Ajax 1 - 2 PSV: 7 stormatcher, 7 förluster
Edson Álvarez deppar efter ett av PSV:s mål.

För sjunde gången sen Alfred Schreuder tog över förlorade Ajax en stormatch. Nu har man redan förlorat lika många matcher som man gjorde på hela förra säsongen. Ropen om Alfred Schreuders avgång ökar i styrka.

Alfred Schreuder bjöd på två överraskningar i startelvan i dagens De Topper mot PSV. Daley Blind bänkades, precis som mot Rangers, istället spelade Devyne Rensch vänsterback (Owen Wijndal skadad). Och för första gången på säsongen fick vi se Mohammed Kudus på mittfältet, i Kenneth Taylors ställe, med Brian Brobbey som center.

Daley Blind har blivit något av en hackkyckling bland vissa Ajax-supportrar på sistone, oförtjänt dels med tanke på vilket Ajax-hjärta han har och allt han gjort för klubben, och dels med tanke på vad han bidrar med, som Ajax saknade idag: Den bästa uppspelsfoten och speluppbyggnadshjärnan i landet. Lyckade passningar in i sista tredjelen av planen från Ajax backar idag: Rensch 9, Calvin Bassey 11, Jurriën Timber 7, Jorge Sánchez 6. Daley Blind snittar 30 per match.

Det är inte den enda, men en av anledningarna till att Ajax spelade helt miserabelt idag. Försvarsspelet som vanligt sen Alfred Schreuder en hönsgård, och framåt skapades knappt någonting.

Luuk de Jong fick alldeles för enkelt komma in framför Bassey och peta in 0-1 på Cody Gakpos fina inlägg i den första halvleken. En halvlek där Ajax hade få kvalificerade målchanser, tre av dem kom i ett och samma anfall i den 26:e minuten. Brobbeys skott räddades av Walter Benitez, i andravågen skickade Steven Berghuis iväg ett bättre skott och i nästa testade Mohammed Kudus med en bicycleta som blockerades av Armando Obispo.

Kudus kom sen närmast ett kvitteringsmål i slutet av halvleken när han efter en hörna lyckades träffa stolpen när målet var öppet ur snäv vinkel.

Den andra halvleken inleddes sen som flera andra halvlekar gjorts för Ajax: Urusuelt och med ett baklängesmål omgående. Efter att en PSV-hörna rensats undan skickades bollen tillbaka in i Ajax straffområde. Rensch stod för en fadäs då han i ett dåligt rensningsförsök slog bollen rakt i gapet till Erick Gutiérrez som sköt in 0-2.

Rensch såg sedan ut att vara i trubbel då han stoppade Xavi Simons friläge. Domare Danny Makkelie, som sin vana trogen gjorde en usel match han tappade kontrollen över inom en kvart, pekade mot straffpunkten. Jochem Kamphuis i VAR-rummet tillkallade dock Makkelies uppmärksamhet och efter att ha kollat på skärmen såg till och med Makkelie att Rensch tagit bollen först och ändrade sitt beslut, ingen straff.

Några minuter senare var forne Ajax-spelaren Anwar El Ghazi nära att besegla Ajax öde istället när han skruvade en frispark i ribban.

Ajax ordnade inte med någon comeback efter 0-2-målet, man fortsatte spela helt uddlöst och oorganiserat. Schreuder bytte snart ut Rensch för Kenneth Taylor (och satte ner Edson Álvarez i backlinjen då) men satt sedan ner och såg konfunderad ut i tjugo minuter utan att göra några mer åtgärder. Inte en spelare värmde upp ens under större delen av halvleken. Avåg Schreuder-ropen började eka på Johan Cruijff Arena.

Till slut, med tio minuter kvar, hittade Schreuder på nåt igen. Kudus och Dusan Tadic ut, Davy Klaassen och Lorenzo Lucca in. Och tro fan om inte just det bytet råkade få någon slags effekt då Det lutande tornet i Pisa efter bara några minuter på planen fick in 1-2-reduceringen och blev den förste italienaren någonsin att göra mål för Ajax.

Det var sju minuter kvar av ordinarie tid och sedan sju minuters stopptid kvar för Ajax att vinka på efter reduceringen, men närmare än så kom man inte, fortfarande oförmögna att organisera någon slutforcering.

Matchen, som överlag inte var så välspelade men väldigt grinig, fick en osnygg avslutning. Det hade varit flera tuffa närkamper och heta duster under matchen, vid ett tillfälle i första halvlek blev det nästan handgemäng då Makkelie släppte allt och efter flera tuffa närkamper blev alla spelare i båda lagen involverade i ett bråk. Samma sak hände på slutsignal, men nu även med avbytare involverade. PSV:s mittback André Ramalho, som varit ett irritationsmoment för Ajax matchen igenom med flera tjuvnyp och noterbart en filmning i Antony-klass i slutminuterna, utlöste det hela när han gjorde som sin tränare Ruud van Nistelrooy en gång gjorde och sprang fram och firade rakt i ansiktet på Edson Álvarez. Álvarez tände till, och Steven Bergwijn knuffade undan Ramalho. Ramalho försvann sen iväg men resten av PSV strömmade till och slagsmål uppstod med Álvarez, Bergwijn, Armando Obispo, Jordan Teze, Cody Gakpo och inte minst en fly förbannad Ibrahim Sangaré involverade. Och förstås lille Xavi Simons, som inte ser ut att vara en dag över 12 år, som tjattrade loss i Álvarez öra i flera minuter men såg till att hålla sig på armländs avstånd. Förmodligen klokt på sitt sätt.

Sen Alfred Schreuder tog över har Ajax spelat sju stormatcher. Samtliga sju har man förlorat. 3-5 mot PSV i Johan Cruijff Schaal, 1-2 och 0-3 mot Liverpool, 1-2 mot AZ, 1-6 och 2-4 mot Napoli och nu 1-2 mot PSV. På hela förra säsongen förlorade Ajax sju matcher överhuvudtaget. Att låta Alfred Schreuder sitta kvar länge till är vansinne. Man har ingen defensiv, ingen offensiv, inget självförtroende och hans ledarstil är ovärdig Ajax.