Lagbanner
Ajax 1 - 0 Heracles Almelo: Chanskavalkad men bara ett mål
David Neres enda målskytten idag.

Ajax 1 - 0 Heracles Almelo: Chanskavalkad men bara ett mål

På plats i Amsterdam fick redaktionen se Ajax rada upp farliga chanser men bara få bollen i mål en gång, genom David Neres som hade lekstuga på sin kant.

Undertecknad har i gott sällskap befunnit sig i Amsterdam sedan i fredags. Mycket har hunnits med i denna underbara stad, och fler saker av Ajax-intresse än bara dagens match. Tog tidigare på dagen en upptäcktsfärd ner till Watergraafsmeer i Amsterdam-Oost. Först tog vi en vandring genom Betondorp-kvarteren där Johan Cruijff växte upp på Akkerstraat, i ett hus som nu är lite lagom utmärkt i kvarteren som annars verkligen lever upp till sitt namn (Betondorp = Betongby). Ett kortare stenkast nordost därifrån låg Ajaxs klassiska gamla stadion, De Meer. Den revs efter att Ajax 1996 bytt hemmaplan till vad som då hette Amsterdam Arena men som numera, alldeles nyligen officiellt också, heter Johan Cruijff Arena. Platsen där De Meer låg har nu gjorts om till ett större sportkomplex med många fotbollsplaner och yta för andra sporter. Alla broar som går över vattendrag där omkring är uppkallade efter spelare från det legendariska 70-talslaget, Heins Stuybrug, Johnny Repbrug, Horst Blankenburgbrug, Ruud Krolbrug, Arie Haanbrug, Piet Keizerbrug etc, och givetvis även Johan Cruijffbrug. I Cruijffs ära finns även sedan något år tillbaka en jättelik väggmålning på ett tegelhus i området, som vi givetvis beskådade. Huset ligger i korsningen Anfieldroad/Wembleylaan, två små tvärgator precis vid sidan av långa Middenweg. Ta 9:ans spårvagn riktning Diemen och hoppa av på Brinkstraat så är ni där.

Något med Ajax-koppling som bockats av är ett besök på Amsterdam Museum som i sina samlingar tagit in det ikoniska fotografiet som togs den 14 juli 2017 när tusentals människor strömmade till Geuzenveld för att visa sitt stöd för familjen Nouri efter Appies kollaps, och hans pappa Mohamed Nouri med händerna över hjärtat och ansiktet mot skyn tackade för stödet. Fotografiet är det nyaste tillskott i deras utställning "Amsterdam DNA" som helt enkelt skildrar Amsterdams historia, vad som format staden och gjort den till vad det är. Förutom Nouri-fotot finns det givetvis även en Cruijff-del här med, och utställningen är även väl värd att se i övrigt med. Ett annat föremål med Ajax-kopplingar finns att se i museets galleridel där ett verk av street art-kollektivet Kamp Seedorf numera hänger. Kamp Seedorf gör stencilerad street art ofta med Ajax-tema (därav namnet), det som numera finns på museet är deras hyllning till numera avlidne borgmästaren Eberhard van der Laan, som på deras avbildning har en Ajax-halsduk om halsen. van der Laan, som avled i lungcancer förra hösten, var fram till sin död Amsterdams mycket folkkära borgmästare, känd för sin raka och passionerade stil och för att han älskade Amsterdam och Ajax med hela sitt hjärta.

Helgens bottennapp kom igår när man på en uteservering först kunde dricka glatt till att AZ ledde med 2-0 mot PSV och därför var på väg att ge Ajax en sista livlina i titelstriden, förlust för PSV där och Ajax skulle idag haft möjlighet att minska gapet till 4 poäng med 4 omgångar kvar. Men så roligt fick vi inte ha det, nästa gång man kollade resultatet i mobilen så hade det vänt helt - på mindre än fem minuter tappade AZ 2-0 till 2-3. 2-2-målet en rejäl målvaktstavla av Marco Bizot och 2-3-målet kom på straff. Det är helt sanslöst hur många sådana uddamålsresultat PSV fått med sig den här säsongen. Och det där innebär att PSV har chansen att säkra titeln på hemmaplan nästa söndag när man möter - Ajax.

Så med titeln i princip helt borta nu var stämningen på Johan Cruijff Arena idag ganska glad men avslappnad och matt, vilket ju inte är den bästa inramningen för en fotbollsmatch.

Erik ten Hag fick göra en ändring i startelvan idag då Joël Veltman ju drog på sig två gula kort mot FC Groningen senast och därmed var avstängd, så Maximilian Wöber var tillbaka i mittlåset och kaptensbindeln gick till Matthijs de Ligt igen, bara välkommet det. I övrigt var det samma manskap från start, men på bänken var äntligen Kasper Dolberg tillbaka efter att ha missat hela våren med en fotskada.

Ajax tog kommandot direkt och spelade väldigt bra. Bara efter några minuter var man väldigt nära att öppna målskyttet då David Neres dribblade sig in i straffområdet och spelade in snett bakåt till Donny van de Beek som dundrade bollen i stolpen.

Nästa stora chans kom när Justin Kluivert skar in från vänsterkanten och spelade in bollen centralt i banan för Hakim Ziyech som på gränsen till straffområdet istället för skott klackade den vidare bakåt till Lasse Schöne som sköt ett hårt skott mot krysset som Bram Castro lyckades rädda ut till hörna. Hörnan skruvade Schöne in mot bortre där Klaas-Jan Huntelaar gick upp och nickade strax utanför det andra krysset.

Firma Ziyech och Neres hittar varandra väl och nästa möjlighet kom efter en klassisk smörpassning från Ziyech till Neres men inte heller denna gång hittade man rätt i slutändan. Via van de Beek skapade Neres också nästa chans som mynnade ut i att Rasmus Kristensens inlägg rensades på mållinjen.

Efter ett nytt bra anfall fick vi sedan se något närmast unikt - ett högerskott av Neres! Rätt bra träff fick han till med sin svagare fot som han så gärna undviker att använda men Castro räddade igen. Tillsammans med Ziyech igen spelade han senare fram Huntelaar till nästa läge men centerns avslut var för tamt.

Nye danske högerbacken Kristensen var pigg och kom sedan närmast av alla så långt att hitta nätet när han med rungande kraft dunkade bollen i kryssribban.

Sedan var Kluivert nära att sätta ledningsmålet när han på karakteristiskt vis dribblade in från vänsterkanten och sköt mot bortre, Casto lyckades återigen sträcka ut på sig och rädda till hörna.

0-0 stod sig till halvtid. Den andra halvleken fortsatte på samma vis med stort Ajax-tryck. De första tio hade man ett massivt tryck mot Heracles-målet då Ziyech, Neres, Kluivert, van de Beek, Kristensen och Nicolás Tagliafico skapade och skapade. 

Sen fick man äntligen in det förlösande målet i den 63:e minuten när efter ett nytt långvarigt tryck fick Ziyech utrymme att skruva in ett inlägg från vänster som Neres kom perfekt på in bakom försvararna och vinklade in direkt på ett tillslag mycket elegant.

Framför allt Neres och van de Beek fick fortsatt fler lägen till mål men bollen ville inte in fler gånger. Erik ten Hag väntade som alltid länge med byten, först togs Kristensen ut för Siem de Jong och man gick tillfälligt över till 3-4-3. de Jong var blek, igen. Man gick tillbaka till 4-3-3 när sedan Neres ersattes av Noussair Mazroaui, ynglingen som i dagarna fick sitt kontrakt förlängt till 2021. Multifunktionelle Mazraoui tog hand om högerbacksplatsen och Ziyech gick ut som högerytter. Piggt inhopp av Mazraoui. Sen i slutminuterna fick vi äntligen se Dolberg göra några minuter när han ersatte Huntelaar. Dansken har siktet på VM och kommer därför vara oerhört motiverad nu de avslutande omgångarna.

Statistiken talar sitt tydliga språk för Ajaxs dominans utan att få in fler mål idag: 330 passningar på sista tredjedelen, 35 skott mot mål (8 på mål), 37 inlägg (9 till rätt adress), 28 nyckelpassningar, 27 dribblingsförsök. Neres på egen hand lyckades med 6 dribblingar bara på de första 27 minuterna.

1-0 blev det alltså och avståndet upp till PSV ligger kvar på sju poäng inför nästa söndag då man alltså drabbar samman på Philips Stadion. Ajax är givetvis inte pigga på att låta PSV fira titeln just den dagen så man kommer göra allt för att vinna.

Matchfakta

Ajax 1 - 0 Heracles Almelo
Mål: 1-0 Neres '63
Gula kort: Wöber
Ajax: Onana; Kristensen (S. de Jong '75), de Ligt, Wöber, Tagliafico; Ziyech, Schöne, van de Beek; Neres (Mazraoui '81), Huntelaar (Dolberg '86), Kluivert
Heracles Almelo: Castro; Breukers, Pröpper, Wuytens, Baas; van Ooijen (Vermeij '87), Monteiro, Duarte (Darri '81); Kuwas (Jakubiak '65), Gladon, Navratil

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-04-08 19:54:24
Author

Fler artiklar om Ajax