Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #80: Simon Tahamata — Moluckernas fotbollshjälte
Simon Tahamata kramas om efter att sina mål i sitt livs match, 4-1-segern mot PSV 1979.

120 år, 120 Ajacieden #80: Simon Tahamata — Moluckernas fotbollshjälte

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Simon Tahamata, teknikern som bröt ny mark som den första fotbollsstjärnan i det postkoloniala Holland med rötterna på kryddöarna Moluckerna.

1632 tog Nederländerna via en blodig massaker kontrollen över Moluckerna från Portugal som hade varit kolonialmakt på öarna i Sydostasien i nästan hundra år. Det var de värdefulla kryddorna som växte på Moluckerna man ville åt. Som ny kolonialmakt över öarna utövade Nederländerna ett värdefullt monopol över handeln av muskot och andra kryddor. Senare tog man också kontroll över resterande öar i Indonesien.

1942 ockuperade Japan öarna under andra världskriget. 1945 efter krigsslutet utropade sig Indonesien självständigt från Nederländerna. 1949 efter flera års stridigheter erkände Nederländerna Indonesien som en suverän stat. 1950 utropade Republiken Sydmoluckerna sig självständig från Indonesien. Indonesien består av över 17 000 öar där över 300 olika etniska grupper med över 700 olika språk bor. Så många kulturella skillnader finns förstås. Moluckerna skilde sig stort från majoriteten av övriga öar i riket då de stått närmare den nederländska kolonialmakten. Kristendom istället för islam var den dominerande religionen, nederländska sedvänjor hade blivit en del av kulturen och sedan 1830 hade molucker stridit för den nederländska kronan i krig som del av KNIL, Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (Kungliga Nederländsk-Indiska Armén). Soldater från KNIL stödde Republiken Sydmoluckernas självständighetsutrop. Det moluckiska självständighetsförsöket slogs ner. Vad som skulle hända med de moluckiska soldaterna från nu nedlagda KNIL var en het potatis Nederländernas regering helst inte ville ta upp — de hade utkämpat flera krig under nederländsk flagg men hade trots det inte nederländskt medborgarskap. Att bli holländare var inte något de eftersträvade, men de ville ännu mindre bli en del av den muslimska indonesiska republiken. De ville ha sitt eget land.

1951 bestämde sig den nederländska regeringen för att via skepp föra de kvarvarande KNIL-soldaterna och deras familjer till Nederländerna. 12 500 molucker fördes till Nederländerna mer eller mindre mot sin vilja och internerades i läger i väntan på att återföras till Indonesien — Nederländska regeringen ville bli av med “problemet” och moluckerna ville ha sitt eget land. Att hitta en lösning var holländarna inte bra på, så moluckerna blev kvar i lägren. Läger som Westerbork och Kamp Vught som under andra världskriget varit “övergångsläger” dit nazisterna transporterade judar, romer, homosexuella, Jehovas vittnen och politiska motståndare innan de sedan transporterades vidare till koncentrationsläger. Inte ens när det med tiden blivit uppenbart att återföra moluckerna inte var ett alternativ tog den nederländska regeringen inte tag i problemet på riktigt. Fortfarande på sent 60-tal var 80 % av moluckerna statslösa, de hade inget indonesiskt medborgarskap och hade fortfarande inte fått nederländskt.

Simon Tahamata föddes i Vught 26 maj 1956. Hans föräldrar hade blivit internerade där efter resan från deras hem på Ambon, den största ön tillhörande Moluckerna. Simon började som liten spela fotboll i SC CHANS, en förening startad av molucker i Nederländerna som först bara fick spela inofficiella matcher innan de till slut fick vara med i seriesystemet. Han spelade också för Theole en liten förening i staden Tiel i Gelderland innan han 1971 15 år gammal fick börja i Ajax ungdomsakademi efter ett lyckat provspel en ungdomsledare i Theole ordnade.

Samtidigt som han på nära håll fick se Ajax a-lag bli bäst i världen med tre raka Europacupguld utvecklades Simon Tahamata starkt i akademin. Hans redan väldigt fina teknik utvecklades ännu mer i Ajax som också gav honom taktisk skolning i världsklass. Liten (bara 164 cm lång) men oerhört teknisk, kvick och tvåfotad var Tahamata idealisk som ytter på båda kanterna, men särskilt vänstersidan.

1976 när han var 20 år gammal fick han debutera i a-laget. Han växte ut till en nyckelspelare i Ajax nästa generation efter storhetstiden på tidigt 70-tal. Med Ruud Krol kvar som kapten och ledare kom Tahamata, Tscheu La Ling, Ruud Geels, Frank Arnesen och Søren Lerby, Dick Schoenaker med flera in som nya unga stjärnor i Ajax. Tahamata blev väldigt viktig för Ajax offensiv med sina dribblingar, inlägg och framspelningar från kanten till de olika målspottare Ajax hade på centerpositionen under dessa år (Geels, Wim Kieft, Ray Clarke).

Hans bästa match i karriären var när Ajax slog PSV med 4-1 i november 1979. Tahamata lekte med PSV-försvaret matchen igenom och stod för dribblingar, finter och tunnlar som fullständigt överrumplade motståndarna. Han stod för två vackra mål och en fin assist i segern och fick efteråt perfekta 10/10 i betyg av Voetbal International. De mycket sevärda höjdpunkterna från matchen kan ses här på Youtube.

Med Ajax vann Tahamata tre Eredivisieguld, ett cupguld och säsongen 1979/80 var han med och tog laget till semifinal av Europacupen. 1979 slutade han också på 21:a plats på Ballon d’Or-listan.

1980 gick han till Standard Liège och vann två belgiska ligatitlar med dem och en cuptitel. 1982 nådde man final i Cupvinnarcupen där Barcelona blev övermäktiga. Detta var dock en mörk tid för Standard. Några dagar före Cupvinnarcupfinalen hade man som serieledare chansen att säkra sin första ligatitel på 18 år. Tränaren Raymond Goethals var rädd att man skulle misslyckas trots att kryss mot Waterschei räckte för guld. I samförstånd med klubbens ordförande Roger Petit såg Goethals till att lagkaptenen Eric Gerets snackade ihop sig med sin kompis Roland Janssen som var Waterscheis lagkapten. Gerets såg till att han och hans lagkamrater som inkluderade Tahamata och även Arie Haan bland andra gav sina matchbonusar från sin senaste match till Waterscheis spelare, som i sin tur tog det lugnt i matchen och lät Standard vinna med 3-1 och bli mästare. När mutaffären uppdagades 1984 ledde det till hårda straff, Petit och Goethals stängdes av på livstid (efter överklagan ändrades Goethals strafftid till två år), Gerets i tre år (efter överklagan mildrades det till ett år), Janssen i två år och Tahamata och de andra Standard-spelarna (förutom Haan som undkom straff då han vid det laget spelade i Hong Kong) stängdes först av i ett år, men efter överklagan sänktes det till nio månader.

Då mutskandalen uppdagades återvände Tahamata till Eredivisie men inte i Ajax, utan Feyenoord. Efter tre säsonger där gick han 1987 tillbaka till Belgien och nu Beerschot. 1990 bytte han till Germinal Ekeren och spelade för dem ända till 1996 då han la skorna på hyllan, 40 år gammal. Det blev tyvärr bara 22 landskamper (och 2 mål) för Holland för Tahamata som hade oturen att få debutera först året efter VM-finalen 1978, och sen stå på toppen av sin karriär när Oranje inte hade sina bästa år.

Efter spelarkarriären började Tahamata jobba som ungdomstränare i först Standard och sedan Germinal Beerschot innan han 2004 återvände till Ajax som ungdomstränare. Han lämnade tjänsten 2009 för att jobba med ungdomsspelare i saudiska Al Ahli men återvände 2014 och jobbar än idag som ungdomstränare i klubben med inriktning på teknikträning förstås. Han har även länge varit en stöttepelare i Ajax anrika veteranlag Lucky Ajax, att han kunde spela professionell fotboll till han var 40 år gammal märks i hur han fortfarande hållit sig i bra form som 64-åring.

På 70-talet uttryckte Tahamata viss sympati för några moluckiska terrordåd i Nederländerna. Två tågkapningar och ett gisslandrama i en skola utfördes av ett fåtal unga molucker vars oorganiserade struktur och diffusa och helt orealistiska krav i slutändan gjorde att deras aktioner, som först haft stöd hos flera molucker, tappade stöd och blev misslyckade. Aktionerna föddes ur frustration över tillvaron för molucker i landet som förbisågs av samhället, i stort exkluderades från arbetsmarknaden och utsattes för rasism.

Med tiden har moluckerna integrerats i det holländska samhället. Simon Tahamata var andra generationens invandrare, född i Nederländerna till invandrade molucker, och han bröt barriärer som den första moluckiska fotbollsstjärnan i landet. Som stjärnspelare i Ajax, landslagsspelare och barndomsidol banade han vägen för senare stjärnor med ursprung från moluckerna som Denny Landzaat och inte minst Giovanni van Bronckhorst. Hans ställning som stjärna och förebild ledde till att han blev omslagspojke när Tonny van der Mee skrev en bok om moluckiska fotbollshjältar i Nederländerna — "Simon Tahamata en de andere Molukse voetbalhelden in dienst van Oranje". Simon Tahamata och de andra moluckiska fotbollshjältarna i Oranjes tjänst.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-11-19 14:12:11
Author

Fler artiklar om Ajax