Lagbanner
Ajax 2 - 0 AZ: Fotboll med fans är underbart
Davy Klaassen blev tvåmålsskytt idag.

Ajax 2 - 0 AZ: Fotboll med fans är underbart

Med 7500 supportrar på läktarna när publik äntligen var tillåtet på matcher i Holland igen tog Ajax ännu ett kliv mot det 35:e ligaguldet. Efter en bra första halvlek av gästerna visades klasskillnaden i andra halvlek när Ajax framburna av fansen skruvade upp tempot och Davy Klaassen fick Johan Cruijff Arena att explodera i jubel.

Efter att ha tillåtit begränsat insläppt i de första omgångarna har Nederländernas regering förbjudit publik på fotbollsmatcher sedan september med anledning av coronapandemin. Denna helg var äntligen publik tillåtet igen. 7500 supportrar släpptes in på Johan Cruijff Arena, det som skulle varit Cruijffs 74:e födelsedag. 1-1-resultatet mot Utrecht i torsdags och PSV:s seger igår kväll innebar att Ajax inte officiellt kunde säkra det 35:e ligaguldet idag, men titeln är i praktiken redan klar och med en seger mot AZ skulle det bli än mer kassaskåpssäkert.

Dessutom fanns gott om motivation att knäppa uppstickaren AZ på näsan ännu en gång. Förra säsongen vann AZ båda matcherna mot Ajax och låg jämsides på poäng, men efter i tabellen på grund av målskillnad när ligaspelet avbröts på grund av pandemin. Förbundet beslutade att ingen mästare skulle utses och Europaplatserna skulle fördelas ut efter hur lagen låg i tabellen när spelet stoppades. Det innebar att Ajax fick direktplatsen till Champions League medan AZ fick kvala. AZ tillbringade hela sommaren med att gnälla över det och kräva att de skulle få den bästa Europaplatsen, trots att de enligt alla regler och reglementen låg tvåa i tabellen inte etta. De fick inget gehör för protesterna och sedan åkte de ur Champions League-kvalet med huvudet före och klarade sen inte av att ta sig förbi gruppspelet i Europa League heller. En kaotisk höst ledde till att tränaren Arne Slot fick sparken efter att ha förhandlat med Feyenoord om tränarjobbet där, och även om nye tränaren Pascal Jansen under vintern och våren lyckats höja laget har AZ tidigare under våren fått stryk av Ajax två gånger om redan, i cupen och första ligamatchen, och har fått inrikta sig på att jaga PSV:s rygg i kampen om andraplatsen bakom överlägsna Ajax. Med supportrar på plats skickades en pik mot Alkmaar idag med banderollen "Welkom bij de nummer 1 van Nederlands", "Välkomna till Nederländernas nummer 1", för att påminna AZ om hur det faktiskt ligger till.

Mot Utrecht fick Davy Klaassen och Antony vila då Mohammed Kudus och David Neres startade i deras ställen, men idag var som väntat båda tillbaka i elvan. AZ hade kaptenen Teun Koopmeiners tillbaka från avstänging och fullt manskap, dessutom ett betydligt mer utvilat lag. På grund av ligaspel, cupspel och Europa League-spel var detta Ajax sjunde match i april — AZ:s tredje.

Före avspark hölls en tyst minut för PSV-legendaren Willy van der Kuijen som i veckan avled 74 år gammal efter flera års kamp mot Alzheimers. van der Kuijlen håller rekordet som Eredivisies bäste målskytt genom tiderna med 311 fullträffar. Minuten var verkligen knäpptyst, värdigt och fint av respekt för en rivals legendar.

AZ fick matchens första jätteläge när domare Pol van Boekel gav dem en billig frispark i drömläge just utanför straffområdet. Koopmeiners har satt gott om frisparkar i mål med sin vassa vänsterfot men denna gång sköt han högt över, till Amsterdampublikens nöje.

Ajax första målchans kom några minuter senare när Dusan Tadic slog ett inlägg som Sébastien Haller nickade mot mål, men fransmannen kom inte helt rätt till bollen och Marco Bizot i AZ-målet kunde rädda.

Efter en rätt intensiv inledning med mycket kamp om bollen så började AZ ta över i mitten av den första halvleken och skapa fler chanser. Unge stjärnorna Calvin Stengs, Owen Wijndal och Myron Boadu kom till lägen men Maarten Stekelenburg stod pall och visade sin klass. Albert Gudmundsson, som minnesvärt brände fem stycken jättelägen senast lagen möttes, missade sedan ett friläge efter halvtimmen spelad.

Jesper Karlsson har imponerat stort i AZ denna säsong och visade sin påhittighet i den första halvleken. Farligt blev det när han fem minuter före halvtidsvilan slog en hörna snabbt in till Stengs som stack in bollen i målområdet, men då visade även Edson Álvarez klass som med en storartad brytning förhindrade ett givet mål från Bruno Martins Indi.

Några minuter senare hamnade Karlsson på efterkälken i hemåtjobbet när Devyne Rensch tog sig framåt, så Karlsson höll fast Rensch och fick gult kort och gav Ajax ett hyfsat frisparksläge. Betydligt längre ut än Koopmeiners läge i matchinledningen men Tadic fick ändå iväg ett farligt skott mot närmsta hörnet som Bizot fick sträcka ut på och rädda till hörna.

En sista chans i halvleken fick Ajax på stopptiden när man hade gott om folk med i straffområdet men bollen föll till fel person, Álvarez som även om han återigen gjorde en grym match idag och gjorde mål så sent som i torsdags, tvekade att skjuta när han hade bra läge här och istället passade Antony som fick försöka lyfta bollen mot Tadic på bortre, Tadic kunde inte hålla nicken mot mål.

Den första halvleken var tydligt i AZ:s favör. Men när Three Little Birds klingade ut och den andra halvleken började satte Ajax fart direkt. Vad ten Hag sa i halvtid är oklart men tydligt var att Ajax skruvade upp tempot rejält och dominerade totalt. Tadic och Nicolás Tagliafico kombinerade tidigt till en bra möjlighet men Bizot rädda Tagliaficos avslut ut till hörna.

Haller, som fortsätter göra ett stort jobb i spelet även om målchanserna inte faller till honom lika lätt som i början, fick nästa chans när Lisandro Martínez stod för en läcker lyftning framåt men igen kom Haller inte rätt till bollen och nicken gick över. Några minuter senare kombinerade Tadic och Tagliafico igen men ännu en gång räddade Bizot Tagliaficos skott.

Sedan klämtade äntligen klockan. Ryan Gravenberch slog en bra passning ut till Tadic på vänstersidan. Tadic grundlurade AZ:s aggressive högerback Yukinari Sugawara och vände inåt med gott om yta. Han spelade in bollen i boxen där Haller mycket smart släppte den så bollen gick vidare till Davy Klaassen som kom perfekt i löpningen bakom och kunde direktskjuta in det förlösande 1-0-målet. Klaassen och Johan Cruijff Arena exploderade i ett enormt skönt jubel, passande att Klaassen som alltid firar mål med mer passion än någon annan fick göra det första målet med publik tillbaka på läktarna. Inte överraskande heller, Klaassen har blivit "Mr. 1-0" denna säsong — dett var nionde gången han gjorde 1-0-målet i en match den här säsongen.

Med 1-0 och supportrarna i ryggen fortsatte Ajax dominera AZ som inte hade en chans när Ajax visade sin klass. Noussair Mazraoui och David Neres byttes in och Mazraoui spelade snart fram Tadic till ett nytt läge men Bizot räddade igen. Sedan spelade Neres fram Klaassen men Ajax-fostrade Bizot räddade sitt lag ännu en gång.

I slutet byttes Brian Brobbey in och fick ett blandat mottagande, lite applåder men mer busvisslingar, med anledning av hans val att lämna Ajax för RB Leipzig som bosman i sommar. Nästan direkt fick han ett friläge, men brände det.

2-0 skulle komma dock. Klaassen lyfte in bollen för Gravenberch som fick på en bra nick mot krysset men Bizot sträckte ut och lyckades precis rädda bollen ut till en hörna. Ajax och hörnor har varit ett sorgligt kapitel, man förvaltar otroligt få. Men nu var det dags. Gravenberch slog bollen mot första stolpen där Tagliafico skickligt nickskarvade bollen vidare och på bortre stolpen kom, såklart, Klaassen perfekt och tryckte in 2-0 och fick arenan att explodera i jubel igen. Klaassen hoppade över reklamskyltarna och firade med handikappssektionen bakom målet.

Att lyfta titelskölden för 35:e gången i klubbhistorien kan bli aktuellt först nästa vecka hemma mot FC Emmen, likväl var detta en underbar första match med publik tillbaka på läktarna. Ajax visade villken klasskillnad det är mot uppstickarna AZ, som får åka hem till Alkmaar med svansen mellan benen och tre förluster mot Ajax denna säsong.

Matchfakta

Ajax 2 - 0 AZ
Mål: 1-0 Klaassen '66, 2-0 Klaassen '90
Gula kort: Karlsson
Ajax: Stekelenburg; Rensch (Mazraoui '64), J. Timber, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Klaassen, Gravenberch; Antony (Neres '64), Haller (Brobbey '85), Tadic (Idrissi '90+2)
AZ: Bizot; Sugawara, Letschert (Leeuwin '90+2), Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, Gudmundsson (de Wit '73), Koopmeiners; Stengs, Boadu, Karlsson (Reijnders '78)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-04-25 17:19:23
Author

Fler artiklar om Ajax