ADO Den Haag 2 - 4 Ajax: Två väldigt olika halvlekar
Klaas-Jan Huntelaar var pricksäker med två mål idag.

Idag fick vi se en match med två väldigt olika halvlekar. Ajax gick in i halvtid med en fyra måls ledning efter att ha totalt kört över urusla ADO Den Haag i första halvlek. I den andra halvleken stod Ajax för en genomusel insats och släppte in ADO igen och matchen slutade 2-4.

Det stora glädjebeskedet för Ajax den här veckan har varit att Mohammed Kudus är tillbaka i träning efter sin knäskada. Redo för match var han inte än dock, och inte heller David Neres, Lassina Traoré, Noussair Mazraoui eller Jurriën Timber var tillbaka från sina skador till dagens match mot bottenlaget ADO Den Haag. Quincy Promes, som efter samtal med Ajax klubbledning återvände till träning i veckan, började på bänken. Klaas-Jan Huntelaar fick starta för andra ligamatchen i följd efter att ha hittat nätet mot PEC Zwolle förra helgen. Dusan Tadic och Antony omgav honom i kedjan. Zakaria Labyad som gjorde två mål i cupen mot sitt gamla lag Utrecht i veckan låg som tia med Davy Klaassen och Ryan Gravenberch på mittfältet. Och i Mazraouis frånvaro spelade Sean Klaiber högerback.

Hemmalaget ADO har haft ett turbulent år. Efter att tränaren Alfons Groenendijk lämnade sent förra kalendeåret tog först Alan Pardew över för vårsäsongen. Att ligan avbröts i mars räddade ADO från nedflyttning och Pardew lämnade. Gamle spelaren Aleksandar Rankovic anställdes som ny tränare och under sommaren var ADO otroligt aktiva på transfermarknaden med många spelare ut och in — totalt värvade man in inte mindre än 22 nya spelare! Rankovic hade problem att få ihop ett lag utav det och fick sparken tidigt i november. Nye tränaren Ruud Brood har nu ansvaret att försöka rädda ADO kvar i Eredivisie där man ligger nästsist. I laget finns flera före detta Ajax-spelare som Ricardo Kishna, John Goossens, Boy Kemper och Kees de Boer.

De första tjugo minuterna av matchen blev sega då Ajax hade stort bollinnehav men inte skapade mer än en chans på en hörna. Men så plötsligt föll allt på plats och man fick rejäl islossning. Ständigt elegante Gravenberch spelade ut till höger för Klaiber som fick bra läge för ett inspel och skickade in bollen i boxen för Tadic som lugnt och behärskat placerade in bollen i mål, 0-1.

Bara minuter senare kom 0-2 efter en kort hörna. Tadic slog hörnan kort till Antony som passade vidare till Daley Blind som skruvade in bollen i straffområdet där Huntelaar var starkare än Kemper och nickade in bollen förbi Luuk Koopmans i målet.

Det rullade på för Ajax och 0-3 kom strax därefter. Huntelaar och Labyad försökte såga sig igenom men Labyad tappade bollen, men Kemper klantade sig och Antony kunde direkt vinna tillbaka den i straffområdet och kyligt spela i sidled för Labyad som fick öppet mål.

Och bara någon minut senare kom 0-4 då Antony skruvade in ett inlägg som Huntelaar nickade in till sitt andra mål. Fyra mål tolv minuter för Ajax.

ADO hade bara en chans överhuvudtaget i den första halvleken, den kom på slutet på en omställning då Michiel Kramer kom fri och sköt ett skott som André Onana gjorde en stark räddning på efter att ha stått helt sysslolös innan det. Med ställningen 0-4, 1-15 i skott och 27-73 % i bollinnehav gick vi till halvtidsvila.

ten Hag valde att vila Antony, Gravenberch och Nicolás Tagliafico till den andra halveken. Promes, Kenneth Taylor och Lisandro Martínez kom in. Brood gjorde i sin tur ett dubbelbyte och en av de som kom in, belgiske yttern Samy Bourard, blev mycket lyckad.

Bara fem minuter in i andra halvlek reducerade ADO. Bourard hade bollen ute till vänster och gjorde bort Perr Schuurs totalt med en tunnel och fintade sig förbi både honom och Klaiber innan han skickade in bollen till Kramer i straffområdet som sköt in 1-4.

Ajax var totalt urusla i andra halvlek. Man skapade ingenting och ADO fick till och med göra ett till mål då Bourard själv sen fick ett friläge alldeles för enkelt. ADO vann bollen, Ajax stod högt upp och då Blind missade sin stötbrytning fick Bourard löpa in helt fri längs hela Ajax planhalva och sedan stod Onana för ett svagt ingripande då han släppte Bourards skott förbi sig, 2-4.

Nu hade Ajax tur att man mötte ett otroligt dåligt fotbollslag i ADO Den Haag, så usla som man var i andra halvlek hade straffat sig mer mot bättre lag.

Ajax fortsätter toppa tabellen tre poäng före PSV och fyra poäng före Vitesse som slog Feyenoord tidigare idag.

I övrigt kan noteras att åttondelsfinalerna i cupen lottades igår kväll och Ajax fick en bortamatch mot AZ, tufft. Särskilt då den ligger i tät anslutning till flera andra stormatcher i januari som De Klassieker och De Topper.

Härnäst för Ajax väntar bortamatch mot formsvaga Willem II 23 december innan det blir vinteruppehåll till 10 januari.

Matchfakta

ADO Den Haag 2 - 4 Ajax
Mål: 0-1 Tadic '20, 0-2 Huntelaar '22, 0-3 Labyad '30, 0-4 Huntelaar '32, 1-4 Kramer '49, 2-4 Bourard '70
ADO Den Haag: Koopmans; van Ewijk, Amofa, Del Fabbro, Kemper (Bourard '46), Faye; Pascu (Rigo '61), de Boer, Besuijen (Philipp '61); Kramer (Arweiler '83), Ould-Chikh (Mulder '46)
Ajax: Onana; Klaiber, Schuurs, Blind, Tagliafico (Martínez '46); Klaassen, Labyad, Gravenberch (Taylor '46); Antony (Promes '46), Huntelaar (Ekkelenkamp '85), Tadic