Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #54: Sonny Silooy – Den lojale trotjänaren
Sonny Silooy.

120 år, 120 Ajacieden #54: Sonny Silooy – Den lojale trotjänaren

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag tar vi en närmre titt på försvararen och trotjänaren Sonny Silooy.


Sonny Silooy föddes den 31 augusti 1963 i Rotterdam men växte upp i den lilla grannkomunnen Krimpen aan den IJssel. Hans familj flyttade först till Breda och senare till Zaandam där han växte upp. Han blev tidigt intresserad av fotboll och började spela i amatörklubben Zilvermeeuwen. Men det var när han var 15 år gammal och spelade för ZVV säsongen 1978/79 som han blev scoutad av Leo Beenhakker och Dirk de Groot, som jobbade under Ajax huvudtränare Cor Brom. Silooy värvades av Ajax 1980 och gjorde sin debut den 3 maj 1981 som vänsterback i en match mot Sparta Rotterdam som Ajax vann med 2-1. Han skulle senare spela mest som högerback, men kunde också användas som både vänsterback och mittback.

När han upptäcktes som tonåring ansågs han som en stor talang vilket också gjorde att han spelade mycket för Nederländernas ungdomslag. Han spelade ett EM i Finland 1981 och var med och kvalificerade ungdomslaget till Junior-VM i Mexiko där han nådde kvartsfinalen med sitt lag. Efter att han slog igenom i Ajax fick han också sin debut i Oranje. Under ledning av tränaren Kees Rijvers landslagsdebuterade Silooy den 12 oktober 1983, när Nederländerna vann 2-3 i en sensationell EM-kvalmatch borta mot Irland efter att ha legat under med 2-0.

Under säsongen 1983/84 tog han så en plats i Ajax startelva och spelade alla 34 ligamatcher det året. Han var ordinarie ända fram tills september 1987 då han efter att ha fått grönt ljus från Johan Cruijff valde att lämna Ajax för Parisklubben Matra Racing som kunde erbjuda mycket större lön. Matra Racing var en ambitiös klubb som genom ekonomiska muskler ville locka till sig kända spelare, genom bra löner, som David Ginola, Maxime Bossis, Enzo Francescoli och Luis Fernandez. Under sejouren i Paris fick han en fraktur i ögonhålan vilket gjorde att han missade EM 1988 där Oranje tog guld. Hans otur med skador fortsatte och gjorde att han missade även VM 1990 och EM 1992 och aldrig spelade ett stort mästerskap med landslaget.

Ambitionerna i Matra Racing förverkligades inte och efter två säsonger återvände han hem till Ajax igen 1989. Starten på hans andra sejour i Ajax blev också olycksbådande då han nästan direkt drog korsbandet och skulle bli borta från spel i ett och ett halvt år. Inte nog med det utan i september 1991 blev Louis van Gaal tränare för Ajax och han var aldrig riktigt förtjust i Silooy. Men Silooy hade skrivit på ett kontrakt på fem år och var beslutsam att visa att han var tillräckligt bra för att spela. Han var med igen och spelade när Ajax 1992 vann UEFA-cupen. Han användes under denna perioden ofta som högerback och fick mycket speltid.   

Hans andra sejour hos Ajax drabbades av ytterligare missöde när han under förberedelserna inför säsongen 1994/95 drabbades av en fotledsskada som banade väg för unge Michael Reiziger att ta Silooys plats i startelvan. Silooy satt på läktaren under Champions League-finalen 1995 som Ajax vann. Han spelade i Champions League-finalen följande år mot Juventus där han, tillsammans med Edgar Davids, missade sin straff i straffläggningen som man förlorade med 2-4.

Hans kontrakt med Ajax löpte ut 1996 och Silooy lämnade Ajax igen för spel i Tyskland och Arminia Bielefeld, där han redan efter några månader fick besked på att hans tjänster inte längre var önskvärda. Men då klubben inte ville betala för att bryta kontraktet stannade han kvar i klubben de följande två säsongerna där han spelade 37 matcher. När kontraktet löpt ut efter två år flyttade han 1998 hem till Nederländerna igen och skrev på för De Graafschap. Där blev han kapten och spelade under två säsonger 46 matcher för klubben innan han la skorna på hyllan 2000.

Efter spelarkarriären följer en lång tränarkarriär huvudsakligen som ungdomstränare. Han började som ungdomstränare i hemstadsklubben VVZ Zaandams där hans son spelade. Mellan 2003 och 2008 var han tränare i Ajax ungdomsakademi för Jong Ajax och olika junior-lag. I april 2010 blev han tränare för Dayton Dutch Lions i USA. Efter en säsong, där han också lät sin son Joel göra sin debut, lämnade han och blev chef för ungdomsakademin i DC United, där han också i juli 2011 blev assisterande tränare i a-laget. År 2014 återvände till Nederländerna för att bli Maarten Stekelenburgs assistent i U18 laget och 2015 arbetade han tre månader som assistent under förberedelserna till U19 EM i Grekland med det holländska landslaget under ledning av Aron Winter.

När man tänker på Silooy som fotbollsspelare hade han en karriär med både toppar och dalar, speciellt då han på grund av skador berövades ett EM guld med landslaget 1988, satt på läktaren när man vann Champions League 1995 och missade en straff när man förlorade finalen 1996. Men det var samtidigt i Ajax han hade sina största framgångar som fotbollsspelare och meritlistan blev till slut lång ändå. På hans 343 tävlingsmatcher för klubben vann han sju ligatitlar, fyra cuptitlar, tre supercupstitlar, en UEFA Cup-titel, en UEFA Supercup-titel och VM för klubblag.

Han är ihågkommen som en av Ajax mest lojala trotjänare, både för sin långa spelarkarriär i klubben och för hans jobb som ungdomstränare i klubben där han i skymundan hjälpt många talanger genom åren. Han är även av de främsta moluckerna i Ajax-historien, han har påbrå från Moluckerna (även känt som Kryddöarna), en ögrupp i östra Indonesien som holländarna koloniserade på 1600-talet för dess kryddor. Det postkoloniala arvet innebar att många molucker invandrade till Nederländerna senare, och Silooy var en av de första moluckerna att bli Ajax-stjärna och landslagsspelare.

Joakim Dahl 2020-09-25 14:37:00
Author

Fler artiklar om Ajax