Lagbanner
Ajax 1 - 0 Feyenoord: Gravenberchs mål ljusglimten i sämsta De Klassieker på evigheter
Ryan Gravenberch gjorde matchens enda mål men gick också ut skadad.

Ajax 1 - 0 Feyenoord: Gravenberchs mål ljusglimten i sämsta De Klassieker på evigheter

Ryan Gravenberch fina mål var den enda ljusglimten i det sämsta De Klassieker på länge. Ingen publik och ingen kvalitet när båda lagen underpresterade.

Utan publik på plats var det givetvis så att dagens De Klassieker inte skulle få någon bra inramning, men nog hade vi kunnat hoppas på bättre spel än det vi fick i alla fall. Den första halvtimman pressade Ajax tillbaka Feyenoord fullständigt och dominerade på ett sätt man inte gjort på Johan Cruijff Arena sen senast just Feyenoord var där, förra hösten när Ajax vann med 4-0 (borde blivit det dubbla) i vad som blev Jaap Stams sista match som Feyenoord-tränare. Dominansen var inte till följd av bra spel av Ajax utan att Feyenoord var så bottenlöst usla, oförmögna att slå den simplaste passning ens. Med ungefär 30 minuter spelade hade Ajax haft 78 % av bollinnehavet och Daley Blind hade ensam slagit fler passningar än Feyenoords mittfält tillsammans.

Det man fick ut av det var ett vackert mål av Ryan Gravenberch. Blind spelade in på Sébastien Haller som la tillbaka på Gravenberch som vände bort sin försvarare och snyggt sköt in ett vänsterskott i mål till 1-0. Det var också den enda ljusglimten i matchen.

Sista kvarten av första halvlek kom Feyenoord upp på offensiv planhalva i alla fall och fick oväntat heta målchanser tack vare Ajax okoncentration. Först ställdes Ridgeciano Haps slarvigt onside, men André Onana var vaken och räddade det läget. Minuter senare fick Jens Toornstra fritt läge och Onana räddade igen, innan det visade sig faktiskt vara offside då.

Gravenberch låg ner skadad i slutet av första halvlek och till andra halvlek ersattes han av Jurgen Ekkelenkamp. Uppseendeväckande av Erik ten Hag att välja löpstarke Ekkelenkamp före Lisandro Martínez som inte bara är en bättre spelare utan också den som skulle kunna axla Gravenberch roll (eller sättas ner i mittförsvaret så att Blind kan flyttas fram). Med Ekkelenkamp och Davy Klaassen som sittande bakom urusle Quincy Promes som tia blev Ajax andra halvlek vanmäktigt usel. ten Hag gjorde inte läget bättre med sina byten — Noussair Mazraoui och Antony som tillsammans med Blind och Jurriën Timber varit bäst av utespelarna byttes ut för Perr Schuurs och Zakaria Labyad.

Ajax var så usla att Feyenoord, som fortfarande inte var så bra men oundvikligen kunde komma fram mer när Ajax sänkte sin nivå så pass som man gör med det mittfältet, kom fram till fler chanser. Kaptenen Steven Berghuis tillbringade som vanligt nästan hela De Klassieker djupt nere i Nico Tagliaficos ficka, men men kom tidigt loss till en skottchans och senare hade han ett farligt direktskott strax utanför stolpen på Tyrell Malacias inspel.

Med lite mer än timmen spelad hade Feyenoord bollen i nät efter att lite tjongande och stångande på mittfältet ledde till att Promes fick bollen på sig så att Feyenoord fick en gratismöjlighet till en kontring som slutade med att Toornstra satte bollen i mål, men det dömdes bort för en knapp offside.

I slutet kom Feyenoords slutforcering när nye budgetcentern Lucas Pratto sattes in bredvid Nicolai Jørgensen på topp. Pratto fick knappt röra bollen, men på stopptiden kom Feyenoord till två farliga chanser där det verkligen brände till vid Ajax-målet. Först sköt Leroy Fer ett bra skott som Onana tvingades rädda ut till en hörna. Och precis i slutet, efter ett längre spelavbrott efter att Dusan Tadic filmade efter att Lutshaarel Geertruida satt pannan mot honom, nickade Luis Sinisterra i ribban.

Men Ajax lyckades avgå med segern i kanske den sämsta De Klassieker någonsin? Ingen publik, ingen inramning, ingen spelkvalitet.

Klaas-Jan Huntelaar såg matchen från läktaren, enligt ten Hag var det på grund av en vadskada (och Huntelaar haltade ju faktiskt i slutet mot Twente i torsdags) men det spädde förstås på ryktena om att Huntelaar ska till Schalke för att rädda dem kvar i Bundesliga. Enligt Bild är det klart. Spartak Moskvas sportchef har för övrigt sagt till Sports i Ryssland att man förhandlar med Ajax om Quincy Promes.

Ajax leder fortsat ligan 3 poäng före Vitesse, och är nu 6 poäng före Feyenoord. Tabelltoppen efter 17 omgångar:

1. Ajax 41p
2. Vitesse 38p
3. PSV 37p
4. Feyenoord 35p
5. AZ 34p
6. Groningen 31p

Härnäst för Ajax väntar en svår cupmatch mot AZ på tisdag.

Matchfakta

Ajax 1 - 0 Feyenoord
Mål: 1-0 Gravenberch '22
Ajax: Onana; Mazraoui (Schuurs '66), J. Timber, Blind, Tagliafico; Klaassen, Promes (Álvarez '73), Gravenberch (Ekkelenkamp '46); Antony (Labyad '46), Haller (Brobbey '82), Tadic
Feyenoord: Marsman; Geertruida, Spajic, Senesi, Malacia; Fer, Diemers (Pratto '84), Toornstra; Berghuis, Jørgensen, Haps (Malacia '63)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-01-17 19:16:11
Author

Fler artiklar om Ajax