Lagbanner
Ajax 2 - 0 Feyenoord: Seger i debutanternas Klassieker
Klaas-Jan Huntelaar gjorde sitt 10:e Klassieker-mål.

Ajax 2 - 0 Feyenoord: Seger i debutanternas Klassieker

Erik ten Hag ledde sitt lag till seger i De Klassieker i sin debut som Ajax-tränare och nye vänsterbacken Nicolás Tagliafico utropades till matchens lirare i sin debut.

Erik ten Hag blev den förste Ajax-tränaren att få debutera med en Klassieker och han klarade elddopet med bravur idag. Ajax tog en säker och nästan enkel seger med 2-0 mot ett utspelat Feyenoord. ten Hag valde den väntade startelvan, samma som han valde mot Lyngby på träningslägret förra veckan. André Onana i mål, kapten Joël Veltman på högerbacken och nye vänsterbacken Nicolás Tagliafico på vänsterbacken i sin debut. Matthijs de Ligt i mittlåset bredvid liberon Frenkie de Jong. Donny van de Beek, Lasse Schöne och Hakim Ziyech på mittfältet, David Neres, Klaas-Jan Huntelaar och Justin Kluivert i kedjan.

Det var en ganska väntad startelva även från Giovanni van Bronckhorst. Försvarspjäserna Éric Botteghin och Ridgeciano Haps, båda nyligen tillbaka från skador, fick börja på bänken så Jeremiah St. Juste, Sven van Beek, Renato Tapia och 18-årige Tyrell Malacia utgjorde backlinjen framför Brad Jones. Det ordinarie mittfältet bestående av Jens Toornstra, Karim El Ahmadi och Tonny Vilhena framför dem. Nicolai Jørgensen som center, Steven Berghuis på högerkanten och sen valdes Jean-Paul Boëtius före Sam Larsson på andra kanten.

Detta var Schönes tionde De Klassieker och han bibehöll sin obesegrade svit i och med segern. Det var även danskens 221:a match för Ajax vilket innebar att han passerade Jan Vertonghen och är ny trea på listan över utländska spelare som gjort flest Ajax-matcher. Hans landsman Søren Lerby toppar listan med 269 matcher och på andra plats finns Jari Litmanen med 255. Övrig intressant statistik var att inför matchen stod både Klaas-Jan Huntelaar och Siem de Jong på 9 Klassieker-mål vardera vilket innebar delad första plats på den listan tillsammans med Johan Cruijff, som dock bara gjorde 8 av sina Klassieker-mål för Ajax, det sista för Feyenoord.

Båda lagen trädde in på planen med t-shirt till stöd för legendariske Feyenoord-mittfältaren Willem van Hanem som diagnosticerats med prostatacancer, en fin gest mitt i all rivalitet.

Ajax tog kommandot från början och släppte det egentligen aldrig, även om det inte var snack om någon total överkörning framåt, utan snarare ett väldigt lyckat presspel från Ajax som gjorde Feyenoord blekt och avtrubbat. Framåt kunde man begära mycket mer av Ajax, särskilt under den första halvleken. Faktum är att den bästa chansen de första fyrtiofem var Feyenoords, deras enda riktigt bra målchans. Den kom precis i slutet av halvleken när Boëtius skickade ett långt flackt inläg som Berghuis nickade från nära håll men Onana kastade sig och gjorde en stark reflexräddning.

Det var mest lite halvchanser för Ajax i den första halvleken. Den första hetare kom en kvart in i matchen när Frenkie bröt framåt från liberopositionen, spelade i djupet för Tagliafico som kastade sig fram och hann få in ett inspel precis på kortlinjen, Huntelaar stötte bollen utanför mål. Precis innan halvtidsvilan blev det sen lite farligt flipperspel i Feyenoords straffområde. Veltman skickade in ett inlägg som Jones gick upp och tippade bort från Huntelaar, bollen damp ner framför Kluivert som inte fick så bra träff och van Beek kunde blocka skottet på linjen och efter visst palaver rensades den sedan undan.

Som vanligt i De Klassieker var det också irriterat och lite tuffa närkamper, under några minuter i den första halvleken började korten hagla. Först delade Björn Kuipers ut väldigt billiga kort till först St. Juste för en lite brysk krock med Tagliafico, sedan till Kluivert för att han kolliderade med van Beek när van Beek kastade sig fram och bröt Kluiverts dribblingsräd. Sedan hittade Kuipers en mer rimlig nivå och gav gula kort till Jørgensen för en cynisk nerdragning av Neres och sedan till van Beek som med en hög spark satte dobbarna i låret på Kluivert.

Känslan var att matchen skulle öppnas upp i den andra halvleken och det gjorde den nästan per omgående. Knappt fem minuter in sågade sig Ajax fram på vänsterkanten. Kluivert spelade Tagliafico i djupet och vänsterbacken skar inåt i planen och spelade bollen in efter marken. Berghuis var på bollen men den gick ändå fram till van de Beek som med flinka fötter vrickade sig in mot mål och nätt placerade bollen förbi Jones.

2-0 lät inte vänta på sig. Nu tog Ajax sig fram på den andra kanten. Huntelaar höll i bollen och passade bakåt till Ziyech som slog en bra passning ut till Veltman som stormade fram på kanten. Kaptenen slog in ett välriktat inlägg som Huntelaar som löpt in boxen mötte perfekt med huvudet och nickade in sitt 10:e Klassieker-mål och alltså gick upp i ensam ledning i skytteligan för De Klassiekers.

Två snabba mål i baken och snart blev det värre för Feyenoord som var rejält under isen. Jørgensen som verkade frustrerad över att inte få uträttat något framåt där han var väldigt ensam, gick in sent bakifrån med sträckt ben mot Veltman i nästa närkamp. Inget snack om saken och Kuipers halade upp Jørgensens andra gula kort trots menlösa protester från dansken. Det blev lite stökigt också då Berghuis skrek åt den liggande Veltman så både Ziyech och Schöne läxade upp honom och Feyenoords kapten El Ahmadi i sin tur kom in för att bråka med Schöne. Tydliga frustrationstecken hos Feyenoord.

Ziyech var sedan nära att utöka ledningen när han skruvade bollen mot bortre stolpen men Jones lyckade sträcka ut och rädda. Tio minuter senare var Ziyech involverad igen. Han passade Kluivert som i sin tur skickade in ett inspel som skar igenom målområdet men Huntelaar var precis ett steg bakom och hann inte få fram foten, istället fick han fånga upp bollen och snabbt passa fram den till Neres framför mål istället. Brassen spelade vidare till Zyech vars skott blockerades.

Den sista bra chansen i matchen kom när de Ligt fick yta att prova sitt tunga distansskott. Tapia flängde nonchalant upp klacken och bollen styrdes via hans fot strax utanför Jones stolpe men kunde lika gärna styrts in i mål av den halvmesyren till blockering.

Slutminuterna bestod mestadels i att Ajax passade runt bollen inom laget och publiken jublade vid varje passning. van de Beek klev av för Siem de Jong till ovationer och sedan blev det ovationer även för Tagliafico som klev av för Maximilian Wöber. Strax därefter utropades Tagliafico till man of the match, en mycket lyckad debut av argentinaren. För övrigt var också Feyenoords vänsterback, unge Malacia, deras bästa spelare. Med råge.

Segern innebär att Ajax behåller trycket på PSV som inför dagen låg 5 poäng före i tabelltoppen. PSV spelar i skrivande stund borta mot Heracles Almelo, 0-0 just nu i matchen som nyss började. Ligatrean AZ kryssade i fredags mot ten Hags gamla klubb Utrecht så Ajax ökar åtminstone distansen till dem så man nu är 5 poäng före Alkmaar-laget.

Nästa söndag ställs Ajax och ten Hag mot hans senaste arbetsgivare Utrecht i en mycket intressant match.

Avslutningsvis lite mer kul statistik: Ajax har nu gjort 39 mål bara i andra halvlekar i ligan den här säsongen. Feyenoord har gjort 37 mål totalt!

Matchfakta

Ajax 2 - 0 Feyenoord
Mål: 1-0 van de Beek '50, 2-0 Huntelaar '53
Gula kort: St. Juste, Kluivert, Jørgensen, van Beek, 
Röda kort: Jørgensen
Ajax: Onana; Veltman, de Ligt, F. de Jong, Tagliafico (Wöber '88); van de Beek (S. de Jong '85), Schöne, Ziyech; Neres, Huntelaar, Kluivert
Feyenoord: Jones; St. Juste, van Beek, Tapia, Malacia (Haps '85); Toornstra, El Ahmadi, Vilhena; Berghuis (Amrabat '62), Jørgensen (utv '59), Boëtius (Basacikoglu '73)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-01-21 16:59:00
Author

Fler artiklar om Ajax