Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #73: Ray Clarke — Ray must stay!
Ray Clarke firar sitt mål i cupfinalen mot Feyenoord.

120 år, 120 Ajacieden #73: Ray Clarke — Ray must stay!

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Ray Clarke, engelsmannen som gjorde braksuccé under sin enda säsong i klubben 1978/79.

Vi har tidigare skrivit om de stora engelska tränare som var viktiga för Ajax, Jack Reynolds och Vic Buckingham. Som bara är två av flera engelsmän som tränat laget. Engelsmän på planen har det dock inte funnits många av. Två stycken, närmare bestämt. Ad Wheeler som gjorde 1 match för Ajax på 1920-talet. Och så Ray Clarke som gjorde 1 säsong i Ajax, 1978/79. Men det räckte för att göra avtryck.

Ray Clarke, en anfallare född i Hackney och fostrad i Tottenham lyckades inte riktigt slå sig in i a-laget på White Hart Lane och lämnade 1973 för Swindon. Där blev det bara en säsong och ett par mål. Men 1974 kom han till Mansfield Town som då låg i Division 4 och sköt som 22-åring upp dem i Division 3 igen och fortsatte göra mål i trean, totalt 52 mål på 91 matcher blev det i Mansfield innan han 1976 kom till Holland och Sparta Rotterdam.

Det kom sig av att Sparta anställt engelsmannen Jimmy Adamson som ny tränare. Adamson blev inte långvarig i klubben, men nye tränaren Cor Brom som tog över trodde på Clarke som under hans ledning gjorde 35 mål på 65 matcher över två säsonger i Sparta. 1978 anställdes Brom som Ajax nya tränare och han tog med sig två spelare från Sparta, Wim Meutstege och Ray Clarke.

Med bättre med spelare omkring sig var Ray Clarke en ostoppbar målskytt. Han hade de fina tekniska yttrarna Simon Tahamata och Tscheu La Ling bredvid sig i kedjan, danskarna Frank Arnesen och Søren Lerby på mittfältet med Dick Schoenaker, och Ruud Krol som libero. Det var stora skor Clarke skulle fylla också, han ersatte notoriske skyttekungen Ruud Geels som gått till Anderlecht efter att ha fullkomligt öst in mål i Ajax och radat upp skytteligasegrar.

Clarke sprutade in 26 mål i Eredivisie, 5 mål i cupen och 6 mål i Europaspelet när Ajax gjorde sin bästa säsong sen Johan Cruijff lämnade 1973. Ajax vann dubbeln, både ligan och cupen.

Trots det valde Ajax ordförande Ton Harmsen att sälja Clarke till Club Brügge, ett beslut som gjorde Harmsen, som vi skrivit om tidigare, väldigt impopulär. Ultrasgruppen F-Side startade en kampanj med den slagkraftiga sloganen “Ray must stay!” för att få Harmsen om att komma på andra tankar, men inga banderoller eller slagord hjälpte. Ray Clarke såldes. Det blev bara en kort period i Club Brügge innan han vände hem till England igen och Brighton & Hove Albion. Karriären avslutades i Newcastle 1981.
Han har sedan arbetat som scout, tidigare i bland annat Celtic, Portsmouth och Middlesbrough och sedan 2012 är han chefsscout i Blackburn Rovers.

Även om det bara blev en säsong i Ajax är målsprutan Ray Clarke ihågkommen än idag som en av de bästa spelarna som bara gjorde en säsong i Ajax. Det och den minnesvärda slagkraftiga slogan F-Side använde har gjort honom till en oförglömlig kultspelare.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-11-11 08:59:28
Author

Fler artiklar om Ajax