Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #52: Ruud Krol — En Amsterdam-legendar
Ruud Krol.

120 år, 120 Ajacieden #52: Ruud Krol — En Amsterdam-legendar

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. I denna texten tar vi en titt på den mångsidiga försvararen tillika Amsterdam-legendaren Ruud Krol.

Ruud Krol föddes i Amsterdam den 24 mars 1949. Hans pappa Kuki Krol var en akademiker som under andra världskriget räddade livet på 14 judar som han gömde i familjehemmet. Ruud växte upp i efterkrigstidens Amsterdam och började spela fotboll som ung i ASV De Dijk. En klubb från Amsterdam där också bland andra Edgar Davids, Patrick Kluivert och Justin Kluivert spelat som pojkar. Han kom till Ajax 1968 som då tränades av Rinus Michels. Under sin första säsong i klubben fick han lite speltid, men när vänsterbacken Theo van Duivenbode gjorde den ”förbjudna” transfern och lämnade för Feyenoord 1969 fick Krol chansen på vänsterbackspositionen. Krol växte ut till en viktig kugge med sin spelförståelse och teknik. När Ajax nådde finalen i Europacupen 1971 kunde Krol inte spela på grund av ett brutet ben, men han deltog i båda finalerna de följande två åren.

Johan Cruijff spelade sin sista match i Ajax den 19 augusti 1973 och det framgångsrika Ajax-laget började splittras och spelare som till exempel Johan Neeskens, Arie Haan och Johnny Rep flyttade utomlands. Men Krol förblev lojal till Ajax och var en av få spelare som stannade kvar i klubben efter storhetstiden och när Piet Keizer gick i pension i oktober 1974 tog han också över kaptensbindeln i Ajax. Han blev en ännu viktigare kugge då med sin erfarenhet och rutin när Ajax i sista halvan av 1970-talet försökte bygga om och nya talanger som Tscheu La Ling, Frank Arnesen och Søren Lerby började slå sig in i laget. Han gick också över till att spela mer libero, en roll han tack vare sin spelintelligens kunde bemästra minst lika bra som föregångarna Horst Blankenburg och Velibor Vasovic under Ajax absoluta toppår.

Krol gjorde sin debut i det holländska landslaget i en vänskapsmatch mot England den 5 november 1969 och blev sedermera också utvald till kapten även i landslaget av tränaren Ernst Happel under VM 1978. När Krol den 22 maj 1979 gjorde sin 65:e landskamp slog han det 42-åriga rekordet för flest spelade landskamper som fram till dess hölls av Puck van Heel. Han bar kaptensbindeln i 45 landskamper av sin totala 83, ett rekord som inte överträffades förrän i november 2000 av Frank de Boer. Samma år slogs också hans rekord för flest landskamper i Oranje av Aron Winter, som då passerade Krols rekord under EM det året. Krol deltog både i VM 1974 och 1978 när Oranje förlorade båda finalerna samt under EM 1976 då man vann brons. Under VM 1974 blev han och nära vännen tillika ytterbackskollegan i Ajax, Wim Suurbier, folkkära i Holland då de framträdde i holländsk tv som den komiska duon Snabbel & Babbel.

Efter 339 ligamatcher för Ajax, tre Europacuptitlar, sex ligatitlar och fyra cuptitlar lämnade Krol Ajax i juni 1980 för spel i Nordamerika och Vancouver Whitecaps där han spelade en kort sejour innan han sen gick till Napoli där han spelade i fyra säsonger mellan 1980 och 1984. Han avslutade sen sin spelarkarriär 1986 efter två säsonger i franska AS Cannes. Under tiden i Napoli inträffade en märklig händelse. En dag blev Krols bil stulen. Men när tjuvarna, som var Napoli-supportrar, förstod att det var Krols bil de snott så lämnade de genast tillbaka den, fulltankad, nytvättad och med en lapp på rutan där de bad om ursäkt.

Efter sin karriär som spelare följer en lång tid som både tränare men framförallt som assisterande tränare både med framgångsrika och mindre framgångsrika perioder i bland annat Belgien, Egypten, Schweiz och Tunisien. Han var assisterande tränare i det holländska landslaget både under Frank Rijkaard och Louis van Gaal mellan 1999 och 2001. Därefter var han även assisterande tränare under Ronald Koeman i Ajax mellan 2002 och 2005, och han var interimtränare för Ajax ett tag när Koeman lämnade efter en tids dåliga resultat den 25 februari 2005. Förutom sitt fortsatta engagemang inom fotbollen drev Krol även länge tillsammans med Arie Haan två gatukök i centrala Amsterdam mitt i kanalområdet, ett på Nieuwendijk och ett på Reguliersbreestraat. Gatuköken har de tyvärr inte kvar idag.

Joakim Dahl 2020-09-09 18:30:00
Author

Fler artiklar om Ajax