Lagbanner
50 år sen Ajax stod på toppen av världen
Ajax-spelarna på väg in till finalen. I framkant, från vänster syns: Sjaak Swart, Piet Keizer, Johan Neeskens, Gerrie Mühren (med bollen). Johan Cruijff går längst bak i ledet.

50 år sen Ajax stod på toppen av världen

Idag är det exakt 50 år sedan Ajax vann sin första av tre raka Europacuptitlar och etablerade sig som världens bästa fotbollsklubb. Vi blickar tillbaka till den magiska 2 juni 1971, och på vad som hände sedan med guldhjältarna.

Idag är det exakt 50 år sedan Europacupfinalen 1971 spelades. 50 år sedan Ajax för första gången stod på toppen av världen, där man skulle förbli i flera år framåt. Det var kulmen på Rinus Michels arbete i klubben — efteråt lämnade han för att ta över FC Barcelona.

Det var också revansch för finalförlusten två år tidigare. 1969 blev Ajax första holländska lag att nå Europacupfinalen, men man förlorade med 4-1 mot mäktiga AC Milan. Ett år senare fick man försmädligt se på när värsta rivalen Feyenoord istället blev första holländska lag att vinna Europacupen, efter att ha besegrat Celtic i finalen.

Ajax var tillbaka i Europacupen 1970/71 efter att ha vunnit ligan igen. I första rundan slog man ut albanska 17 Nëntori med 4-2, efter att ha spelat 2-2 borta i första matchen (båda målen av högerbacken Wim Suurbier) kunde man utan problem ta en komfortabel 2-0-seger hemma i Amsterdam efter mål av Piet Keizer och Sjaak Swart. I andra omgången krossade man FC Basel. 3-0 hemma efter mål av Keizer, Dick van Dijk och Barry Hulshoff följdes upp med en 2-1-seger borta efter mål av Nico Rijnders och Johan Neeskens.

Framme i kvartsfinalen bjöds man på svårt motstånd, Feyenoords finalmotståndare från säsongen innan, Celtic. Men inför 63 000 åskådare på Olympiastadion i Amsterdam, där man på den tiden spelade Europamatcherna då De Meer var för liten, defilerade man hem en 3-0-seger efter mål av Johan Cruijff, Keizer och Hulshoff. Celtic-legendaren Jimmy Johnstone gjorde matchens enda mål i returen på Hampden Park och Ajax var klara för semifinal.

Där lottades man mot de regerande spanska mästarna Atletico Madrid. Första matchen spelades på vad som då hette Estadio Manzanares, senare omdöpt till Vicente Calderon, i Madrid. Atletico vann med 1-0 efter att Javier Irureta (senare känd för sin tränargärning i bland annat Deportivo la Coruña på tidigt 2000-tal) gjort enda målet. Men i returen hemma på Olympiastadion vann Ajax igen med 3-0 efter mål av Keizer, Suurbier och Neeskens.

Så stod man då den 2 juni 1971 på Wembley i London för finalen mot Panathinaikos. Grekerna hade slagit ut bland annat Everton och Röda Stjärnan på sin väg till finalen och tränades av självaste Ferenc Puskas. Man hade turneringens skyttekung i Antonis Antoniadis som gjort 10 mål på vägen fram till finalen, fyra fler än någon annan.

Efter att domaren Jack Taylor — en slaktare från Wolverhampton — blåst igång matchen dröjde det inte länge innan Ajax tog övertaget både i spelet och målprotokollet. Redan i femte minuten kunde Piet Keizer skickligt ta ner en krossboll ute på sin vänsterkant, ta sig runt sin back och slå ett inlägg som målspottaren Dick van Dijk nickade in.

Ajax fortsatte äga matchen efter det tidiga ledningsmålet med possessionfotboll. I halvtid gjorde Rinus Michels ett dubbelbyte, Sjaak Swart och Nico Rijnders gick av och Arie Haan och Horst Blankenburg kom in. Just Haan, mest känd för sin kanonskott från distans vilket gav honom smeknamnet “Arie Bombarie”, kom att få en avgörande roll. I 87:e minuten tog sig Johan Cruijff fram på högersidan. Han dribblade bort en back och när nästa gick upp mot honom för att försöka bryta stötte Cruijff fram en smart nätt liten passning i luckan för Haan som löpt in i den med perfekt tajming. Haan sköt mot mål ur snäv vinkel och bollen tog på Panathinaikos-backen Anthimos Kapsis som försökte täcka, och stydes in i mål förbi målvakten Takis Ikonomopoulos.

Några minuter senare blåste slaktaren från Wolverhampton av matchen och Ajax var Europacupmästare. Tillresta Ajax-supportrar stormade planen för att omfamna sina hjältar. Haan lyftes upp på axlarna av några supportrar i glädjeruset. Kaptenen Velibor Vasovic fick leda sitt lag upp för de berömda trappstegen upp till Wembleys hedersläktare där han fick skaka hand med UEFA:s dignitärer och lyfta pokalen mot skyn.

Det var en historisk dag för Ajax, när man äntligen nådde dit man jobbat i flera år. Det var som nämnt kulmen på Rinus Michels arbete i klubben, men förstås inte slutet på Ajax storhetstid. Stefan Kovács tog vid där Michels slutade och nästa säsong blev ännu bättre för Ajax. 1971/72 vann man trippeln och förlorade bara en enda match i alla tävlingar — lilla Go Ahead Eagles skrällde och vann en ligamatch med 3-2 i april, det enda som stoppade Ajax från en total Invincible-säsong. Det kan vara den bästa säsong Ajax någonsin gjort och den kröntes med ett försvarat Europacupguld efter 2-0 mot Inter i finalen. Nästa säsong försvarade man ligaguldet och Europacupguldet. Det tredje raka Europacupguldet blev slutet för “Gloria Ajax”, epoken som sedan var till ända då Johan Cruijff efter det lämnade för Barcelona.

50 år har gått och tyvärr är inte många av hjältarna från 1971 ännu i livet. Legendaren Ruud Krol missade finalen då han brutit benet tidigare på våren, han är en av sex som fortfarande finns med oss.

Henz “Heinz Kroket” Stuy vaktade Ajax-målet. Rent kvalitativt inte Hollands absolut bästa målvakt, men hans skicklighet med fötterna nådde ingen annan upp till. En föregångare till senare liberomålvakter som Stanley Menzo vägde hans spelskicklighet upp för hans riskabla tendenser i luftrummet. Stuy är idag 76 år och glad pensionär, efter spelarkarriären var han verksam som målvaktstränare i Telstar. Läs mer.

Wim Suurbier var Ajax evighetsman på högerbacken. Bara Sjaak Swart har gjort fler matcher för Ajax. Viktig på planen med sina bidrag i offensiven och vid sidan av känd som lagets stora skämtare och humörhöjare. Avled den 12 juli 2020, 75 år gammal efter att ha legat på sjukhus sedan han fått en hjärnblödning i maj. Läs mer.

Velibor Vasovic var kapten och libero. Hämtades in från Partizan Belgrad på sent 60-tal för att ge laget både mer spelkvalitet men också ett starkt ledarskap, av en annan typ än unge Cruijff. Finalen var hans sista match i karriären, 32 år gammal valde han att sluta på topp med höjandet av Europacuppokalen. Var senare verksam som tränare ett tag innan han blev advokat, frekvent kritiker mot Jugoslaviens fotbollsförbund och aktiv vänsterpolitiker. Dog av en hjärtattack den 4 mars 2002 hemma i Belgrad, 62 år gammal. Läs mer.

Barry Hulshoff var hårdrockaren till mittback som upprätthöll den sista försvarslinjen när liberon Vasovic frekvent avancerade framåt i planen. Var efter karriären verksam som tränare i flera klubbar, bland annat Ajax som ungdomstränare, assisterande tränare och interimtränare. Var även agent och rådgivare åt bland andra Matthijs de Ligt. Avled den 16 februari 2020 efter en kort tids sjukdom, 73 år gammal. Läs mer.

Nico Rijnders ersatte skadade Ruud Krol i startelvan. Rijnders var en slitvarg och hjälpgumma på mittfältet och i backlinjen. Han byttes ut i halvtid i finalen efter att ha upplevt bröstsmärtor. Till sommaren bytte han klubb till FC Brugge, som erbjöd honom högre lön än Ajax. I Brugge blev han en nyckelspelare, tills han den 12 november 1972 föll ihop på planen under en match efter en hjärtattack. Han var kliniskt död när han bars av planen men återupplivades i katakomberna av klubbläkaren Michel D’Hooghe — som senare kom att bli president för Belgiens fotbollsförbund och idag sitter i FIFA:s styrelse. Rijnders hälsa återhämtade sig aldrig till fullo och fotbollskarriären var över. Han var sedan verksam som tränare ett kort tag men efter nya hjärtproblem fick han sluta helt med fotbollen, inklusive tränarskap. Han startade då en sportaffär i Brugge. Ajax och Club Brugge försökte hjälpa Rijnders, bland annat spelade man en välgörenhetsmatch för honom som även Cruijff och Neeskens deltog i trots att de flyttat till Barcelona, men Rijnders liv blev inte lättare. Affären gick dåligt, hans fru lämnade honom och han utvecklade alkoholproblem. I början av mars var han hemma i Deventer, där han tidigare spelat för Go Ahead Eagles, under firandet av stadens karneval, men lades in på sjukhus efter nya bröstsmärtor. Efter flera dagar på sjukhus skrevs han ut. Strax därefter, den 16 mars 1976, avled Nico Rijnders i sin våning ovanför sin sportaffär. Han var 28 år gammal.

Johan Neeskens var Ajax ivrigaste och bästa presspelare. Hans mittfältsspel blev en nyckel i det taktiska upplägget som kom att kallas Totalfotboll. Efter VM 1974 lämnade han Ajax för att göra Cruijff och Michels sällskap i Barcelona. Han fyller 70 i september och är pensionär sen flera år tillbaka efter en lång tränarkarriär. “Den andre Johan” var även som tränare mest känd som “den andre” då han var assisterande tränare till Guus Hiddink som förbundskapten i Holland och Frank Rijkaard som tränare i Barcelona. Läs mer.

Sjaak Swart, Mr. Ajax spelade första halvlek av finalen innan han byttes ut för multifunktionelle Arie Haan som hade mer defensiva kvaliteter. Spelade hela sin karriär för Ajax och är med 603 matcher i överlägsen stil den med flest matcher för Ajax. Drev efter karriären länge en tobaksaffär i Amsterdam, är eldsjäl i Ajax veteranlag Lucky Ajax och syns för jämnan i och omkring klubben även om han aldrig tagit en officiell roll som tränare eller så. Fyller 83 år i juli. Läs mer.

Gerrie Mühren var teknikern på mittfältet som två år senare stod för ett av de mest ikoniska ögonblicken i Ajax klubbhistoria då han mitt under brinnande Europacupsemifinal på Santiago Bernabeu jonglerade med bollen på mittplan. Var efter spelarkarriären länge verksam som scout för Ajax. Avled den 19 september 2013 i MDS; en blodsjukdom. Han var 67 år gammal. Läs mer.

Dick van Dijk var den målspottande centern. Nickmålet han gjorde i början av finalen var typiskt honom, med sin spelförståelse var han alltid på rätt plats vid rätt tillfälle för att göra mål. Spelade senare i Nice och bodde efter karriären kvar på Rivieran och jobbade som mäklare. 8 juli 1997 dog han hastigt efter en bakterieinfektion i hjärtat, 51 år gammal. Hans plötsliga bortgång förde samman hans gamla lagkamrater igen, Ajax arrangerade en välgörenhetsmatch till hans minne då alla hans gamla lagkamrater från den här tiden, som var i livet, deltog. Till och med Piet Keizer som inte rört en fotboll sedan han lade av. Läs mer.

Johan Cruijff förändrade fotbollshistorien. Mer behöver inte sägas. Efter en helt omätbar fotbollsgärning avled han den 24 mars 2016 i sviterna av lungcancer. Han var 68 år gammal. Läs mer.

Piet Keizer var det enigmatiska dribblingsgeniet på vänsterkanten. Lika bra tekniskt som Cruijff, men utan Cruijffs vilja att ta rampljuset och lägga sig i allting. En av världens bästa vänsteryttrar genom alla tider, en av Ajax absolut bästa spelare någonsin. Den enda i Ajax som rökte mer än Cruijff gjorde. Spelade hela sin karriär med Ajax. Lade plötsligt av med fotbollen hösten 1974 efter ett bråk om taktik med Ajax nya tränare Hans Kraaij Sr. Rörde sedan inte en fotboll igen på decennier. Dog i lungcancer den 10 februari 2017, 73 år gammal. Läs mer.

Horst Blankenburg var den tyske backen/liberon som ersatte Rijnders till den andra halvleken. Till nästa säsong ersatte han Vasovic i startelvan och var Ajax libero fram till 1975 och hade en bärande del i framgångarna. Fick aldrig chansen i tyska landslaget — där stod ju Franz Beckenbauer i vägen. Fyller 74 år i juli. Läs mer.

Arie Haan ersatte Swart i halvtid och blev hjälte med sitt 2-0-mål i slutet som dödade spänningen i finalen. Nästa säsong blev han ordinarie på mittfältet och växte ut till en av Ajax bästa och viktigaste spelare. Hade också en nyckelroll i VM 1974 där han fick kliva ner för att fylla liberorollen i landslaget. Hade efter spelarkarriären en lång tränarkarriär, som avslutades i Kina 2015. Har gått i pension efter det. Fyller 73 år i november. Läs mer.

Rinus Michels var den som tillsammans med Cruijff förändrade fotbollshistorien. Efter en legendarisk tränarkarriär, som efter framgångarna i Ajax och Barcelona kröntes med EM-guldet 1988, gick han i pension 1992. Avled den 3 mars 2005, 77 år gammal. Läs mer.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-06-02 12:10:16
Author

Fler artiklar om Ajax