Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #58: Piet Schrijvers - De Beer van De Meer
Piet Schrijvers i Ajax 1983.

120 år, 120 Ajacieden #58: Piet Schrijvers - De Beer van De Meer

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Nu om "De Beer van de Meer", en av de bästa målvakterna i sin generation och hans karriär.

Schrijvers började som ungdom spela för amatörklubbarna VV RUC från Utrecht och SEC från Soest. Han gjorde sin professionella debut 1963 som 16-åring för Amersfoort, som vid den tidpunkten spelade i den nederländska andradivisionen. Samtidigt blev han också uttagen i det nederländska U-19-landslaget som då leddes av Georg Keßler. 1965 värvades han av AFC DWS, på den tiden också en professionell fotbollsklubb från Amsterdam, där han blev andremålvakt efter Jan Jongbloed (som senare kom att bli förstemålvakt i Oranje i VM 1974). Han fick större delen av sitt första år med DWS spolierad efter att han varit med om en bilolycka, men lyckades under sin andra säsong ta över platsen som förstemålvakt från Jongbloed.

Säsongen 1967/68 fick dock DWS en ny tränare i Leslie Talbot som hade mer förtroende för Jongbloed som förstemålvakt och Schrijvers placerades på transferlistan och köptes till slut av FC Twente. Där skulle Schrijvers vara förstemålvakt i sex säsonger och spelade 233 matcher för klubben både i ligan, cupen och i Europacupen. Under säsongen 1970/71 nådde FC Twente med Schrijvers i mål kvartsfinalen i Inter-Cities Fairs Cup och två år efter det gick man till semifinalen i UEFA-cupen. Med Schrijvers i mål och med försvarare som Kees van Ierssel, Epi Drost och Willem de Vries var FC Twente under denna period ett mycket svårslaget lag, speciellt säsongen 1971/72 då man endast släppte in 13 mål, något Schrijvers det året vann Tonny van Leeuwen-utmärkelsen för.

Schrijvers blev för första gången uttagen i det nederländska landslaget 1969 av sin gamle tränare Georg Keßler men gjorde inte sin debut förrän den 1 december 1971 under tränaren František Fadrhonc i en match mot Skottland. Schrijvers var ofta reservmålvakt bakom Jan van Beveren och när van Beveren var tvungen att avbryta VM 1974 på grund av en ljumskskada räknade Schrijvers nog med lite speltid, men Rinus Michels valde då istället Jongbloed som var bättre med fötterna.

Samtidigt hade han bestämt sig för att inte fortsätta i FC Twente och hade redan under vinter samtalat med Ajax men man nådde inte en överenskommelse förrän i juli. I Ajax tog karriären fart igen och han lyckades även samtidigt ta över platsen som förstemålvakt i landslaget 1975 som han sen skulle tappa igen inför VM 1978, återigen till Jongbloed. Han fick dock chansen under den andra omgången och spelade bra mot Österrike, Västtyskland och Italien men missade sen finalen på grund av en skada. På nio säsonger (1974-1983) i Ajax och 269 ligamatcher vann han Eredivisie fem gånger, cupen två gånger och tog sig till semifinal i Europacupen säsongen 1979/80.

Under säsongen 1982/83 höll han fortfarande platsen som förstemålvakt i Ajax trots hård konkurrens från Hans Galjé och Sjaak Storm och blev det året utsedd till Årets fotbollsspelare, men valde trots det att lämna i slutet av säsongen. Efter misslyckade förhandlingar med Edmonton Eagles från Kanada och med FC Groningen skrev han så småningom på för PEC Zwolle. I PEC Zwolle blev det ytterligare två säsonger och 62 ligamatcher för Schrijvers. Han gjorde sex landskamper till under sin tid i PEC Zwolle och spelade sin sista landskamp 14 mars 1984 mot Danmark. Efter en svår andrasäsong i PEC tillsammans med sin gamla lagkamrat från tiden i FC Twente och Ajax, René Notten, meddelade Schrijvers i april 1985 att han skulle sluta med professionell fotboll efter säsongen.

Schrijvers blev istället direkt assistent till tränaren Co Adriaanse i PEC Zwolle 1985 fram till 1987 då blev han huvudtränare för FC Wageningen. Därefter jobbade han som målvaktstränare både i FC Twente, FC Utrecht och PSV. 1991 blev han huvudtränare för TOP Oss och mellan 1993 och 1994 var han tränare för AZ Alkmaar som han då nästan lyckades ta upp i Eredivisie. Därefter var han målvaktstränare igen i Saudiarabiens landslag och huvudtränare i flera amatörklubbar i Nederländerna. Hans sista jobb var att träna FZO från Zeist, där han blev mästare 2009.

Idag är han 73 år och förra året släppte han en självbiografi vid namn ”De Beer van de Meer” vilket syftar på hans smeknamn från Ajax-tiden då han vaktade målet på De Meer och kallades De Beer, "Björnen" på grund av sin storlek. Samtidigt blev det känt att han tyvärr lider av Alzheimers sjukdom vilket gör att han allt som oftast behöver daglig hjälp, något han får från sin fru sedan 52 år tillbaka Cathy Schrijvers.

Joakim Dahl 2020-10-08 20:46:10
Author

Fler artiklar om Ajax