Lagbanner
Ajax 2 - 1 (4-2 tot.). Lille: Vidare trots hackigt spel
Davy Klaassen och Dusan Tadic firar den förstnämndes mål.

Ajax 2 - 1 (4-2 tot.). Lille: Vidare trots hackigt spel

Trots en inte allt för solid insats vann Ajax också andra matchen mot franska ligaledarna Lille och är vidare till åttondelsfinal i Europa League.

Utan André Onana (avstängd), Noussair Mazraoui (skadad), Nicolás Tagliafico (skadad) och Sébastien Haller (oregistrerad) blev det den väntade startelvan för Ajax, med Dusan Tadic som falsk nia och Daley Blind på vänsterbacken och Devyne Rensch som högerback igen. Gästande Lille satsade på en mer offensiv elva men saknade skadade försvarsgeneralen José Fonte som fick sitta på bänken och skrika sig till gult kort istället.

Den mer offensiva uppställningen från Lille än förra torsdagen innebar också att de hotade mer. Ajax kunde inte dominera lika mycket, det blev mer omstälningar och vertikalt löpande än i det första mötet. Det brände till direkt med en farlighet när Timothy Weah lite turligt fick med sig bollen. Maarten Stekelenburg avstyrde det första läget men returen fångade Yusuf Yazici upp och spelade snett bakåt till mittfältaren Xeka vars skott Lisandro Martínez räddade på mållinjen. Lille fortsatte vara det bättre laget i matchens inledning.

Men det var Ajax som då tog ledningen. Tadic skruvade in en frispark från vänster in i boxen och Davy Klaassen nickade distinkt in 1-0. Lille-spelarna protesterade vilt, så vilt att målvakten Mike Maignan fick gult kort, då de tyckte att de borde fått en frispark för att Sven Botman låg ner. Men den skotske domaren William Collum viftade avvärjande då Botman helt enkelt halkat.

Ett mycket viktigt mål för Ajax som innebar en 3-1-ledning totalt och att Lille skulle behöva göra tre mål för att vinna (två för att ta det hela till förlängning). Lille var nära att kvittera snabbt när en snabb frispark gjorde att Weah återigen kom igenom men nu sköt han utanför.

Ajax blev lite bättre ju längre första halvlek led och man var nära att utöka ledningen flera gånger. Bästa chansen fick Rensch som flera gånger tog sig fram med smarta löpningar. Tidigt i andra halvlek var Antony nära att lyfta in bollen i tomt mål efter en kommunikationsmiss mellan Maignan och Domagoj Bradaric satt båda ur spel.

Två saker var tydliga, att Ajax saknade Tagliafico storligen i försvarsspelet, Daley Blind hade problem mot Lilles rappa kantspelare, och Haller saknades verkligen i uppspelsfasen. Tadic gjorde ett bra jobb som falsk nia men en riktig center behövdes. Det såg Erik ten Hag också och bytte in Brian Brobbey tidigt i andra halvlek. Antony klev av, så David Neres kunde komma över på sin bästa sida och Tadic likaså få gå ut till vänster där han trivs bäst.

Bytet fick den effekt man ville åt, med Brobbey på plan fick Ajax lättare att spela upp och hålla spelet uppe på Lilles planhalva. Samtidigt fick Lilles tränare Christophe Galtier inte alls önskvärd effekt på det trippelbyte han gjorde, det verkade mest ta udden ur hans lag. Brobbey var också nära att två gånger om på kort tid spela fram lagkamrater till 2-0, först Tadic och sen Klaassen, men båda gångerna klarade sig Lille precis undan ett baklängesmål till.

Istället kom en kvittering och mer nerv i matchen. Martínez gick in med axeln i en duell med inhopparen Jonathan David som gick i backen. Collum friade först och Lille-spelarna sin vana trogen protesterade vilt och till slut blåste Collum av då VAR-domarna uppmärksammat honom på att han borde gå ut och kolla på bilderna. Martínez gick in med axeln och tryckte till David snett bakifrån i ryggen, och Collum valde att döma straff. Yusuf Yazici pangade upp den i nättaket till 1-1.

Ett Lille-mål till skulle alltså ta matchen till förlängning. Någon riktigt bra forcering fick de inte till dock och istället dödade Ajax matchen i slutet. Klaassen stod för en grym brytning och Tadic fick bollen ute till vänster så han kunde måtta in ett fint inlägg mot Brobbey på bortre stolpen. Brobbey nickade bollen ner i backen mot mål och Neres flög fram och tryckte in den i nät. 2-1 i matchen och 4-2 totalt.

Ajax slår ut Ligue 1-ledarna Lille, en stark prestation särskilt med tanke på spelarna man saknar. Hur långt det kan räcka i Europa League utan Onana och Haller får vi se. Nu riktas blickarna mot De Topper på söndag 14:30 då Ajax möter PSV borta och med en seger i princip kan döda all spänning i titelstriden och gå 9 poäng före med en match mindre spelad.

Matchfakta

Ajax  2 - 1 Lille
Mål: 1-0 Klaassen '15, 1-1 Yazici (straff) '78, 2-1 Neres '88
Gula kort: Maignan, Djaló, J. Timber, Sanches, Neres
Ajax: Stekelenburg; Rensch, J. Timber, Martínez, Blind; Álvarez, Klaassen, Gravenberch (Kudus '90); Antony (Brobbey '55), Tadic, Neres (Idrissi '90)
Lille: Maignan; Celik (Pied '62), Djaló, Botman, Bradaric; Ikoné (Araujo '62), Sanches, Xeka (Soumaré '70), Bamba (David); Yazici, Weah (Lihadji '79)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-02-25 21:24:54
Author

Fler artiklar om Ajax