Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #8: Johan Neeskens — "Den andre Johan"
Johan Neeskens bombar in 1-0 från straffpunkten i VM-finalen 1974.

120 år, 120 Ajacieden #8: Johan Neeskens — "Den andre Johan"

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om "Den andre Johan", Neeskens.

“Johan var som två man på mittfältet.” Så beskrev Sjaak Swart en gång Johan Neeskens, the Sundance Kid till Johan Cruijffs Butch Cassidy. Betydelsen “Den andre Johan” hade för Ajax och Holland på 1970-talet kan inte understrykas nog. Vid sidan av “Den förste Johan” var han förmodligen den viktigaste spelaren i ett av världens bästa lag genom alla tider.

Johannes Jacobus Neeskens föddes i pittoreska Heemstede, en liten stad strax väster om Amsterdam, 15 september 1951. I skolan blev han snabbt känd som den där killen som är bäst på alla sporter man spelar. Hans favoriter var fotboll och baseball (som var väldigt stort i Holland särskilt på den här tiden). Det hade lika gärna kunnat bli en baseballkarriär, men när han som 17-åring flyttades upp i a-laget i lokala fotbollsklubben RCH lade han ner basebollen för att satsa helhjärtat på fotbollen.

Efter två säsonger i RHC:s a-lag värvades han till Ajax 1970. Ajax hade nått Europacupfinalen 1969 men förlorat mot Milan, och just behövt se Feyenoord istället bli första holländska lag att vinna turneringen. Rinus Michels gjorde stora förändringar i laget efter finalförlusten, spelare som han ansåg var för veka eller inte ha mentaliteten att nå den allra högsta toppen petades ur laget som han nu började bygga om till det som skulle ta världen med storm de kommande åren. Johan Neeskens var den sista pusselbiten. Han hade precis den kombinationen av tuffhet och intelligens Michels efterfrågade.

Neeskens kunde, ja han kunde allt. Hans spelintelligens gjorde att han utan problem kom in Michels taktiska system. Att alla elva spelare skulle förstå vad allas roller på planen var för att sömlöst kunna byta positioner med varandra för att genom fri rörlighet skapa ytor på planen var en av grundstenarna i Michels taktik. Neeskens var en mästare på det och visade tidigt sin mångsidighet genom att kunna spela både högerback, mittback och innermittfältare.

Men det var förstås som innermittfältare han verkligen blev stor. Av vissa ses han som en tidig prototyp av den moderna box-to-box-mittfältaren. Han kunde springa som sjutton, han var stark och kunde vinna närkamper, var en otrolig presspelare, duktig passningsspelare och hade förstås sitt brutalt hårda skott, mest ihågkommet för hans stenhårda straffar mitt i mål som i VM-finalen 1974.

Neeskens var en spelare som gjorde sin lagkamrater bättre. Inte minst gjorde han Johan Cruijff bättre. Neeskens såg till att Cruijff kunde fokusera helt på det offensiva och att han fick ha bollen så mycket som han ville. Han följde Cruijff och Michels också till Barcelona där han blev en publikfavorit.

Även efter spelarkarriären fortsatte Johan vara “den andre”, hellre “the man behind the man” än “the man”. Tillsammans med Frank Rijkaard agerade han assisterande förbundskapten åt Guus Hiddink i VM 1998. Efter att Hiddink lämnat fortsatte han assistera Rijkaard som då tog över huvudansvaret till EM 2000. Efter EM tog han över som huvudtränare i NEC, ett jobb han skulle ha i fyra år och som innebar att han 2003 ledde NEC till Europaspel (UEFA-Cupen) för första gången på tjugo år. 2005 återförenades han med Hiddink och assisterade honom med förbundskaptensjobbet i Australien över VM 2006. Efter VM länkade han upp med Rijkaard igen, som behövde en ny assistent i Barcelona efter att Henk ten Cate lämnat för att ta över Ajax. I maj 2008 fick han och Rijkaard gå, och han följde med Rijkaard igen till Galatasaray nästa år. Efter en misslyckad säsong som huvudtränare i sydafrikanska Mamelodi Sundowns 2011-12 har Neeskens sedan gått i inofficiell pension.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-04-08 07:48:35
Author

Fler artiklar om Ajax