Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #77: Zlatan Ibrahimovic — Showtime
Zlatan firar sitt golden goal i cupfinalen 2002.

120 år, 120 Ajacieden #77: Zlatan Ibrahimovic — Showtime

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag blir vi nostalgiska för den Zlatan vi fick se i Ajax en gång i tiden, en helt annan spelare än dagens Zlatan.

“Mitt mål i La Manga… fy fan säger jag bara. Ah det var… det är mitt finaste mål jag har gjort. Av alla målen jag gjort är det det finaste. Det är… det är ett drömmål. Ah jag fick bollen rullande precis utanför straffområdet. Chippar jag över en, en back, springer förbi han, så studsar den en gång. Kommer en till back från vänster, klackar jag över honom, springer runt om honom, så skjuter jag på volley. Det är då Ajax-tränarna kollade så… tror dom blev ganska impade. Dom var precis bakom målet. Sen då att jag skrek… vafan var det… ‘Zlatan, Zlatan’, att journalisterna skrev att jag skrek ‘Zlatan, Zlatan’ när jag sprang så… helt fel. Jag skrek ‘Showtime’. Det är vad jag skrek. Varför skulle jag skrika mitt namn? Utan det var showtime. För det var showtime nu.”

Klippet från Blådårar 2 där Zlatan intervjuas om sitt mytomspunna mål i en träningsmatch med MFF mot norska Moss på La Manga 9 mars 2001 har blivit en klassiker. Det är lätt att bli nostalgisk när man ser det och andra klipp från den här tiden när Zlatan var i Ajax. Det var ju en helt annan Zlatan, innan han blev mediatränad och ett varumärke. När hans kaxighet och arrogans fortfarande hade charm.

När Zlatan kom till Ajax uppstod som en explosion av arrogans och kaxighet. Zlatans egna kaxighet mötte en annan typ av arrogans som är typisk för Amsterdam. Amsterdam är trots allt den stad som fostrat både män som Johan Cruijff och Louis van Gaal. Och för den delen “Psycho Co” Adriaanse som var tränare i klubben när sportchef Leo Beenhakker och superscouten John Steen Olsen tog Zlatan till klubben.

Laget Zlatan blev en del av är ett både charmigt och helt galet lag. Alltså, galet i bemärkelsen att det så här i efterhand känns otroligt att de vann liga- och cuptitlar och hade Champions League-äventyr ihop och inte hade ihjäl varandra. Det var en underbart brokig mix. Enfent terribles Zlatan och Mido. Narcissisten Rafael van der Vaart. Festprissen Andy van der Meyde. Ödmjuka Maxwell, Abubakari Yakubu (vila i frid) och Hatem Trabelsi. Snälla Petri Pasanen och John O’Brien. Unge ledaren Cristian Chivu. Unga tvättäkta Amsterdamkidsen Johnny Heitinga och Nigel de Jong. Och rutinerade Jari Litmanen, Tomas Galasek, Fred Grim, André Bergdølmo och Richard Witschge som vakade över dem.
Tjur i en porslinsbutik är en sliten metafor men beskriver Zlatan i Ajax, Amsterdam och Holland ganska bra. Att få Zlatan att underordna sig det taktiska systemet som varit Ajax kännetecken i decennier var inte det lättaste när Zlatan inte ens kunde acceptera att tränaren pratade om spelarna (eller rättare sagt, spelarrollerna) som siffror. Att få honom att delta i presspelet på bästa sätt? Inte heller jättelätt. Zlatans ego clashade med stora holländska egon. På planen varvade han drömmål med fula armbågar, utanför hängde han på coffee shops och kastade cyklar i kanalerna med Mido. Snart var han den mest omdebatterade spelaren i Holland, där taket minst sagt är högt i debatter.

“Psycho Co” gillade inte Zlatan så mycket och spelade honom inte så mycket. Men han fick snart sparken, och under Ronald Koeman fick Zlatan mer och mer speltid även om konkurrenssituatonen med bästa kompisen Mido fortsatte, och relationen dem emellan var explosiv — ökänd är incidenten när ett bråk i omklädningsrummet slutade med att Mido kastade en sax mot Zlatans huvud, men de ändå gick därifrån som vänner enligt Zlatan. 6 mål på 24 ligamatcher (många inhopp) sin första säsong är inget grymt facit för Zlatan, men på vårkanten blev han ändå guld värd för Ajax. Tidigt i maj säkrade man ligaguldet, och efter en vecka av intensivt festande knallade ett enligt Mido till stor del fortfarande bakfullt Ajax ut till cupfinalen mot Utrecht. Mido gav Ajax ledningen men Utrecht kvitterade och kunde på en otroligt billig straff ta ledningen och Ajax såg ut att gå mot en förlust. Men i de allra sista sekunderna av ordinarie speltid kvitterade Wamberto till 2-2. Brassen stod flera meter offside men linjedomaren lyckades missa det. Två minuter in i förlängningen avgjorde Zlatan med ett golden goal och sköt hem cuptiteln som innebar att Ajax tog dubbeln.

Nästa säsong etablerade sig Zlatan som förstavalet på centerpositionen och var bärande när Ajax tog sig långt i Champions League igen för första gången sen Louis van Gaals dagar som tränare i klubben. Ett mål av Milan i sista minuten i kvartsfinalen gjorde att man missade semifinal. På vägen dit hade Zlatan gjort fem mål i Champions League, mest minnesvärt hans snygga och viktiga mål mot Lyon. I Eredivisie gjorde han 13 mål på 25 matcher, inte ett dåligt facit förstås men så här i efterhand, med tanke på hur han med tiden blivit en målmaskin med sikte på att krossa rekord minner siffran om en annan Zlatan, som ännu inte var den effektiva målmaskin han skulle bli utan fortfarande till stor del en lynnig ojämn bolltrixare. Det här var liksom en liga där Mateja Kezman gjorde 35 mål i samma säsong. Zlatan var inte ens Ajax bästa målskytt, Rafael van der Vaart gjorde 18. Ajax slutade tvåa i ligan, 1 poäng bakom PSV.

Att trumfa van der Vaart i den interna skytteligan lyckades han med först nästa säsong, 2003/04, sin sista i Ajax. Zlatan själv gjorde 13 mål i ligan precis som föregående säsong, men van der Vaarts produktion gick ner. Ajax vann sitt 29:e ligaguld. Samtidgt som sprickan mellan Zlatan och van der Vaart växte sig avgrundsdjup.

Det florerar många rykten om vad som hände. Vad som är sant och osant får vi nog aldrig helt reda på — var det verkligen så att det var ett triangeldrama mellan de två och Sylvie Meis som van der Vaart sedan gifte sig med (och skilt sig från) eller var Zlatans snack om Sylvie i omklädningsrummet, som sipprat ut, bara skitsnack för att jävlas med van der Vaart? Det var det hetaste skvallret, men oavsett vad som stämmer och inte stämmer om alla rykten från den här perioden kan bråket lätt sammanfattas som att två gigantiska egon tillhörande två oerhörda narcissister oundvikligen kom på kant med varandra då van der Vaart var Ajax kronprins, den omhuldade supertalangen som gått i bräschen för den nya generationen, och Zlatan kom in och var Zlatan och givetvis krävde rampljuset och att jorden skulle kretsa kring honom precis som van der Vaart gjorde.

Det som definitivt är klarlagt är att den ökända tacklingen, i en träningslandskamp strax efter EM 2004 mellan Sverige och Holland när Zlatan gick in vårdslöst och skadade van der Vaart, var droppen som fick bägaren att rinna över. van der Vaart menade att Zlatan medvetet skadat honom vilket Zlatan alltid förnekat — samtidigt som Zlatan erkänt att han hotade att bryta benen på van der Vaart om han fortsatte hävda det. Något van der Vaart också bekräftat, men också noterat att det var vardagsmat att Zlatan sa sånt. Louis van Gaal, som kortvarigt var inne som sportchef 2004, sa åt Koeman att nu behövde någon av Zlatan och van der Vaart gå, och valet föll på Zlatan. Kort efter att han gjort det klassiska dribblingsmålet mot NAC Breda — med skadade van der Vaart med stenansikte på läktaren — gick Zlatan till Juventus där han blev en annan spelare.

Zlatans tid i Ajax var kaotisk, men jag saknar den tidens Zlatan. Att han fortsätter göra mål i Milan vid 39 års ålder är förstås imponerande. Men nu har det varit många år av varumärkesbyggande och trötta utspel för att skapa rubriker (vilket lägligt nog görs när han har något att sälja). Det ska fejk-flörtas med landslaget i ett halvår inför VM bara för att göra reklam för bettingbolag. Det ska vevas mot Janne Andersson utan anledning och det ska läggas upp nya kryptiska inlägg som flörtar med landslaget igen bara för att “irritera folk i Sverige” som ett pubertalt internettroll. Det ska pissas på Malmö för att försöka tjäna lite cash på Hammarby. Det ska respektlöst klankas ned på damfotboll. Det var längesen som kaxigheten och arrogansen gick från fräsch till unken. Han sade och gjorde dumma saker även omkring tiden i Ajax, men då fanns det fortfarande charm där med. Det var i alla fall en roligare Zlatan, innan han blev medietränad, innan han blev Zlatan AB.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-11-16 15:24:07
Author

Fler artiklar om Ajax