Lagbanner
Ajax 1 - 6 Napoli: Totalförnedring
Var det här Ajax värsta insats någonsin?

Ajax 1 - 6 Napoli: Totalförnedring

Ajax oroande trend förvärrades tusen gånger om ikväll när man blev helt och hållet avklädda av Napoli i den värsta europeiska förlust Ajax överhuvudtaget åkt på. Hur länge kan egentligen Alfred Schreuder sitta kvar?

Det svänger snabbt i fotboll. För en månad sen dansade Ajax över Rangers med 4-0 och Heerenveen med 5-0 på några dagar. Segern mot Heerenveen den 10 september var senaste gången Ajax vann en fotbollsmatch. Den följdes av 2-1-förlusten på Anfield, ett okej resultat men man var till stora delar helt utspelade av Liverpool. Samma förlustssiffror registrerades mot AZ dagarna efter. I helgen när man var tillbaka efter landslagsuppehållet spelade man blekt och uddlöst 1-1 mot bottenlaget Go Ahead Eagles.

Samtidigt toppar Napoli Serie A och har imponerat storligen med sitt fritt flytande anfallsspel.

Så någon bra känsla hade man väl inte inför matchen. Men att det skulle gå så här illa trodde väl ingen.

Ändå började det bra för Ajax, 1-0 tidigt efter att Mohamemd Kudus styrt in Kenneth Taylors skott.

Det var dock det enda bra. Napoli tog över och dominerade matchen efter det. 1-1 dröjde inte heller länge, italienarna byggde upp ett fint anfall längs vänsterkanten och Mathías Olivera fick i runda slängor 3-5 arbetsdagar på sig att måtta in inlägget Giacomo Raspadori nickade i mål.

När lagkaptenen Giovanni Di Lorenzo nickade in 1-2 på en hörna hade Napoli redan haft ett flertal bud på ledningsmålet, den vassaste krävde en otrolig reflexräddning av Remko Pasveer.

Precis före halvtid kom det demoraliserande 1-3-målet, på en spelomvändning som fick en att tappa hakan. Ajax hade anfallit och klivit högt med hela laget, förlorade en nickduell på mittplan och vips hade Piotr Zielinski friläge hela vägen från mittlinjen, och gjorde inget misstag. När försvarsspelet inte var uselt var det obefintligt.

Trots den mardrömshalvleken, då Ajax gång på gång blev genomsågade bakåt och, efter öppningsmålet, inte skapade någonting framåt, gjorde Alfred Schreuder inte ett enda byte i halvtid.

Det demoraliserande 1-3-målet precis före halvtid följdes upp av ett ännu mer demoraliserande 1-4-mål direkt efter halvtid. Pasveer stod för en rejäl fadäs då han under press av Napoli-spelare försökte spela ut kort — trots att Calvin Bassey hade ryggen till honom. André-Frank Zambo Anguissa tog tacksamt hand om bollen och spelade enkelt fram Raspadori till målet.

Fenomenale Khvicha Kvaratshkelia, som Ajax för övrigt hade chansen att värva för 15 miljoner euro i vintras men tackade nej, gjorde sedan 1-5 efter fint tråcklande och väggspel med Raspadori.

Först därefter gjorde Schreuder sina första byten. Och då var Kenneth Taylor, den ende som kunde klara sig undan med knappt godkänt i betyg, en av de två som byttes ut. 

Inhopparen Giovanni Simeone gjorde 1-6 efter nya försvarsmisstag av Ajax och det var senare bara en ribbträff ifrån 1-7 med.

1-6 räcker och blir över. Det är Ajax värsta förlust i modern tid. Man har aldrig förlorat med så stora siffror i Europaspel, förlustssiffrorrna överträffas bara av den helt galna 9-4-matchen mot Feyenoord 1964.

Det går snabbt i fotboll, det var inte längesen spelet såg bra ut för Ajax och man var hoppfull om att Schreuder redan börjat bygga nåt bra efter den intensiva transfersommaren. Men nu går allt i fel riktning, Ajax blir sämre och sämre för varje match. Det är inte bara 3 förluster och 1 kryss (mot ett bottenlag) på de 4 senaste matcherna. Det är också ett ihåligt försvarsspel och ett helt tandlöst anfallsspel. Och det är den värsta, mest förnedrande förlusten Ajax åkt på... ja, kanske någonsin. 9-4-matchen mot Feyenoord 1964 var ändå en total anomali. Den här förlusten var inte en anomali, det var inte alls oväntat att Ajax skulle förlora, kanske till och med bli utspelade, mot Napoli som visat sig klart bättre denna säsong. Men att bli så fullkomligt tillplattade.

Det är Ajax-ovärdigt. Det var totalförnedring istället för totalfotboll. Och det gör att man faktiskt måste fråga sig hur långvarig Alfred Schreuder blir på tränarposten. Den här förlusten placerar honom i en position ingen annan Ajax-tränare varit. Ingen har låtit Ajax bli så förnedrade som Schreuder lät klubben bli ikväll. Lägg därtill de tidigare dåliga resultaten, det väldigt dåliga spelet och väldigt tydliga problematiska tendenser i hans coachning — oförmågan att göra byten, oviljan att någonsin byta ut stjärnor som Dusan Tadic oavsett hur dåliga de är när de används på fel position. (Tadic gjorde för övrigt sin sämsta match någonsin i Ajax ikväll och krönte den med en utvisning).

Ajax står i sin djupaste kris sen hösten 2017. Då hade Peter Bosz dragit, Marcel Keizer tagit över och klubben var i gungning efter tragedin runt Abdelhak Nouri. Man kraschade ut ur Europa-kvalet och missade Europaspel för första gången på ett halvsekel. Då hade Keizer i alla fall ursäkten att hela truppen lär ha lidit av posttraumatiskt syndrom efter Nouris kollaps. Han fick till sist sparken i december — efter att laget faktiskt spelat upp sig ett tag. Han fick sparken då för att man då hade en ersättare klar för sig i Erik ten Hag.

Har Schreuder styrelsens förtroende fortfarande, eller sitter han bara kvar så länge ingen ersättare finns redo?

Matchfakta

Ajax 1 - 6 Napoli
Mål: 1-0 Kudus '9, 1-1 Raspadori '18, 1-2 Di Lorenzo '33, 1-3 Zielinski '45, 1-4 Raspadori '47, 1-5 Kvaratshkelia '63, 1-6 Simeone '81
Gula kort: Raspadori, Timber, Tadic, Kudus
Röda kort: Tadic
Ajax: Pasveer; Rensch (Baas '84), Timber (Grillitsch '80), Bassey, Blind; Álvarez, Berghuis (Brobbey '72), Taylor (Klaassen '72); Tadic (utv '73), Kudus, Bergwijn
Napoli: Meret; Di Lorenzo (Zanoli '84), Rrahmani, Kim, Olivera; Anguissa, Lobotka (Gaetano '80), Zielinski (Ndombele '46); Lozano, Raspadori (Simeone '64), Kvaratshkelia (Elmas '64)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-10-04 23:53:00
Author

Fler artiklar om Ajax