Ajax 1 - 2 FC Twente: Rättvis förlust
Dusan Tadic straffmål räckte in för Ajax.

Ajax var uddlösa framåt och förlorade rättvist mot duktiga FC Twente ikväll. Forne Ajax-talangen Queensy Menig sänkte sin moderklubb med två mål. Inte optimal uppladdning inför den viktiga Champions League-matchen mot Atalanta på onsdag.

David Neres utgick skadad mot Liverpool och har sen dess haft underbenet inpackat, hur allvarlig skadan är har inte offentliggjorts ännu men han saknades ikväll liksom Noussair Mazraoui som varit sliten. Antony vilades också och började på bänken så in i startelvan kom Sean Klaiber på högerbacken och Lassina Traoré och Quincy Promes i kedjan liksom Zakaria Labyad som ersatte Edson Álvarez på mittfältet för mer offensiv inriktning. Hos gästande FC Twente, som under nye tränaren Ron Jans inlett Eredivisie starkt med 5 segrar och 3 kryss på de 10 första omgångarna, startade båda Ajax-lånespelarna Danilo och Kik Pierie. Danilo som gjort succé i höst med 9 mål så här långt vilket gör att han delar ledningen i skytteligan med VVV-Venlos Giorgos Giakoumakis och Feyenoords Steven Berghuis.

Ajax har varit i gott slag ett tag nu och öst in mål, målskillnaden 42-5 på tio omgångar säger det mesta. Ikväll körde man dock fast. Ron Jans välcoachade lag hanterade Ajax perfekt. Den farliga kedjan bestående av Danilo och två forna Ajax-talanger på kanterna, Vaclav Cerny och Queensy Menig, har varit hyperfarlig så här långt för Twente och var vass även ikväll men även mittfältet med veterankaptenen Wout Brama och unga Godfried Roemeratoe och Luka Ilic ska ha beröm för sin insats. Så även backlinjen och unge målvakten Joël Drommel (som av vissa börjat pekas ut som en potentiell arvtagare till André Onana i Ajax). Ajax dominerade som vanligt bollinnehavet men Twente låg rätt i sina positioner och försvarade sig väl, och ställde om farligt.

Twente tog ledningen halvvägs igenom den första halvleken när katalanske mittbacken Julio Pleguezuelo klev upp och spelade fram Menig som sköt ett skott som via Daley Blind styrdes in i mål till 0-1. Ett baklängesmål kan ibland väcka Ajax, men inte ens det hjälpte riktigt ikväll, man hade fortsatt svårt att skapa chanser. Klaiber hade det kämpigt med rappe Menig, Labyad och Promes fick knappt någonting att stämma och Traoré hittade inte rätt. De flesta Ajax-chanser kom via kapten Tadic som dock själv frustrerades över att han inte hade den rätta skärpan för att överlista Drommel under de första fyrtiofem.

Precis före halvtid klev Traoré till råga på allt av skadad, en muskelskada i låret. 18-årige centertanken Brian Brobbey, som gjorde mål i a-lagsdebuten mot Fortuna Sittard tidigare i höst, ersatte honom till den andra halvleken. Ajax låg på rätt bra efter paus men kom inte till riktiga farligheter. Erik ten Hag agerade då med ett tidigt trippelbyte. Nicolás Tagliafico som också såg ut att linka, ersattes av Lisandro Martínez, Jurriën Timber ersatte Perr Schuurs i mittförsvaret och Antony ersatte Promes.

Antony var direkt involverad i en farlighet när Tadic hittade honom med ett inlägg, men Drommel kunde rädda igen. Några minuter senare fick Ajax dock en biljett tillbaka in i matchen. Klaiber lyfte fram bollen till Labyad som tog sig förbi Brama som då tydligt drog omkull honom och domare Allard Lindhout kunde inte göra annat än att blåsa straff. Tadic klev fram och lika säker som alltid sköt han in den till 1-1.

Efter att ha fått kvitteringen till skänks kunde man ju tro att Ajax nu skulle öka och spela hem det här. Så blev det inte, för Twente gav sig inte. Menig hade snart en ny chans på en omställning. Och minuter efter det var målvakten Drommel nära att ligga bakom ett mål då han med en fantastisk snabb och lång utspark gav Danilo ett friläge, men just i skottögonblicket hann Timber få dit en fot och peta ut bollen till hörna.

Med tio minuter kvar fick Brobbey, som kämpade och slet men inte fick många bollar att jobba på, sin bästa möjlighet i matchen. Han spelades igenom, men passningen var lite för hård så han hamnade ute till höger i straffområdet med ingen skottvinkel så han spelade till Antony vars skott blockerades ut till en hörna. Hörnan skruvades in i boxen för Brobbey som nickade tätt utanför.

Strax därefter kom istället 1-2. Brama slog en krossboll över till Menig till vänster som tog ner den och skar inåt i straffområdet runt Klaiber och pricksköt in längst ut i burgaveln otagbart för Onana som sträckte ut till max.

ten Hag spelade direkt ut sitt vanliga desperationskort, han kastade inte Klaas-Jan Huntelaar men precis som alla tidigare gånger lyckades det inte. Huntelaar fick direkt en chans men sköt över. På stopptid skapade Brobbey på egen hand en chans då han ensam pressade ner en Twente-back och med sin råstyrka erövarade bollen, ruschade in i straffområdet längs kortlinjen och spelade in bollen i boxen för Huntelaar men en back rensade till hörna.

Ajax andra förlust i ligan innebär ändå inte att man förlorar förstaplatsen då även toppkonkurrenten Vitesse överraskande förlorade mot Zwolle ikväll. På onsdag är det vinna eller försvinna i Champions League för Ajax när man tar emot Atalanta. Vi får se om man spelar bättre då, och om Neres, Mazraoui, Traoré och Tagliafico kan vara med.