Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #9: Henk Groot — Den störste, innan Cruijff
Henk Groot i aktion i slutet av sin karriär.

120 år, 120 Ajacieden #9: Henk Groot — Den störste, innan Cruijff

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag berättar vi om Henk Groot som var klubbens bäst spelare tills en viss yngling från Betondorp gjorde entré.

Man kan dela in Ajax historia i FC och EC. Före Cruijff och Efter Cruijff. Henk Groots efternamn betyder 'stor', passande då han var Ajax största stjärna innan Johan Cruijff.

Henk Groot föddes i lilla Zaandijk, strax norr om Amsterdam, våren 1938. Hans sex år äldre bror Cees gillade fotboll och Henk tog som många småbröder efter sin bror och började spela fotboll på gatorna i Zaandijk och snart i pojklagen i lokala VV Zaandijk. När han var 17 år fick han debutera i a-laget där Cees redan spelade. Båda två var anfallare och Henk började göra mål på löpande band.

Brödernas målform i amatörserien uppmärksammades av semiprofessionella Stormvogels som 1957 värvade båda två. Där fortsatte bröderna vräka in mål vilket ledde till att de 1959 tog nästa kliv uppåt: Till AFC Ajax. 27-årige Cees var duktig, en väldigt nickstark men oteknisk center. Han gjorde 29 mål och blev trea i skytteligan deras första säsong. Men skytteligan vanns av 21-årige Henk, odiskutabelt den större talangen, som inledde med ett hattrick i debuten mot NAC och sedan smällde in ytterligare 35 mål vilket ledde Ajax till ligaguldet.

Henk var lite mer allround i spelet än Cees, men det var målskyttet som var också hans självklara styrka. Sin andra säsong utökade han målskörden till siffror ingen Ajax-spelare lyckats överträffa senare. 41 mål i ligan och totalt hela 64 stycken mål på 46 matcher i alla tävlingar inräknat cupen och Intertotocupen med. Ingen har kommit nära att slå den noteringen, närmast var Luis Suárez som gjorde 49 mål på 48 matcher 2009-10.

Henk Groot fortsatte vräka in mål i Ajax, 116 på 124 matcher, fram till 1963. Då hade italienska Lanerossi Vicenza upp ögonen för honom och Henk var sugen på en övergång till Italien. Ajax krävde 250 000 guildern för sin stjärna, vilket fick Vicenza att backa ur. Missnöjd över det satte Henk upp sig själv på transferlistan. En klubb betalade prislappen Ajax satt, och det var Feyenoord. Med mycket blandade känslor tog Henk det förbjudna steget till Rotterdam. Där fortsatte han sitt målskytte och under sin andra säsong hjälpte han Feyenoord vinna dubbeln.

Under tiden hade mycket hänt i Ajax. Brorsan Cees lämnade 1964 för att varva ner hemma i Zaandijk. Utan bröderna Groot gick Ajax kräftgång, man föll till 13:e plats i Eredivisie. Det ledde till svepande förändringar som skulle förändra klubben för all framtid. 1964 tog legendariske Jaap van Praag över som ordförande och anställde gamle spelaren Rinus Michels som ny tränare. Michels ville ha tillbaka Henk Groot, och efter att han hjälpt Feyenoord till dubbeln värvades han sommaren 1965 tillbaka till Ajax för 375 000 guildern.

Nu började Henk närma sig 30 och tog en lite mer tillbakadragen roll på planen än den spjutspetsposition han haft tidigare men gjorde fortfarande många mål som straffspecialist. Med sin rutin blev han ledare i laget som innehöll bland annat en ung Johan Cruijff och flera andra spelare som skulle bli stjärnor på 1970-talet när Michels verkligen lyfte Ajax till nya höjder.

Henk Groot fick inte vara med på den riktiga toppen men var en central del i uppbyggnaden av det som komma skulle. Sina två första säsonger tillbaka ledde han klubben till ligaguld igen, och under det som skulle bli hans sista säsong var han med och vann sitt fjärde och sista ligaguld med Ajax och nådde klubbens första Europacupfinal, som man förlorade mot Milan. Groot startade finalen men utgick i halvtid. Karriären fick sedan ett hastigt slut när han manglades av en polsk motståndare under en landskamp med Holland och skadade knäet så allvarligt att karriären var över.

Kanske hade Groot ändå inte varit en del av Ajax berömda lag på 70-talet, han kanske hade varit en av de spelare som Michels gallrade ut efter finalförlusten mot Milan. Men kanske hade han tillsammans med jämnårige Sjaak Swart, som var med hela vägen, varit lagets rutinerade ledare. Så blev det inte, men både Ajax och Henk Groot klarade sig bra ändå. Henk satt efter karriären bland annat ett tag i kommunfullmäktige i Zaandijk. Den 22 april fyller han 82 år. Brodern Cees dog tyvärr redan 1988, bara 55 år gammal av akut hjärtstillestånd.

Henk Groots rekord för antal mål på en säsong är ett av de mest svårslagna i Ajax rekordböcker. Han återfinns högt på flera andra rekordlistor också. Han är Ajax fjärde bästa målskytt genom tiderna efter Piet van Reenen, Johan Cruijff och Sjaak Swart (som alla hade betydligt fler säsonger i Ajax på sig att göra mål, för övrigt). Han är den sjätte främste målgöraren i hela Eredivisies historia.

Och hans tid i både Ajax och Feyenoord gör att han också innehåller några speciella “rekord”. Han är en av sex spelare som gjort mål för båda sidorna i De Klassieker (de andra är Johan Cruijff, Keje Molenaar, Ruud Geels, Ronald Koeman och Angelos Charisteas). Han och Arnold Scholten är de enda som lämnat Ajax för Feyenoord och sedan återvända. Och Henk Groot är den ende som gjort mål i De Klassieker för både Ajax och Feyenoord på både De Meer och De Kuip. Varsågod för några ruskigt svåra frågor för framtida fotbollsquiz.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-04-10 15:36:32
Author

Fler artiklar om Ajax