70-tal. Muller var med och spelade i Europacupen flera gånger på sent 60-tal, han gjorde sitt första mål i Europasammanhang mot Fenerbahce 1966-67.
Men efter att Ajax förlorat Europacupfinalen 1969 mot Milan med 4-1 bestämde sig Michels att han behövde generationsväxla. Muller, Klaas Nuninga, Frits Soetekouw, Theo van Duivenbode, Ton Pronk och Henk Groot försvann, de ansågs antingen för gamla eller inte bra nog för att slå de allra bästa lagen i Europa. 31-årige Muller gick till lilla Holland Sport i Scheveningen och sedan Blauw-Wit, en mindre Amsterdamklubb, innan han lade skorna på hyllan 1972, samma år som Ajax vann sin andra av tre raka Europacuptitlar.
Efter spelarkarriären öppnade Muller en tobaksaffär på Haarlemmerstraat ett stenkast från centralstationen i Amsterdam. Affären blev något av en institution i staden, Muller drev den ända till 2000 och stambesökare kunde alltid räkna med att kunna snacka om det senaste gällande Ajax med Bennie bakom disken. Han har fortsatt vara en ständig besökare av De Meer och sedermera Johan Cruijff Arena för att se Ajax-matcher. Även om han inte har mycket till övers för Ajax-supportrarnas Davidsstjärnor och “Superjoden”-ramsor, till David Winner sa Muller att han ibland lämnade arenan på grund av ramsorna.
Bennies son Danny Muller var lovande i Ajax ungdomsakademi på 1980-talet och när Johan Cruijff lämnade Ajax för Barcelona 1988 såg han till att Danny Muller flyttade med. Enligt vissa var det bara för att Danny var förlovad med Cruijffs dotter Chantal. I Barcelona blev det bara spel i b-laget för Danny, som likt sin far var mittfältare. 1989 flyttade han tillbaka till Ajax, men fick inte chansen i a-laget och flyttade vidare till Standard Liège 1990. Hans bästa år i karriären var mitten av 90-talet när han spelade i AZ och RKC Waalwijk regelbundet. En allvarlig hälseneskada gjorde att han fick lägga av i förtid 2000.
Bennie Muller har också varit politiskt aktiv, som en känd Amsterdam-profil var han ett dragplåster för lokala partiet Mokum Mobiel på 90-talet vars hjärtefrågor kretsade kring framkomlighetsproblem i centrala Amsterdam.
2016, när Eredivisie firade 60 års-jubileum valdes olika klubbprofiler ut till att sparka igång matcherna i omgång 5. För Ajax hemmamatch mot Vitesse valdes Bennie Muller till uppdraget.
Bennie Muller, som i dagarna blir 82 år gammal, gjorde totalt 426 matcher för Ajax vilket placerar honom sjua på listan över flest matcher i klubbhistorien. Han är ihågkommen inte bara som en äkta representant av det judiska Ajax och utan också som en tvättäkta “Amsterdammer”, född och uppvuxen och som tillbringat hela sitt liv i staden knöt han ihop Ajax och Amsterdam som få andra.