Ajax 1 - 1 Heracles Almelo: Kristoffer Petersons drömmål sänkte Ajax
Kristoffer Peterson sänkte sin gamla tränare Erik ten Hags nya lag.

Ett slarvigt Ajax hamnade i underläge i ligapremiären efter ett drömmål av Kristoffer Peterson. Kapten Matthijs de Ligt lyckades rädda en poäng men det är verkligen en poäng som känns som en förlust.

Erik ten Hag bjöd på flera ändringar i startelvan, kanske med andra matchen mot Standard Liège på tisdag. Kasper Dolberg är fortfarande inte redo för spel så Kaj Sierhuis, som begick a-lagsdebut med ett inhopp mot Sturm Graz, fick starta för första gången idag när Klaas-Jan Huntelaar vilades. Donny van de Beek, som var mycket missnöjd med att inte få starta mot Standard senast, fick göra det nu liksom Carel Eiting då både Frenkie de Jong och Lasse Schöne bänkades. Nicolás Tagliafico vilades också, Maximilian Wöber startade som vänsterback istället.

Ajax började slarvigt och egentligen fortsatte det bara matchen igenom. Man glimrade till i ögonblick men överlag var det slarvigt passningsspel och inte alls lika bra anfallsspel som tidigare. Heracles, ledda av nye tyske tränaren Frank Wormuth parkerade bussen och var välorganiserade. Framför allt lyckades de radera ut Dusan Tadic väldigt bra vilket var mycket märkbart.

Matchens första farliga chans kom också för Heracles efter nästan en kvarts spel när Kristoffer Peterson spelade in bollen i straffområdet för deras nye spanske center Adrián Dalmau men han lyckades inte få bollen under kontroll och istället kunde Ajax kontra. van de Beek passade Hakim Ziyech som hittade ut till Tadic till vänster och serben slog in ett snabbt flackt inspel mot främre stolpen där Sierhuis löpte men Heracles nye tyske målvakt Janis Blaswich hann dit precis före.

Några minuter senare kom Ajaxs första riktigt bra chans. Tadic passade upp på Sierhuis som starkt med ryggen mot mål höll bort en försvarare och passade bak till Ziyech som strax utanför straffområdet fick på ett bra skott som tog i ribbans ovansida. En stund efter det fick Ziyech möjligheten utifrån igen men nu gick bollen strax utanför stolproten.

Lerin Duarte, som lämnade Heracles för Ajax 2013 men återvände efter några misslyckade år i Amsterdam, var näste man att pröva lyckan från distans och han fick bra träff med sin fina vänsterfot och hotade André Onana men bollen flög strax över.

Strax därefter kom Ajax nära igen när Wöbers nick på en hörna stoppades på mållinjen av Blaswich. En ännu bättre chans fick man i slutet av den första halvleken när Ziyech frispelade van de Beek med en underbar passning. van de Beek försökte placera in bollen i bortre men Blaswich kom ut bra, skar av vinkeln och lyckades rädda ut till en hörna.

Mållöst stod sig in i halvtid. Ajax fortsatte jakten på ett ledningsmål i den andra halvleken men fortsatte ha svårt att komma fram. Det var mest Ziyech som kunde hitta på något ibland och hotade från distans flera gånger. ten Hag agerade tidigt med ett dubbelbyte i den 55:e minuten. Sierhuis - som inte fick mycket att jobba med - och Wöber klev av och in kom Huntelaar och Frenkie de Jong. de Jong var som vanligt en injektion, han sattes in som mittback idag med syftet att föra upp bollen till mittfältet och gjorde det bra, men medspelarna gjorde inte mycket med det.

Heracles mittback och lagkapten Robin Pröpper (bror till Davy) var nära ett drömmål när han fick på en kanonträff på volley från långt håll men Onana lyckades tippa bollen över ribban.

Huntelaar kan alltid vara ett hot men kom inte riktigt rätt ikväll. Med en kvart kvar fick han sin bästa chans när han höll sig framme på Daley Blinds inlägg men han kom i hög fart och kunde inte styra nicken på mål. Minuten senare fick Ajax en gratismöjlighet när Heracles nye mittback Maximilian Rossmann slog bollen rakt på van de Beek utanför straffområdet. van de Beek spelade fram David Neres som gick på skott men en Heracles-back kastade sig fram och lyckades styra skottet ut till hörna.

En till av Heracles nya tyskar, Alexander Merkel, byttes in och han slog in en fin frispark i straffområdet som Dalmau mötte när han kom loss ur klungan men Onana kom ut och gjorde en jätteräddning på det gyllene läget.

I den 83:e minuten kom plötsligt 0-1 som en blixt från klar himmel. Peterson drev upp bollen och gick plötsligt på skott från distans och fick en kanonträff, bollen borrade sig upp i bortre krysset otagbart för Onana och tystade hela Johan Cruijff Arena.

Jakten på ett ledningsmål fick ställas om till en desperat jakt på ett kvitteringsmål istället. Ajax var nu stressade och blev då ännu slarvigare. Men man lyckades i alla fall ordna fram flera hörnor och i den 88:e minuten hittade man äntligen rätt när kapten Matthijs de Ligt distinkt nickade in 1-1.

Efter all maskning av Heracles la domare Serdar Gözübüyük till 6 minuters tillägg och Ajax försökte desperat hitta fram till ett nytt läge. Man hittade fram till ett par hörnor till. Den första nickades utanför. Den andra gick de Ligt upp på igen men Blaswich hann få upp en hand och få undan bollen precis före vilket fick följden att de Ligt och Blaswich skallade ihop. de Ligt blödde rent Terry Butcherskt men var snabbt uppe för omplåstring och ville få igång spelet snabbt igen, men Blaswich, som först reste sig direkt men sedan la sig ner igen, fick läkarvård i flera minuter så matchuret till slut stod på långt över 100 minuter innan Gözübüyük slutligen blåste av.

1-1 och en rejäl missräkning i ligapremiären. Pressen ökar på Ajax inför returen mot Standard Liège på tisdag. Då måste samtliga höja sig rejält jämfört med idag.