Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #90: Johnny Rep — Goudhaantje
Johnny Rep i aktion för Ajax 1975.

120 år, 120 Ajacieden #90: Johnny Rep — Goudhaantje

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Johnny Rep, flickfavoriten som alltid var på rätt plats vid rätt tillfälle för Ajax under tidigt 1970-tal.

Ajax lag på tidigt 1970-tal är kanske världens bästa fotbollslag någonsin. Förutom Rinus Michels och Johan Cruijffs geni, vad behövde laget? Johan Neeskens presspel. Velibor Vasovic ledaregenskaper och hans (och sen Horst Blankenburgs) liberospel. Ruud Krol och Wim Suurbiers offensiva ytterbacksspel. Barry Hulshoffs tacklingar. Gerrie Mühren teknik. Arie Haans ombytlighet. Piet Keizers dribblingar. Sjaak Swarts lojalitet. Och så behövdes en som alltid var på rätt plats vid rätt tillfälle. Det var Johnny Rep.

John “Johnny” Nicolaas Rep, föddes i Zaandam precis norr om Amsterdam den 25 november 1951. Han började här spela fotboll som liten för lokala ZFC. Redan när han var 16 år gammal fick han debutera i ZFC:s a-lag i Tweede Divisie. Ajax upptäckte honom och han fick 1969 komma till klubben och börja spela i ungdomsakademin.

Här fick han på nära håll bevittna Ajax vinna Europacupen första gången i juni 1971. I augusti fick han debutera i a-laget. 1971/72 var han främst tolfte man, Johan Cruijff var oftast uppskriven som center och som högerytter låg fortfarande legendariske Sjaak Swart före honom. Men Reps ungdomliga kvickhet och hans målsinne gjorde att han redan började fylla en roll i a-laget när Ajax vann Europacupen igen.

Men det var nästa säsong, 1972/73 som verkligen skulle bli Johnny Reps. Han spelade åldrade Swart ur elvan och blev definitivt startande högerytter. Då Cruijff förstås hade en helt fri roll och rörde sig över hela planen så blev Rep viktig som spets och måltjuv där framme. Under senhösten 1972 sköt han med två mål i finalen mot Independiente hem VM för klubblag-titeln för Ajax. Och 30 maj 1973 gjorde han finalens enda mål mot Juventus när Ajax vann Europacupen för tredje året i rad. Bara fyra minuter in i matchen nickade han in libero Blankenburgs svepande inlägg förbi Dino Zoff.

Reps förmåga att göra viktiga mål, både i finaler och andra matcher, gjorde att han förärades med smeknamnet “Het Goudhaantje”. Han blev tack vare sina mål en av de stora stjärnorna i Ajax-laget, och hans utseende och karisma bidrog till att han blev en stor idol. På planen hade Rep och Cruijff ett fint samarbete, utanför var Rep en av de som hade svårast att acceptera Cruijffs krav på disciplin.

I VM 1974, när Holland charmade hela världen med totalfotbollen som Ajax krossat allt motstånd med, startade Rep i kedjan jämte Cruijff och Rob Rensenbrink. I Hollands första match i turneringen, mot Uruguay, gjorde han båda målen i matchen. Han gjorde ett mål också i sista gruppspelsmatchen mot Bulgarien och gjorde även mål mot Argentina i det andra gruppspelet, hans fyra mål i turneringen placerade honom på delad tredjeplats i skytteligan. Han var även en av stjärnorna i VM 1978 och gjorde mål mot Skottland och Österrike när Oranje återigen nådde finalen men föll där.

Rep stannade i Ajax till 1975, efter 41 mål på 97 matcher för klubben. Ett grymt målsnitt, inte minst med tanke på att han inte var en renodlad center. Han flyttade till Valencia där han gjorde gott om mål över två säsonger innan han flyttade vidare till Frankrike och först Bastia på ön Korsika och sedan Saint-Étienne i sydöstra Frankrike. I Bastia blev han utsedd till franska ligans bästa utländske spelare, och i Saint-Étienne spelade han med Michel Platini och vann Ligue 1 1980/81 och blev en klubbikon, 2004 släppte franska popgruppen Mickey 3D singeln Rep tillägnad honom. Under tiden i Saint-Étienne bodde han mycket på Riviéran och levde playboyliv, han sa senare att han var som lyckligast i Frankrike och saknade landet enormt när han (för att fly undan skatt) flyttade hem till Holland och inte kunde återvända på många år.

1983 flyttade han hem till Holland och spelade för Zwolle en säsong innan han gick till Feyenoord. Efter två säsonger där avslutade han karriären i Haarlem 1987. Efter spelarkarriären tränade han några klubbar på lägre nivå i Holland fram till 2008.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-12-18 15:34:36
Author

Fler artiklar om Ajax