Ajax 0 - 2 AZ: Mardrömsveckorna fortsätter
Har Erik ten Hag några taktiska idéer kvar?

Ajax urusla form håller i sig. Med så gott som alla nyckelspelare ur form blev Erik ten Hag och hans lag ikväll taktiskt utmanövrerade av AZ som därmed går upp jämsides med Ajax i tabelltoppen.

Hakim Ziyech och Quincy Promes var tillbaka i startelvan ikväll efter sina skador. Carel Eiting fick också starta då Ryan Babel saknades på grund av ljumskproblem. Inte hjälpte det någonting. Promes försökte en del men som när han kom in till andra halvlek mot Getafe kom han inte riktigt loss. Ziyech var direkt dålig och tydligt inte i matchform. Eiting stoppade tyvärr mest upp tempot. Lägg där till att Dusan Tadic återigen var osynlig och Daley Blind gjorde en till plattmatch och att Erik ten Hag blev taktiskt utmanövrerad av Arne Slot så gick egentligen ingenting rätt för Ajax idag.

Blinds problem började tidigt. Bara några minuter in i matchen slog han en, förlåt, blindpassning som gjorde att Fredrik Midtsjø kunde spela igenom Myron Boadu som fri med André Onana sköt in 0-1 via stolpen.

Och sen var det kört, redan där. För AZ var överlägset bäst. Med en effektiv press låste man Ajax helt. Alla formsvaga spelare var oförmögna att hitta någon väg framåt och ten Hag hade inga idéer från bänken, förutom att slänga in Klaas-Jan Huntelaar igen på slutet.

Ajax kom ut och försökte sätta mer press på AZ till den andra halvleken, men de stod pall för det och snart mattades Ajax av igen och AZ fick nya chanser till mål. Oussama Idrissi hade också 0-2 inne efter dryga timmens spel men det dömdes efter VAR-koll bort korrekt för hands på Boadu innan. Ajax räddades den gången, och kanske hade matchen fått en annan utgång om man haft lite flyt med sig sen när Nicolás Tagliafico fick iväg en bra nick på en hörna men Ajax-fostrade Marco Bizot i AZ-målet gjorde en ännu starkare räddning. Bizot som igår begravde sin far och idag alltså var en nyckel för AZ när de tog denna tunga seger.

För segern säkrade AZ istället sedan och Idrissi fick sitt mål. Löjligt enkelt såg det ut när Teun Koopmeiners slog en långboll över alla, Idrissi tog ner den och lättade bollen över André Onana in i mål.

En helt rättmätig förlust för ett uruselt Ajax. Formsvaga, halvskadade nyckelspelare är en orsak men det största ansvaret för den totala kräftgången den senaste tiden vilar på Erik ten Hag som inte sett ut att ha en plan B, eller ens en plan A ibland, mot vare sig AZ, Getafe eller Heracles. Det har kostat Europa League-spelet. Det har kostat ligaledningen, nu är AZ jämsides på poäng med Ajax, serieledningen är fortfarande vår bara på målskillnad. Och det kan kosta cupfinalen också, för spelar man så här blir det förlust på onsdag med mot Utrecht i semifinalen,