Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #71: Gerald Vanenburg - Geraldinho
Gerald Vanenburg firar sitt mål mot Feyenoord 1985.

120 år, 120 Ajacieden #71: Gerald Vanenburg - Geraldinho

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag tar vi en titt på Gerald Vanenburg, som har varit en av Ajax bästa yttrar genom åren.

Gerald Vanenburg spelade som högerytter i Ajax mellan åren 1980 och 1986. Han föddes i Utrecht den 5 mars 1964 till en surinamesisk pappa och holländsk mamma in i en fotbollssläkt. Hans farbror Roy Vanenburg spelade för flera klubbar i Surinam. Gerald själv är för övrigt morbror till Javairo Dilrosun, medan hans dotter Phillis är en lovande tennisspelare som deltagit i Australian Open. Gerald började spela fotboll i den lokala klubben Sterrenwijk. Han spelade sen för Elinkwijk när han under sommaren 1979 värvades av Ajax där han började i ungdomsakademin inför säsongen 1979/80 innan han sen fick ett a-lagskontrakt till säsongen 1980/81.

Det dröjde långt in på säsongen innan tränaren Ainer Mos slängde in honom från bänken i den 25:e ligaomgången och han fick göra sin debut, exakt en månad efter han fyllt 17 år, den 5 april 1981 i en hemmaseger mot ADO Den Haag. En månad senare, den 10 maj 1981, gjorde han sina två första mål i 6-1 segern mot MVV. Samma månad gjorde han också det enda Ajax-målet när man förlorade cupfinalen med 1-3 mot de redan klara ligamästarna AZ Alkmaar, som det året var helt överlägsna och även hade tagit sig till final i UEFA-cupen.

Från mitten av 1981 ansågs Vanenburg vara den största talangen i Nederländerna och han gjorde sig känd för sin "oseriösa" spelstil och sin eleganta teknik som han utvecklat genom att spela mycket gatufotboll och fick då smeknamnen Vaantje och Geraldinho. Samtidigt som han blev en obestridd startspelare och målskytt i Ajax med 30 mål under de följande två säsongerna, gjorde han också sin debut det holländska landslaget i en träningsmatch då han spelade hela matchen i en 1-0-vinst mot Grekland den 14 april 1982. Även som en stor målskytt låg han också bakom otaliga assists främst till Marco van Basten och Wim Kieft när man vann ligan för Ajax två år i rad 1982 och 1983. Vanenburg tillsammans med van Basten, Kieft och Frank Rijkaard var alla väldigt talangfulla spelare och var den bidragande orsaken till det tre ligatitlarna man tog hem mellan 1982 och 1985.

Han lämnade Ajax för PSV 1986 efter att ha kommit på kant med Johan Cruijff som var tränare i Ajax då. Under sin första säsong gjorde han nio mål på 34 matcher när PSV tog hem ligan och följande säsong var han en del av det PSV-laget som tog hem trippeln, då man förutom ligan och cupen även vann Europacupen 1988. Det laget PSV hade då utgjordes av flera före detta Ajax-spelare som hade tagit samma väg som Vanenburg gjort från Ajax till PSV, spelare såsom Frank Arnesen, Kieft, Ronald Koeman och Søren Lerby. Vanenburg gjorde nästan 500 officiella matcher sammanlagt för de två toppklubbarna Ajax och PSV under 80-talet och början av 90-talet. Han blev en av fem spelare, tillsammans med Berry van Aerle, Hans van Breukelen, Kieft och Koeman, att någonsin uppnå prestationen att vinna fyra turneringar på en och samma säsong då han (samma år som han vann trippeln med PSV) 1988 var en del av det Oranje som vann EM, där han spelade alla matcher i turneringen.

Han blev uttagen till landslagstruppen av tränaren Leo Beenhakker inför VM 1990 men fick endast spela en halvlek i gruppspelsmatchen mot Egypten som slutade 1-1. Nederländerna tog sig vidare från gruppen men åkte sedan ut efter en 2-1 förlust mot Väst Tyskland i sextondelsfinalen. Vanenburgs sista framträdande i landslaget blev sedan i en kvalmatch till VM 1994 mot Polen (2-2) den 14 oktober 1992.

Det blev ytterligare fem säsonger för Vanenburg i PSV där han vann ytterligare tre ligatitlar och två cuptitlar. När han var 29 år 1993 blev han klar för sin första utländska klubb när han blev klar för den japanska klubben Júbilo Iwata, som han under sin första säsong hjälpte ta sig upp i den första divisionen J1 League. Det blev tre säsonger i Japan innan han sen flyttade hem till sin hemstad igen för spel i FC Utrecht under våren 1997. Han spelade sen tre säsonger till innan han la skorna på hyllan 2000, först en säsong för den franska klubben AS Cannes och slutligen två säsonger för tyska klubben TSV 1860 Munich, där han spelade som libero.

Efter sin aktiva fotbollskarriär har Vanenburg arbetat i olika tränarpositioner för bland annat ungdomslag och a-lag i PSV, FC Utrecht, Helmond Sport och FC Eindhoven. Idag är Vanenburg 56 år och jobbar som ungdomstränare i Ajax för U17 och U18 lagen, med inriktning på teknik. Passande för en av Ajax mest glimrande tekniker någonsin.

”Ajax har fantastiska ungdomsspelare och jag har en bra känsla för klubben. Ajax är ett stort namn och är drömklubben för många unga fotbollsspelare. Själv var jag 14 år när jag kom till Ajax. Mina ungdomstränare var Dirk de Groot, Rob Been Sr. och Nol Boerkoel och jag spelade tillsammans med killar som Sonny Silooy och John van 't Schip. Vi hade ett mycket bra lag och det var unikt då att tre, fyra killar tog klivet upp i a-laget samtidigt. Det är utmaningen nu, att få upp så många pojkar som möjligt till a-laget. Fördelen med Ajax är att de kan få de bästa talangerna. Jag är nu en tekniktränare för U17 och U18 och vi kan gå in på djupet med detaljerna på grund av den höga nivån. För precis som i en match måste varje boll vara bra även på träningen. Du kan träna den tekniken. Det är mycket viktigare att en spelare hanterar bollen under press än att han är bollförande hela tiden. Det är en grundregel vi måste lära ut. Vi har inte riktigt pratat om vilken linje jag kommer att träna i synnerhet, men jag tror att varje position behöver träna teknik. Jag spelade ett tag som försvarare i Tyskland och då är det en fördel om du är tekniskt välgrundad."

Joakim Dahl 2020-11-09 18:50:00
Author

Fler artiklar om Ajax