Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #86: Louis van Gaal — "Är det jag som är så smart, eller du som är så dum?"
Louis van Gaal under VM 2014.

120 år, 120 Ajacieden #86: Louis van Gaal — "Är det jag som är så smart, eller du som är så dum?"

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Louis van Gaal, en man full av paradoxer.

Efter att Louis van Gaal i VM-kvartsfinalen mot Costa Rica 2014 bytt ut Jasper Cillessen mot tredjemålvakten Tim Krul i förlängningens slutskede, med resultatet att Krul blev hjälte när Holland äntligen överkom sina demoner och vann en straffläggning, skrev Erik Niva en krönika i vilken han kallade Louis van Gaal för en “kalkylerat psykotisk vettvilling till tränargeni”. En av de bättre definitionerna man kan ge Louis van Gaal, en paradoxal man. En strikt katolsk man som förlorade sin tro. En hård och tuff man med mycket mjukhet och värme. Cyniker och idealist. Galning och geni.

Aloysius Paulus Maria van Gaal (man förstår varför han kallar sig Louis) föddes i Watergraafsmeer, östra Amsterdam 1951. Fyra år efter att Johan Cruijff fötts i området, där de båda växte upp alldeles i närheten av De Meer-stadion. Louis växte upp i en katolsk familj som ett av nio syskon. Hans pappa var hjärtsjuk och dog när Louis var elva år gammal, efter det uppfostrade hans mamma alla barnen själv.

Louis började spela fotboll i kvartersklubben RKSV De Meer och blev kvar där ända tills han var 20 år gammal då han tog steget till Ajax. Samtidigt som Johan Cruijff och hans lagkamrater stod på toppen av världen och tog den första av tre raka Europacuptitlar. Mittfältaren van Gaal fick dock bara spela med reservlaget Jong Ajax samtidigt som han jobbade som idrottslärare, precis som Rinus Michels gjort innan han blev tränare för Ajax.

1973 gifte sig Louis med sin kärlek Fernanda. De flyttade till Antwerpen där Louis spelade med Royal Antwerp i fyra år. 1977 återvände de till Holland och Louis spelade en säsong för Telstar innan han hamnade i Sparta Rotterdam. I Sparta blev han en fast del på mittfältet och gjorde nästan 250 matcher för klubben fram till 1986. De sista åren var han lagkamrat med Danny Blind. 1986 flyttade han till AZ där han dubbeljobbade som spelare och assisterande tränare en säsong innan han lade skorna på hyllan för att bara vara assisterande.

1988 när Leo Beenhakker tog över som tränare i Ajax återvände Louis van Gaal till klubben. Han blev Beenhakkers assisterande tränare men också ungdomstränare och sedan chef för ungdomsakademin. 1991 när Beenhakker lämnade fick han ta över som huvudtränare.

Under sin första säsong som huvudtränare ledde han Ajax till UEFA-Cupguld. van Gaals reaktion på den succén? Att under 1992 och 1993 gradvis montera ned laget och bygga nytt. Ett par spelare, som Dennis Bergkamp och Wim Jonk som försvann till Inter, hade han nog gärna haft kvar. Men han bytte självmant ut publikfavoriter som Bryan Roy, John van ‘t Schip och Stanley Menzo. Han behöll kapten Danny Blind och tvillingarna de Boer, och fram till 1994 Stefan Pettersson, från UEFA-Cuplaget. Edwin van der Sar som stått på tillväxt i Jong Ajax ersatte Menzo. Nyförvärven Jari Litmanen, Marc Overmars, Nwankwo Kanu och Finidi George kom in. Och så lyfte han upp talanger han förädlat i akademin: Clarence Seedorf, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Michael Reiziger. Och inte minst, den sista pusselbiten, Frank Rijkaard återvände och blev vid sidan av Blind den store ledaren.

van Gaal har blivit känd för sin tuffa attityd. Något som lätt glöms bort är hans mjuka sida. Han var absolut alltid en man som krävde disciplin och kunde vara tuff mot sina spelare. Men han var också mannen som anordnade spelkvällar för spelarna och deras fruar, vilket svetsade samman alla till en grupp. Han brydde sig verkligen om dem. Finidi George berättade senare att om det var en spelares frus födelsedag kom van Gaal med blommor för spelaren att ge henne.

17 januari 1994 förändrades Louis van Gaals liv i grunden. Hans fru Fernanda dog i cancer. Två döttrar förlorade sin mamma, Louis förlorade sin livspartner och sin tro. Allt lidande i världen särskilt i krig, och det lidande hans fru tvingades genomgå under den sjukdom som till slut tog hennes liv, fick Louis van Gaal att vända ryggen till det han trott på hela sitt liv. Allt lidande han bevittnat var oförenligt med en gudstro. Om Gud fanns var det inte en Gud han ville tro på, efter vad han sett.

Fernanda van Gaals död påverkade hela Ajax. Hela laget hade kommit båda makarna van Gaal nära efter alla spelkvällar och annat. Spelarna tog nyheten hårt. Hela laget gick på hennes begravning. Dagen efter var det träning. Flera spelare har vittnat om hur de satt i omklädningsrummet innan träningen och undrade om Louis skulle dyka upp, vilket såklart inte var något någon krävde eller förväntade sig. Men så såg de genom fönstret van Gaals bil köra in genom anläggningens grindar. Så kan ett lag också svetsas samman ännu mer.

Säsongen 1994/95 har gått till historien som en av de bästa någonsin. För vilket lag som helst. Ajax vann inte bara Eredivisie och Champions League. Man förlorade bara en enda match på hela säsongen, i cupen mot Feyenoord. Att vinna både ligan och Champions League obesegrade är en enorm prestation. van Gaal var på alla sätt den stora arkitekten bakom det. Taktiskt var han bildad i Rinus Michels skola, men den avgörande skillnaden mot Michels stora arvtagare Cruijff var att medan för Cruijff individualism inom ramen för kollektivt samarbete var viktigt var kollektivet allt för van Gaal.

Det Louis van Gaal lyckades med på 90-talet i Ajax var och förblir otroligt. Och även om Champions League-titeln 1995 förstås blev toppen på hans karriär lyckades han trots allt åstadkomma mycket efter det, även om det var bitvis turbulent. Det var i alla fall alltid en fascinerande tränarkarriär. Första Barcelona-tiden gav liga- och cuptitlar under en inte helt enkel tid i Barcelona. På tidigt 2000-tal slog van Gaals karriär i botten med misslyckandet som förbundskapten, då Holland missade VM 2002 och sedan en andra misslyckad tid i Barcelona, och en kort vända som sportchef i Ajax. Men han lyckades studsa tillbaka och ha en renässans genom att oväntat ta över lilla AZ och göra dem först till en contender och sedan till ligamästare, för blott andra gången i historien, 2008/09.

Dubbeln med Bayern München och sedan VM-bronset 2014, när han med Oranje fick ta revansch för sitt tidigare misslyckande, följde. Manchester United-tiden blev ett misslyckande, dels på grund av de större problemen som finns i United med vilka som sköter klubben, och på grund av hur han gick vilse taktiskt. Fokuset på bollinnehav tog över för mycket.

Nästa år fyller van Gaal 70 och han har, förmodligen i alla fall, gått i pension, helt säkra kan vi inte vara. Han kan se tillbaka på en tränarkarriär där han gjort större avtryck än någon annan holländare på världsfotbollen de senaste 30 åren. Michels — Cruijff — van Gaal är den viktigaste linjen vi kan dra vad gäller taktisk utveckling och arv i Ajax, Holland och världsfotbollen. Erik ten Hag drar nytta av alla tre för dagens Ajax succéer.

Obstinat, elak, snäll, varm, kall, hård, mjuk, streber, flexibel. Ständigt paradoxal, ständigt fascinerande. Louis van Gaal.

“Är det jag som är så smart, eller du som är så dum?” — Louis van Gaal

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-12-08 12:52:04
Author

Fler artiklar om Ajax