Lagbanner
Ajax 0 - 0 ADO Den Haag: Titelracet över?
Erik ten Hags lag kan inte göra mål för tillfället.

Ajax 0 - 0 ADO Den Haag: Titelracet över?

Trots mängder av chanser kunde Ajax inte få bollen i nät hemma mot ADO Den Haag och nu ser det oerhört prekärt ut för Ajaxs titeldrömmar.

Förra helgen radade Ajax upp chanser mot Zwolle men hade förtvivlat svårt att få bolluslingen i nät. Till slut fick dock äntligen Klaas-Jan Huntelaar in den, fint framspelad av David Neres. Idag blev det samma visa, minus Huntelaar. För han var ju skadad. Även Lasse Schöne missade matchen på grund av skada. Schönes frånvaro gjorde inget, snarare tvärtom då det innebar startplats för Carel Eiting som gjorde en exemplarisk insats precis som mot Zwolle. Huntelaars frånvaro, kombinerat med att Kasper Dolberg fortfarande är skadad, borde ha inneburit startplats för Mateo Cassierra som gjort 14 mål och 6 assist på 21 matcher i nästhögsta divisionen för Jong Ajax (som toppar divisionen). Men nej, istället valde Erik ten Hag att starta Siem de Jong som center.

Det gick som det gick, älskade Siem var totalt osynlig i första halvlek, han hade totalt 11 bolltoucher i den, minst av alla och syntes egentligen bara när han slog bort en enkel passning och när han helt slarvade bort läget efter en fin framspelning av Hakim Ziyech. Med en center helt ur matchbilden låste sig anfallsspelet helt för Ajax i den första halvleken och man hade svårt att komma till lägen.

Det blev bättre i den andra. Först då den andre de Jong, Frenkie, visade center-takter då han löpte igenom perfekt och sen nickade bollen som slogs i djupet strax utanför mål. Sen kom faktiskt Siem igång lite och var den som hade den första stora chansen när han nickade ett inlägg i insidan av stolpen. Det blev starten på en våg av fina anfall för Ajax som sökte efter ledningsmålet. Neres hade nästa då han tog sig igenom och via Siem fick tillbaka bollen och kom in i straffområdet med Robert Zwinkels i ADO-målet räddade.

Strax därefter var det Ziyech som fick en chans, framspelad av Justin Kluivert men han sköt strax utanför. Sedan var det Neres show igen, han lirkade och tråcklade sig igenom ADO-försvaret men Zwinkels kom ut från sin linje och lyckades rädda avslutet igen. Sedan prövade Frenkie de Jong från distans, ett tungt skott som Zwinkels fick rädda ut till en hörna.

Med en kvart kvar fick Cassierra äntligen komma in för Siem, men det var på tok försent det bytet och svårt för Cassierra att komma in i matchen och gör ett riktigt avtryck. Hans kombination av snabbhet och styrka (och målsinne) hade behövts långt tidigare.

Neres hade även nästa chans men ännu en gång föll det i avslutningsläget för den ständigt farlige brassen.

ten Hag gjorde sedan ett dubbelbyte, Kluivert klev av och ersattes av Amin Younes och Eiting klev av och ersattes av Dani de Wit som därmed fick sin a-lagsdebut idag. de Wit är en löpstark offensiv mittfältare (lite Klaassen-typ) som varit en av Jong Ajaxs stjärnor den här säsongen där han bidragit med gott om mål från sin mittfältsposition, bland annat ett hattrick härom veckan. Inte heller Younes eller de Wit lyckades dock bli tungan på vågen för Ajax idag.

Ziyech, som gjorde en dålig match (han hade bland annat hela 47 bollförluster på 126 bolltoucher, det mest Opta har uppmätt i Eredivisie sen de började 2010/11), var i 88:e minuten nära att avgöra när han skickade en frispark i stolpen.

På stopptiden kom man oerhört nära ytterligare en gång, Nicolás Tagliafico skickade in ett inlägg i boxe, Frenkie de Jong kastade sig fram och fick foten på det men bolljäveln kunde inte ta sig över linjen, Neres hann upp den på bortre och försökte trycka den inåt men ADO lyckades på något sätt undkomma med blotta förskräckelsen.

En oerhört frustrerande match då flera spelare gör bra matcher och de flesta kämpar hårt, men den är felcoachad från början av ten Hag och hur hårt de kämpar och bra de spelar, killar som Carel, Donny, Matthijs, Nico, Frenkie, Joël, Andrey, David och Justin, så blir offensiven för lidande när Ziyech har en riktigt dålig dag som idag, då han har så mycket boll och idag slår bort det mesta, och när man för merparten av matchen har en center som inte alls kommer till sin rätt vare sig i speluppbyggnaden eller avsluten.

Det var första gången på två år som Ajax gick mållösa ur en hemmamatch i ligan (senast var 0-0 mot Heracles i januari 2016). Efter att man kröp närmre förra helgen när PSV tappade poäng mot Heerenveen hade man ju en gyllene möjlighet den här söndagen med då PSV för närvarande spelar den tuffa bortamatchen mot Feyenoord, dessutom utan sin stjärna Hirving Lozano som stängts av fyra matcher för en armbåge mot Heerenveens Lucas Woudenberg. Men poängtapp som detta gör ju att titeldrömmarna i princip spricker, för även om PSV skulle förlora mot Feyenoord idag och avståndet bara skulle vara 4 poäng upp känns det ju ändå otänkbart att PSV ska tappa så mycket - och framför allt att Ajax ska lyckas ta igen så mycket när man gör matcher som den man gjorde idag.

Och nu tog PSV just ledningen.

Vitesse borta nästa söndag.

Matchfakta

Ajax 0 - 0 ADO Den Haag
Gula kort: David, Tagliafico, Onana, Johnsen, Eiting, Beugelsdijk
Ajax: Onana; Veltman, de Ligt, F. de Jong, Tagliafico; Ziyech, Eiting (de Wit '85), van de Beek; Neres, S. de Jong (Cassierra '76), Kluivert (Younes '85)
ADO Den Haag: Zwinkels; Ebuehi, Beugelsdijk, Kanon, Meijers; Immers, Bakker, El Khayati (Gorter '89); David (Hooi '46), Johnsen, Falkenburg (Duplan '77)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-02-25 15:02:27
Author

Fler artiklar om Ajax