Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden: #1 Floris Stempel - Grundaren
Floris Stempel 1877 - 1910.

120 år, 120 Ajacieden: #1 Floris Stempel - Grundaren

Idag firar AFC Ajax sitt 120 års-jublileum. För att uppmärksamma detta inleder vi idag en artikelserie. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Först ut: Mannen allt började med, Floris Stempel och hans tragiska livsöde.

Den 18 mars 1900 träffades de tre studenterna Floris Stempel, Carel Reeser och Han Dade på Café Oost-Indie på Kalverstraat 124 i stadsdelen Spui i Amsterdams centrum. De var alla medlemmar i Foothball (sic) Club Ajax som grundats sex år tidigare, men missnöjda med det svalnande intresset för klubben.

Därför träffades de tre denna dag för 120 år sedan, för att bilda en ny klubb, som skulle drivas mer seriöst, med större intresse. Namnet Ajax gillade de och behöll. Ajax, den store krigarhjälten i grekisk mytologi, enbart Akilles var starkare men till skillnad från Akilles förblev Ajax obesegrad, då han i slutet föll på sitt eget svärd. Ett väl valt namn, som med tiden skulle komma att rimma fint med Johan Cruijffs aforism “Det är bättre att förlora med sin egen vision än någon annans” som beskriver klubben. Som tillägg till Ajax valde de Amsterdamsche Football Club, vilket speglade både klubbens hemvist och, via den engelska stavningen, internationella ambitioner.

Så föddes AFC Ajax. 23-årige Stempbel var ledaren i trion och blev klubbens förste ordförande och styrde dem framåt under dessa första viktiga år. 1902 var det han som såg till att klubben togs upp i fotbollsförbundet KNVB.

1908 klev han av ordförandeposten, men fortsatte givetvis vara involverad i klubbens aktiviteter. Fram tills två år senare, då hans liv tragiskt tog slut i förtid. Floris Stempel var en av passagerarna ombord på skeppet SS Prins Willem II som i januari 1910 satte segel mot Paramaribo i Surinam. Efter att skeppet passerat Ushant, en liten ö utanför Frankrikes nordvästra kust den 23 januari upphörde all kommunikation från fartyget så vad som hände och när det skedde är okänt, men den 16 mars spolades delar av skeppet upp på den franska västkusten. Någon gång under dessa veckor förliste SS Prins Willem II och Floris Stempel och de övriga 53 passagerarna ombord omkom. Floris Stempel var 33 år gammal.

Stempel förolyckades så ung att han tyvärr inte fick se sin klubb växa från en litet lag i Amsterdam till landets största och bästa. Han hade kanske ändå inte levt länge nog för att uppleva åren på 1970-talet då Ajax var bäst i världen (han hade varit långt över 90 då), men hade inte olyckan varit framme så tidigt hade han förmodligen i alla fall fått uppleva Ajax framväxt den första halvan av 1900-talet. Några månader efter att han dog tog Ajax nästa steg i sin utveckling då man för första gången fick en heltidsanställd tränare, irländaren Jack Kirwan. Sju år senare vann man sin första ligatitel. Stempel fick inte uppleva det eller den första (nationella) storhetstiden på 30-talet eller något annat, men han håller för evigt en central roll i historieböckerna som Ajax grundare och förste ordförande.

På Kalverstraat 124 där Café Oost-Indie en gång låg ligger idag en av Ajax officiella souvenirbutiker.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-03-18 12:28:00
Author

Fler artiklar om Ajax