Lagbanner
Ajax 2 – 1 Eintracht Frankfurt: Har Marc Overmars hittat ännu ett guldkorn?
Ajax förbereder sig inför den nya säsongen.

Ajax 2 – 1 Eintracht Frankfurt: Har Marc Overmars hittat ännu ett guldkorn?

Ajax besegrar ikväll Eintracht Frankfurt och vinner sin sjunde träningsmatch i rad av åtta, samtidigt som flera spelare imponerar stort. Man ser vassa ut men det finns stora frågetecken kring om man kan behålla detta lag man har. Trixaren Antony imponerar mest och man undrar hur bra han kommer att bli.

Erik ten Hag väljer ikväll att starta med Lisandro Martinez som mittback i Daley Blinds frånvaro. Martinez visade sig vara under sitt första halvår i Ajax en utmärkt allround spelare både som defensiv mittfältare, som mittback och som vänsterback. Efter vinteruppehållet och under våren innan ligan avbröts tappade han mycket i sitt spel och formen sjönk i takt med att Ajax form sjönk.

Startelvan i sin helhet ikväll består av Andre Onana i målet, som är tillbaka från sin vadskada. Noussair Mazraoui startar som högerback istället för Sergino Dest. Mittbackspar var Perr Schuurs, som igår blev klar för sin första landslagssamling, och Lisandro Martinez bredvid honom, som då ses som ersättaren till Daley Blind. Som vänsterback startar Nico Tagliafico, som ännu är en Ajax-spelare trots alla de rykten som florerar runt honom just nu. Framför dessa startar Ryan Gravenberch och Edson Alvarez med Quincy Promes som tia strax ovanför. Klart är att ten Hag prövar Promes i samma roll som Hakim Ziyech hade förra säsongen innan han gick till Chelsea. Längst fram börjar Lassina Traore som center, med Dusan Tadic till vänster och trixaren Antony till höger.

Det första man märker i matchen är att Andre Onana är tillbaka, helt plötsligt har man sin elfte utespelare som heltiden assisterar och avlastar backlinjen. Han spelar alltid med hög risk och det får vi verkligen uppleva i början av matchen när han är långt uppe i planen och ska ta emot en boll när han får en för hård touch på den, får den för långt ifrån sig och är då så långt uppe som på mittlinjen när han ska försöka rädda detta mot skärpta Eintracht Frankfurt-spelare. Det är antagligen bara Onana som är ur form och lite rostig, men man ser direkt vilken betydelsen han har där bak i Ajax.

Ajax öppnar målskyttet efter mål av Promes, fint framklackat av Traore, som hela tiden jobbar väldigt hårt där framme. Antony visar under hela matchen vilken talangfull spelare han är. Han klackar, trixar och med sin låga tyngdpunkt har motståndarna svårt att hänga med honom, även när han är bollförande. Precis när andra halvleken har börjat och vi knappt hunnit sätta oss i soffan igen blir Quincy Promes frispelad mot en högt stående Frankfurt-backlinje. Promes kommer fri mot målvakten från vänstersidan och spelar fri Antony som bara ska bredsida in den i mål. Men brassen tar istället emot bollen, väntar in målvakten och klackar bollen bakåt till precis inbytte Mohammed Kudus som istället stänker in bollen i mål: 2-0. Efter målet ler alla tre spelarna och formar armarna till ett kors, då börjar man direkt fundera om de tre spelarna ska bli de tre korsen som ska representera Ajax och Amsterdam denna säsong. Det Antony visar ikväll gör också att man undrar hur bra han kommer att vara om ett år. Har briljanta Marc Overmars hittat ännu ett guldkorn?

En annan spelare som imponerar ikväll är Ryan Gravenberch, som ten Hag har valt att starta med på mittfältet under försäsongen i vad man kan gissa är hans startelva. Han har lyckats knipa åt sig startplatsen som Hakim Ziyech lämna efter sig på mittfältet och visar sig ikväll vara en lika bra tvåvägsspelare som Donny van de Beek är. I Ziyech tom hål som falsk nia har ten Hag istället valt Quincy Promes, som ligger precis bakom Traore som center ikväll. Intressant att se hur Promes axlar den rollen under säsongen, men såhär långt ser det bra ut där han och Traore synkar varandra väldigt bra. Traore byts ut i halvtid mot Kudus och vi ställer ett stort frågetecken till Kudus, ett bra sådant då man undrar om det finns fler bollsäkrare spelar i Amsterdam just nu än Kudus.

Eintracht Frankfurt var ett bra test för Ajax ikväll då de var ett starkt defensivt organisera lag som samtidigt kunde hålla i bollen och starta vassa kontringarna. De ställde frågor till Ajax-försvaret som i veckan har blivit mindre ifrågasatt. På en fast situation gjorde dom också sitt mål strax efter Ajax 2-0 mål i andra halvlek. Schuurs var återigen solid i Ajax försvar men frågetecknen runt Martinez som hans kompanjon kvarstår. ten Hag håller på sina byten länge i andra halvlek innan han sen byter in David Neres istället för Gravenberch i den 74:e minuten. Neres gör då sin andra match i Ajax sen förra hösten i bortamatchen mot Chelsea där han skadade menisken i knäet. Direkt får vi ett smakprov på hur väl samspelta Neres och Tadic är. I stil med hur dom sågade sig igenom Real Madrid på Santiago Bernabéu-stadion visar de samma spelförståelse ikväll och Neres får det att se så enkelt ut när han kan frispela Tadic på kanten, som då får all tid i världen på sig att måtta inlägg. 

Ajax vinner nu sin sjunde träningsmatch i rad av åtta under försäsongen. Ikväll medverkade ej Zakaria Labyad eller Donny van de Beek, vilket såklart kommer sätta igång spekulationerna kring van de Beeks flytt från Ajax. Eller så kan det vara så att de båda ska spela mot Union Berlin imorgon? Vi får se. Klockan 13:00 börjar matchen och sänds på Ajax Youtube-kanal.

Joakim Dahl 2020-08-29 22:26:00
Author

Fler artiklar om Ajax