Lagbanner
Ajax 1 - 2 Roma: "Italienare kan inte vinna mot dig, men du kan förlora mot dem."
Dusan Tadic missade för en gångs skull en straff ikväll, och det blev kostsamt.

Ajax 1 - 2 Roma: "Italienare kan inte vinna mot dig, men du kan förlora mot dem."

Efter 24 raka matcher utan förlust föll Ajax oturligt och tungt mot Roma ikväll. Trots ett kraftigt övertag i spelet förlorade man efter en sällsynt straffmiss av Dusan Tadic, en sedvanlig tavla av tredjemålvakten Kjell Scherpen, en kavalkad av missade chanser och en slumpboll emot sig i slutet.

"Italienare kan inte vinna mot dig, men du kan förlora mot dem." Johan Cruijffs säg passar väl in ikväll. Ajax första förlust för kalenderåret är ett faktum, och den kom på klassiskt manér: massvis av chanser, som man inte tar tillvara på och/eller har otur med, och på ett slumpartat sätt vinner ett italienskt lag som egentligen på alla punkter var ett klart sämre fotbollslag.

Båda lagen saknade många spelare. Roma saknade Henrikh Mkhitaryan, Chris Smalling, Marash Kumbulla, Stephan El Sharaaway, Juan Jesus och Nicolo Zaniolo på grund av skador samt avstängde Rick Karsdorp. Ajax saknade som bekant dopningsavstängde André Onana, oregistrerade Sébastien Haller och skadade Daley Blind och Noussair Mazraoui (den senare tillbaka i träning nu) sen tidigare. Och sent inpå match stod det klart att Maarten Stekelenburg, som blev skadad på uppvärmningen mot Heerenveen, inte kunde spela ikväll heller. Så det blev Europadebut för 21-årige Kjell Scherpen, hans tredje framträdande för Ajax. Den Emmen-fostrade målvakten har haft för vana att i varje match han gör (även i Jong Ajax) stå för minst en grov tavla. En svit som tyvärr håller i sig.

Ajax började ganska bra och kom till ett par tidiga lägen, bland annat ett skott från Ryan Gravenberch. Man kontrollerade matchen och Roma hade svårt att bygga upp någonting produktivt. De riktade in sig på omställningar och en sån ledde efter en kvart så småningom att Bryan Cristante kunde dra iväg ett hårt direktskott från distans, och Scherpen fick sträcka ut och göra en fin räddning ut till hörna. Några minuter senare fick han också göra en räddning på Edin Dzeko.

Efter en svagare period kom Ajax in i det mer igen efter en halvtimme, Antony spelade fram Dusan Tadic till en farlig chans men ur balans kunde Tadic inte få skottet på mål.

1-0 kom sedan ur ingenting efter ett rejält misstag av Romas mittback Gianluca Mancini. Hans lagkamrat Amadou Diawara slog en förvisso lite snål passning bakåt till honom, men Mancini hade alla gånger hunnit först på den om han gått för det direkt, men han tvekade och valde istället att backa hem och överlåta bollen till framstormande Davy Klaassen som hade med sig Tadic och fick jätteytor att jobba på. Klaassen spelade Tadic och Tadic spelade tillbaka till Klaassen och Klaassen sköt in bollen i mål.

Ajax var nära att öka på ledningen nästan direkt efter öppningsmålet då Tadic spelade in till Antony som vinklade bollen vidare mot mål men fladdrige Pau Lopez lyckades precis rädda.

Matchbilden var något besynnerlig då Ajax egentligen inte spelade så bra, åtminstone inte på långa vägar så bra som man kan. Att Daley Blind saknas är oerhört tydligt, han hade älskat att ha de stora ytorna Roma bjöd på att jobba med, med sin passningsfot. Samtidigt kom Ajax lätt till lägen, kanske mer på grund av Romas ofta tämligen oorganiserade och taffliga försvarsspel än något annat.

Så fortsatte det i andra halvlek, och tidigt i halvleken fick Ajax ett gyllene läge att sätta 2-0. Tadic fälldes klumpigt i straffområdet av Ibañez. Tadic, som gjort mål på sina 17 senaste straffar, lade upp bollen från elva meter. Pau Lopez fintade att han skulle kasta sig åt vänster och istället för att panga upp bollen i det krysset som han oftast gör sköt Tadic istället rakt på, men Lopez stod kvar och kunde enkelt rädda.

En sällsynt och dyrbar miss, skulle det visa sig. För bara minuter senare fick Roma frispark i farligt läge precis utanför straffområdet. Och då var det dags för Scherpens obligatoriska tavla. Lorenzo Pellegrini sköt frisparken i målvaktens hörn och Scherpen lyckades fumla in den. Och även om han gjort fina räddningar tidigare i matchen så är det ju tyvärr så att det inte håller att ha en målvakt som är så benägen att göra misstag. Mot Heerenveen kostade det inte baklängesmål (men det var nära), det gjorde det mot Utrecht i Scherpens a-lagsdebut, det har gjort det otaliga gånger i Jong Ajax, flera gånger i Emmen och det gjorde det här. Ja, han är ung, men Scherpen är så misstagsbenägen att det är svårt att se honom som en framtida förstemålvakt i Ajax. Alla målvakter gör misstag, André Onana gör 1-2 tavlor per säsong. Det kan man acceptera då Onana väger upp det tusen gånger om med de räddningar han gör. Men 1 tavla per match håller inte.

Erik ten Hag agerade snart med att byta in centertanken Brian Brobbey, för dagen svage David Neres klev av. Bytet gav effekt, som det alltid gör när Brobbey kommer in, han fungerar utmärkt som uppspelspunkt, kan länka samman spelet och avsluta själv. Det gav Ajax en skjuts framåt och man skapade många chanser nu. Brobbey tog emot bollen vid straffområdeslinjen, backade ner sin överrock och peggade upp för Nicolás Tagliafico som pangade på ett bra skott — som Lopez räddade ut till hörna. Tadic frispelade Brobbey i straffområdet — men Lopez räddade igen. Gravenberch spelade in bollen till Antony som klackade från nära håll — men Lopez räddade. Tadic spelade fram Antony till ännu ett läge — Lopez räddade till hörna igen. Och så vidare.

Istället för mål på någon av alla de chanserna så föll ett mål in åt andra hållet istället, på en fast situation igen, när Roma fick en hörna i slutet efter att inte skapat någonting av värde sen frisparken. Klaassen nickade undan hörnan men bollen råkade falla ner hos backen Ibañez som tog ner den på bröstet och pangade upp den i nättaket, 1-2.

En enormt frusterande match för Ajax. Enligt Optas statistik var expected goals för Ajax 3,2. För Roma 0,7. Men Ajax kunde inte utnyttja övertaget och förvalta chanserna. Tadic straffmiss, Scherpens tavla och alla missade chanser blev avgörande. Även Roma saknade viktiga spelare, och förlorade en till tidigt i matchen när duktige Leonardo Spinazzola klev av med en hamstringskada. Men de kunde uppenbarligen hantera sitt manfall bättre än Ajax kunde. Onana och Stekelenburgs frånvaro ledde till att man tvingades ha fummelgubben Scherpen i mål, och Blind har verkligen lyst med sin frånvaro i de två senaste matcherna.

Matchfakta

Ajax 1 - 2 Roma
Mål: 1-0 Klaassen '39, 1-1 Pellegrini '57, 1-2 Ibañez '87
Gula kort: Rensch, Peres, Martínez, Cristante, Calafiori
Ajax: Scherpen; Rensch (Klaiber '79), J. Timber, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Klaassen, Gravenberch; Antony (Idrissi '88), Tadic, Neres (Brobbey '64)
Roma: Lopez; Mancini, Cristante, Ibañez; Peres, Diawara, Veretout (Villar '77), Spinazzola (Calafiori '28); Pellegrini, Pedro (Perez '89); Dzeko (Mayoral '77)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-04-08 23:44:43
Author

Fler artiklar om Ajax