Lagbanner
Ajax 1 - 1 Go Ahead Eagles: Drömmål men sent poängtapp
Anton Gaaei kramas om efter sitt kanonmål.

Ajax 1 - 1 Go Ahead Eagles: Drömmål men sent poängtapp

Anton Gaaei stod för ett drömmål ikväll när Ajax skrev historia med ett rekordungt lag. I slutändan blev det dock ännu ett sent poängtapp.

Den stora snackisen i Amsterdam är förstås fortfarande nye VD:n Alex Kroes plötsliga avsked efter att det kommit fram att han köpt aktier i Ajax just innan hans utnämning till VD offentliggjordes. Insidertrading kallas det, då han handlade med kunskap andra inte hade. Så kan man inte ha det med en VD förstås. Kroes sitter nu djupare i skiten då han i sitt försvarstal medgav att han köpt aktier i Ajax vid flera tillfällen under 2022 och 2023 — då han var anställd som direktör i AZ. Att köpa aktier i en klubb när man är anställd av en annan strider mot holländska fotbollsförbundets regler så nur har de startat en utredning mot Kroes. Som trots allt detta och att han är avstängd i Ajax i väntan på att han formellt kan sparkas, ändå var på plats för kvällens match.

Igår åkte AZ på en chockartad storförlust mot Heracles med 5-0. Det gav Ajax läget att ikväll knappa in lite på fjärdeplatsen. En chans man inte utnyttjade fullt ut.

Ahmetcan Kaplan var tillbaka från sin avstängning och gick in i backlinjen igen. Efter 3-4-3 senast mot Zwolle valde John van 't Schip 5-3-2 igen ikväll, med Kenneth Taylor och Anton Gaaei som wingbacks och Devyne Rensch centralt bredvid Kaplan och Jorrel Hato, Josip Sutalo fortfarande skadad. Gaaei belönad med en startplats efter ett fint inhopp krönt med en assist senast. Sivert Mannsverk, Benjamin Tahirovic och Kristian Hlynsson formerade mittfältet, Branco van den Boomen förpassad till bänken. I kedjan fanns Mika Godts och Steven Bergwijn, både Brian Brobbey och Chuba Akpom saknades på grund av skador ikväll. Liksom Steven Berghuis, Jordan Henderson och Gastón Ávila.

Stackars Anton Gaaei har haft en tung debutsäsong i Amsterdam. Hans defensiva brister har blottats flera gånger, och både i De Klassieker mot Feyenoord i höstas och mot AZ i februari blev han utbytt redan under första halvlek för att han var en sån säkerhetsrisk. Han såg helt knäckt ut båda gångerna.

Därför var det extra glädjande att det var just han av alla som ikväll stod för säsongens snyggaste mål för Ajax. Mika Godts, som var riktigt pigg i första halvlek, dribblade sig ner till kortlinjen och skickade in ett inlägg snett bakåt som Gaaei kom som flugen ur en kanon på och precis före en back hann först till bollen och fick kanonträff direkt på volley med höger yttersida. Bollen borrade sig stenhårt upp i krysset.

Det var kvällens höjdpunkt. Vi hade gärna tagit några fler. I slutet av första halvlek var Godts när att skruva in ett mål till, men bollen tog i stolproten. Den, eller någon annan av de chanser Ajax ändå skapade i första halvlek, hade behövt sitta.

I den andra halvleken mattades spelet av. Ajax skapade mindre. Förmodligen med derbyt mot Feyenoord på söndag i åtanke började van 't Schip byta friskt. Fitz-Jim ersatte Godts efter en timme. I 77:e minuten gjordes ett trippelbyte då Bergwijn, Hlynsson och Mannsverk gick av, Julian Rijkhoff, Silvano Vos och Carlos Forbs kom in.

Det gjorde att Ajax skrev historia ikväll. Efter det trippelbytet, då Bergwijn plockades av, var nämligen samtliga 11 spelare på planen för Ajax födda under 2000-talet. Det har aldrig hänt tidigare i Eredivisie. Diant Ramaj (2001), Anton Gaaei (2002), Devyne Rensch (2003), Ahmetcan Kaplan (2003), Jorrel Hato (2006), Kenneth Taylor (2002), Benjamin Tahirovic (2003), Silvano Vos (2005), Kian Fitz-Jim (2003), Carlos Forbs (2004) och Julian Rijkhoff (2005) rörde det sig om. I slutet byttes sen Gaaei ut och Tristan Gooijer (2004) kom in.

Kuriös historia till trots var van 't Schips matchcoachning kanske inte så bra dock. Ajax verkade tappa kontrollen över matchen allt mer och på stopptiden straffade det sig. Diant Ramaj gick upp för att plocka ner en höjdboll, men i närkamp med Finn Stokkers tappade han greppet om bollen som tillföll Bas Kuipers. Go Ahead-kaptenen, fostrad i Ajax, sköt in bollen över liggande Ramaj och förbi Hato som på mållinjen inte lyckades blockera skottet. 1-1.

Ännu ett poängtapp under säsongen som inte kan ta slut fort nog.

Härnäst för Ajax väntar att med all sannolikhet få storstryk av Feyenoord igen på söndag 14:30.

Matchfakta

Ajax 1 - 1 Go Ahead Eagles
Mål: 1-0 Gaaei '24, 1-1 Kuipers '90+2
Gula kort: Hato
Ajax: Ramaj; Gaaei (Gooijer '89), Rensch, Kaplan, Hato, Taylor; Tahirovic, Hlynsson (Forbs '77), Mannsverk (Vos '77); Bergwijn (Rijkhoff '77), Godts (Fitz-Jim '60)
Go Ahead Eagles: de Lange; Deijl, Nauber (Amofa '68), Kramer, Kuipers; Linthorst (Tengstedt '68), Willumsson, Llansana (Stokkers '68); Adekanye (V. Edvardsen '68), Baeten (Breum '82), O. Edvardsen

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-04-04 23:41:46
Author

Fler artiklar om Ajax

Från Nederländskt Hjärta till Italiensk Hjärna: Kommer Farioli få en ärlig chans att förnya Ajax-DNA?