Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #76: Sjaak Wolfs - Materialaren som blev en klubbikon
Ajax materialförvaltare Sjaak Wolfs till höger, med Johan Cruijff till vänster 1986.

120 år, 120 Ajacieden #76: Sjaak Wolfs - Materialaren som blev en klubbikon

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om materialförvaltaren Sjaak Wolfs, som älskad av tränare, spelare och fansen växte fram till en klubbikon.

Sjaak Wolfs var materialförvaltare för Ajax mellan åren 1975 och 2003. Han var djupt involverad i a-laget, var en pålitlig man för spelarna och var känd som en klubbikon hos supportrarna. Wolfs föddes den 9 december 1931 och växte upp i östra Amsterdam där han var den yngsta i familjen av sju barn. Hans far jobbade som vägarbetare och Wolfs började som ung jobba som montör till vattenledningarna i Amsterdam samtidigt som han var kapten i a-laget för amatörklubben ASV Rivalen.

Han var kusin till Ajax-legendaren Barry Hulshoff, som spelade i Ajax a-lag mellan 1965 och 1977 och gjorde 385 matcher för klubben som försvarare. Det var på det sättet Wolfs kom i kontakt med Ajax och ombads 1975 att bli materialförvaltare för klubben. Här växte han snabbt fram till en älskad och viktig kollega bland spelarna och tränarna då han varje dag var närvarande på träningsanläggningen och blev länken mellan tränarna och spelarna.

Under matcherna för a-laget tog han plats på bänken bredvid tränarstaben. Han blev också känd för sin kunskap om att ha rätt skor och dobbar förhållande till fotbollsplanens skick. Det sägs lite ironiskt att mellan åren 1975 och 2003 fanns det ingen Ajax spelare som någonsin halkade på något underlag. Han var, förutom hos tränarna och spelarna, också mycket älskad av fansen som ofta sjöng ramsor om honom när han satt på bänken under matcherna.

I mitten av 90-talet blev Wolfs känd för en bredare publik då han återkommande deltog i ett radioprogram som hette AT5: Sjaaks The Minute. Under fotbolls-EM 2000 gav Wolfs sin vision om det holländska landslagets prestationer tre gånger om dagen.

Med sitt engagemang och sin lojalitet till klubben var han en del av a-laget från bänken fram tills 2000 då nye tränaren "Psycho Co" Adriaanse förbjöd Wolfs att sitta på bänken under matcherna, ett beslut som inte blev omtyckt hos supportrar eller hos allmänheten och man tog till olika åtgärder för att få tillbaka sin klubbikon till bänken men tyvärr utan framgång då Adriaanse stod på sig.

Under sin aktiva karriär vann Wolfs 29 titlar med Ajax, bland annat flera ligatitlar, Champions League och VM för klubblag. Efter 28 år i klubben tog han farväl när han 2003 gick i pension och fick efter matchen mot PEC Zwolle den 31 augusti en stor avtackning av tränare, spelare och fansen. Tyvärr fick han inte njuta länge av pensionen utan gick bort efter en tids hälsoproblem den 14 november 2008 på ett vårdhem i Amsterdam 76 år gammal. Vid den första hemmamatchen efter sin bortgång hedrades han med en tyst minut innan avspark av Ajax som spelade med sorgband. Han hyllades också i stor utsträckning av supportrarna med stora banderoller runt om på arenan.

På dagen exakt tio år efter Wolfs gått bort släppte Ajax en dokumentär till minne av Wolfs där spelare och profiler som Frank Rijkaard, Danny Blind, John van 't Schip, David Endt och Pim van Dord delade med sig av sina fina minnen de haft med Wolfs. Bland annat berättade Rijkaard om en träning vissa spelare haft en sommar frivilligt trots semester och självklart var Wolfs där. Man avslutade träningen med spel där Wolfs stod i ett av målen. Bakom Wolfs mål fanns en damm och såklart hamnade bollen till slut i den. Trots mycket vass och nässlor hade Wolfs dykt efter bollen som en raket och efter 15 meters simmande fick han till slut fatt i den samtidigt som alla andra låg på marken och skrattade.

När man sen åkte hem från träningen var Wolfs helt täckt av röda prickar då han bränt sig på nässlorna, men han bet ihop och klagade inte. Nästa dag när han kom till träningen hade han sagt att han inte hade sovit en blund, vilket fick alla att bryta ihop av skratt igen. Men det var sådan Wolfs var, förutom att sprida glädje tillät han inte att man gick miste om en boll, den tillhörde ju Ajax.  

Joakim Dahl 2020-11-15 15:04:48
Author

Fler artiklar om Ajax