Lagbanner
Ajax 2 - 0 Volendam: Äntligen en seger!
Steven Bergwijn gjorde första målet när Ajax tog en efterlängtad seger.

Ajax 2 - 0 Volendam: Äntligen en seger!

Efter 10 raka utan seger vann Ajax ikväll, för första gången sen augusti. Under nye interimtränaren John van 't Schip blev det tre poäng direkt, och Ajax lämnar jumboplatsen för att nu ligga på säker mark ovanför strecket.

24 augusti 2023. Det var senast Ajax vann en fotbollsmatch. Tills ikväll! Interimtränaren John van 't Schip lyckades direkt få till ett trendbrott när Ajax ikväll spelade hängmatchen mot FC Volendam (som flyttats när uppskjutna Ajax - Feyenoord behövde spelas klart).

Volendam är en bottenkonkurrent (Ajax har ju såna nu) och en match man bara behövde vinna, att inte göra det skulle vara totalt demoraliserande. För övrigt var senaste hemmamatchen mot Volendam den sista droppen som fick Alfred Schreuder-bägaren att rinna över och han fick sparken i januari.

Van 't Schip bjöd på en överraskning i startelvan, en debutant, på vänsterbacken. Ar'Jany Martha, 20, som tidigare varit en trixig ytter men nu denna säsong i Jong Ajax skolats om av Dave Vos till en vänsterback. Med Borna Sosa skadad, Anass Salah-Eddine underpresterande och Gastón Ávila enligt både egen och van 't Schips utsago "inte en vänsterback" fick Martha nu chansen.

Med sin bakgrund som ytter ligger förstås Marthas styrkor i det offensiva spelet, och det visade han direkt. Från första avspark var han ett flärdfullt kreativt hot på vänsterflanken. Kvick och teknisk på små ytor tog han sig hela tiden framåt och fyllde på, både längs sidlinjen och inåt i banan som en inverterad ytterback. Samarbetet med Steven Bergwijn funkade, med ett par feltajmade undantag, bra och kapten verkade få en kick av att spela med Martha och såg betydligt piggare ut än under Maurice Steijn.

Ajax låg på och spelade ganska bra, man skapade en del chanser särskilt genom vänsterkanten. Efter en halvtimme kom Bergwijn ytterst nära att öppna målskyttet men hans skott rammade ribban och studsade ut.

Det dröjde istället ända till en bit in i andra halvlek innan Ajax äntligen fick in ett välförtjänt 1-0. Ett bra anfall byggdes upp av Steven Berghuis och Brian Brobbey (som återigen var bra i själva spelet men inte fick in bollen i mål) vilket mynnade ut i att Brobbey kunde spela fram Bergwijn som med ett fint skott pangade upp bollen i nättaket. 

Volendam var dock inte ofarliga. Efter 70 minuter fick de ett gyllene gratisläge att kvittera efter en grav kommunikationsmiss i Ajax. Jorrel Hato och Branco van den Boomen kommunicerade inte och gick för att ta hand om samma långboll, sprang ihop och bollen flög över dem rakt i gapet på Robert Mühren. Den ärrade veteranen, för övrigt brorson till Ajax-legendarerna Gerrie och Arnold Mühren, kom helt fri med Diant Ramaj, som gjorde en fin räddning och stoppade ett givet mål.

Strax därefter fick Ramaj visa sin klass igen. Martha hade sprungit slut på sig helt, inte van med Eredivisie-tempot, och fått bytas ut med kramp i båda benen. Martha lyckades med fem dribblingar i matchen, väldigt bra för en vänsterback och så många har ingen Ajax-debutant lyckats med sen Justin Kluivert 2017. När han byttes ut fick han stående ovationer av publiken, som längtat efter ett nytt genombrott av en Ajax-talang. Anass Salah-Eddine kom in istället och visade exakt varför Martha fick chansen istället. Med en kvart kvar av matchen sålde han sig alldeles för lätt mot Volendams högerytter Bilal Ould-Chikh som sen fick skruva in ett farligt inlägg i boxen. Ajax-fostrade mittbacken Damon Mirani, som i januari nickade in målet som sänkte Schreuder, steg till väders igen, men Ramaj stod återigen pall med en stark räddning.

Chuba Akpom och Silvano Vos byttes sen in, för Brobbey och en återigen svag Kenneth Taylor. Akpom hade inte en bollberöring på 20 minuters spel mot Brighton häromsistens, men ikväll lossnade det äntligen för den engelske centern.

Först nickade han ett fint inlägg av Anton Gaaei, även han ifrågasatt, i ribban. Minuter senare fick han äntligen allt att stämma. Ajax hade en hörna från vänster som Berghuis slog utåtskruvad. Akpom tajmade upphoppet, fick perfekt träff med pannan och med ett verkligt skolboksexempel på hur man ska nicka fick han därmed in 2-0 och sitt första mål i Ajax tröja. Akpom blev därmed den andre engelsmannen någonsin att göra mål för Ajax, efter kultspelaren Ray Clarke 1978/79.

Därefter hade Akpom även en boll i stolpen när han fick bollen efter en fin aktion från Bergwijn som ställde om och drev upp anfallet på egen hand. Positiva intentioner både från Akpom och Gaaei på slutet åtminstone (Gaaei var dessförinnan ganska dålig).

Efter 10 raka matcher utan seger vann Ajax så äntligen en match igen. Segern innebär att man klättrar från jumboplatsen upp till 15:e plats, säker mark ovanför kvalstrecket. Härnäst för Ajax väntar Heerenveen på söndag kl 16:45.

Matchfakta

Ajax 2 - 0 Volendam
Mål: 1-0 Bergwijn '57, 2-0 Akpom '89
Gula kort: Twigt
Ajax: Ramaj; Gaaei, Sutalo, Hato, Martha (Salah-Eddine '65); van den Boomen, Hlynsson (Godts '85), Taylor (Vos '79); Berghuis, Brobbey (Akpom '79), Bergwijn
Volendam: Backhaus; Payne (Douiri '63), Benamar, Flint, Cox; de Haan (Zeefuik '63), Mirani, Twigt (van Driel '90+1); B. Ould-Chikh (Kuol '79), Mühren (Booth '79), Johnson

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-11-02 22:47:30
Author

Fler artiklar om Ajax