Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #61: Davy Klaassen — En äkta Ajacied är hemma igen
Davy Klaassen är tillbaka och ger Ajax så mycket.

120 år, 120 Ajacieden #61: Davy Klaassen — En äkta Ajacied är hemma igen

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Nu om en äkta Ajacied som just återvänt hem till klubben han älskar — Davy Klaassen.

Få spelare har känts så givna att återvända hem en dag som Davy Klaassen. Nu är han hemma igen. Och likt Daley Blind tidigare återvänder han inte på ålderns höst utan i sina bästa år fortfarande, som en riktig tillgång för laget.

När han lämnade sommaren 2017 skrev jag den här texten om Davy Klaassen som den idealiske Ajax-spelaren. Efter en misslyckad tid i Everton och en bättre tid i Werder Bremen är han nu hemma igen tre år senare. Och det rör sig inte om en spelare som efter en misslyckad utlandskarriär kommer hem med svansen mellan benen för att han inte håller på en högre nivå. Davy hade kunnat fortsätta karriären utomlands, kanske i bättre Bundesligaklubbar än Werder Bremen till exempel. Att han återvänder redan är snarare ett tecken på två saker: 1) Hur mycket bättre Ajax blivit de senaste åren och 2) Hur mycket Davy Klaassen älskar Ajax.

Han vill vara med när hans älskade Ajax satsar på att hålla sig kvar på en högre europeisk nivå. Man vill att Champions League-äventyret 2018/19 inte ska ses som just det, ett äventyr, en engångsföreteelse, utan Ajax vill återetablera sig som relevanta inom europeisk toppfotboll. Klaassen vill vara med då, och det finns en roll för honom.

I Werder Bremen har han utvecklats som spelare, han har blivit mer mångsidig än han redan var när han lämnade Ajax. I Ajax var han tidigare framför allt en slitstark, evigt löpande tvåvägsmaskin med tyngdpunkten i offensiven. Han kan fortfarande vara det, men efter att ha spelat mycket som en av två sittande mittfältare i Bremen har Klaassen själv sagt nu att han inriktar sig på två positioner i Ajax: Tia och sexa. Det vill säga, de två positioner som varit ett problem i inledningen av säsongen då Erik ten Hag envisats med att spela Quincy Promes respektive Edson Álvarez på dem.

Förutom att vara ett bättre alternativ till båda de positionerna och alla sin spelmässiga kvaliteter bidrar Davy Klaassen också med så mycket mer än det. Ledarskap — det saknas inte ledare i truppen med Dusan Tadic, Daley Blind, André Onana framför allt, men Davy bidrar med mer och annorlunda än de. Likt Daley är han uppvuxen i klubben och kan den utan och innan, men medan Daley är lugnare och tystare är Davy mer energi, intensitet och lead by example. Någon som spelar med hjärtat utanpå och alltid ger 100 % i alla lägen i alla matcher.

Framtiden får utvisa om Davy Klaassens återkomst blir lyckad eller inte, men undertecknad tror i alla fall han är just vad Ajax behöver. Davy är een echte Ajacied som alltid är välkommen i klubben.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-10-16 19:35:37
Author

Fler artiklar om Ajax