Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #88: Siem de Jong — En man för avgörande lägen
Siem de Jong den 15 maj 2011.

120 år, 120 Ajacieden #88: Siem de Jong — En man för avgörande lägen

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Siem de Jong som fick utlandskarriären spolierad av skador, men i Amsterdam för evigt är en hjälte för hur han klev fram i avgörande lägen när det gällde som mest.

“Is dit de beslissing? Dit is de beslissing denk ik! Siem de Jong!”

Kommentatorn Theo Reitsmas referat från den 15 maj 2011 har blivit en klassiker i Ajax-sammanhang. “Är detta avgörandet? Detta är avgörandet tror jag! Siem de Jong!” När Siem de Jong i 78:e minuten skjuter in 3-1 mot Twente den 15 maj 2011 signalerade att sju års olycka äntligen var över för Ajax. Siem de Jong var en man för de avgörande lägena.

Siem föddes i Aigle, Schweiz, 28 januari 1989. Ett år senare föddes hans lillebror Luuk. Familjen bodde i Aigle då föräldrarna George de Jong och Loekie Raterink båda var volleybollproffs som för tillfället spelade där. Efter Luuks födelse flyttade man hem till Holland och bosatte sig i Doetinchem. Både Siem och Luuk började spela knattefotboll i lilla DZC’68 innan de fick börja spela för Doetinchems stolthet, De Graafschap när Siem var 12 och Luuk 11. De gick för övrigt i samma skola som Guus Hiddink, Paul Bosvelt och Klaas-Jan Huntelaar tidigare gått i.

När Siem var 16 fick han komma till Ajax berömda ungdomsakademi och spela, medan Luuk blev kvar i De Graafschap. Tack vare det hårda slit han la ner för att utvecklas steg han snabbt i graderna och 2007 när han var 18 år gammal fick han debutera i a-laget under Henk ten Cate. Först med ett inhopp i cupen mot Kozakken Boys. Strax därefter fick han sin ligadebut mot Sparta Rotterdam, och i den satte han på stopptid kvitteringen till 2-2 för att rädda åtminstone en poäng åt Ajax. Hans andra a-lagsmål kom sedan i De Klassieker mot Feyenoord, som också slutade 2-2. Han hann spela 22 ligamatcher under sin lovande debutsäsong innan en skada höll honom borta från och med mars.

Säsongen därefter minskade hans speltid då nye tränaren Marco van Basten inte trodde på de Jong fullt ut. Inte heller Martin Jol som tog över 2009 spelade de Jong mycket till en början. Men efter vinteruppehållet, när 2009 blev 2010 så kom Siem de Jong på allvar in i startelvan och det sammanföll med att Ajax verkligen hittade formen. 14 raka segrar gjorde att man, efter en ojämn höst, jagade ifatt Twente i toppen av tabellen. Siem gjorde 8 mål under dessa matcher. I slutändan gick man ändå miste om ligatiteln, 1 ynka poäng efter Twente. Men man vann i alla fall cupen, och i finalen, som spelades över två matcher då Feyenoord stod för motståndet och lagens respektive supportrar inte tillåts på samma match, gjorde de Jong fyra mål.

Nästa vår blev Siems vår i ännu högre grad. När Frank de Boer i sin första match som tränare, borta mot Milan i Champions League, valde att bänka centern Mounir El Hamdaoui blev El Hamdaoui så sur att en stor schism skapades mellan honom och de Boer. Med Luis Suárez avstängd resten av höstsäsongen för att ha bitit PSV:s Otman Bakkal, och då han sen lämnade för Liverpool i januari, fick Siem de Jong börja vikariera som center. De egenskaper som gjort honom till en bra offensiv mittfältare — hårt jobb, slitstark, smarta löpningar och förmåga att vara på rätt ställe — visade sig fungera också där. Under våren stod Siem för fler mål än någon annan när Ajax återigen rusade ifatt Twente.

Klimax blev då den direkt avgörande seriefinalen i sista omgången då Ajax tog emot Twente — med lillebror Luuk i laget. När Ajax äntligen skulle ta det 30:e ligaguldet i klubbhistorien och äntligen få sätta den tredje stjärnan över klubbmärket, som man väntat på i sju långa år, blev Siem den stora hjälten. I den första halvleken kom han perfekt i steget på bortre stolpen för att stöta in Gregory van der Wiels inlägg till 1-0. Och I slutet gjorde han alltså det 3-1-mål som blev spiken i kistan och fick Amsterdam att brista ut i ett enormt jubel.

Nästa säsong gjorde skador på Ajax nya center Kolbeinn Sigthórsson att Siem fick fortsätta vikariera som center och återigen vara Ajax främste målskytt när Ajax försvarade ligatiteln. När Jan Vertonghen lämnade Ajax sommaren 2012 tog han över kaptensbindeln och ledde Ajax till en tredje raka ligatitel. Skador begränsade honom till 19 matcher 2013/14 men han bidrog ändå med sju mål när Ajax tog en fjärde raka (och under de Boer, sista) ligatitel.
Flyttlasset gick sedan till Newcastle. Skador förstörde hans tid där, allt från ljumskskador till kollapsade lungor. 2016 återvände han hem till Eredivisie. Han ville tillbaka till Ajax, men då man hade fullt med alternativ på mittfältet tackade nye tränaren Peter Bosz nej till det, så när PSV kom och lockade med chansen att få spela ihop med lillebror Luuk tog Siem det och gick till PSV på lån. Helt skadefri var han inte i PSV heller men det blev en del mål, mest minnesvärt 1-1-målet mot Ajax.

Återkomsten i Ajax kom istället sommaren 2017. Ett skugga av sitt forna jag innan alla skador blev det en roll som inhoppare under en kaotisk säsong för Ajax. Sommaren 2018 lånades han ut till Sydney FC. Förra säsongen var han tillbaka i Ajax som en breddspelare men gjorde väl ingen lycklig då. I februari lämnade för FC Cincinnati i MLS. Sent i november lämnade han Jaap Stams klubb och återvände till Holland. Nyligen stod det klart att han kommit överens med Heerenveen som ett kontrakt med start i januari 2021.

Förhoppningsvis kommer tiden i Heerenveen bli lyckad för Siem, där kan han bidra med mycket rutin till ett ungt lag och även hans raka spelstil borde passa in väl. Även om hans sista tid i Ajax blev misslyckad och det var frustrerande att se Erik ten Hag ge honom speltid istället för yngre förmågor ibland, så är det självklart att man som Ajax-supporter alltid hoppas på det bästa för Siem de Jong. En lojal och hårt jobbande spelare som gav allt för Ajax på planen och som vid sidan av den alltid varit en förebild med sin professionalism och fina attityd. Och han kommer alltid ha en stor plats i supportrarnas hjärtan för sina avgörande insatser under guldsäsongerna.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-12-13 16:29:48
Author

Fler artiklar om Ajax