Lagbanner
Ajax 2 - 1 PSV: Imponerande säker seger efter kaosveckan
Sébastien Haller fortsätter dominera i Ajax.

Ajax 2 - 1 PSV: Imponerande säker seger efter kaosveckan

Efter den kaosartade veckan där den ena chockerande dåliga nyheten avlöste den andra för Ajax gick laget ikväll ut till cupkvartsfinal mot PSV iförda André Onana-tröjor och tog sedan en imponerande säker seger mot PSV. Efter en dominant första halvlek som genererade två nya mål av fenomenale Sébastien Haller kunde Ajax spela hem avancemanget i andra halvlek trots några missar och ett självmål av Jurriën Timber.

Förra veckan skakades Ajax av två enorma bakslag. Först den osannolikt amatörmässiga fadäsen att man själva lyckats missa att registrera rekordvärvningen Sébastien Haller för Europa League. Sedan chockbeskedet att UEFA stänger av André Onana i tolv månader från all fotbollsaktivitet för dopningsbrott. Detta efter att Onana i oktober testade positivt för det förbjudna preparatet Furosemide (som inte är prestationshöjande, men som är förbjudet då det är vätskedrivande och kan då användas för att försöka dölja spår av dopning). Onana har förklarat att han fick i sig preparatet genom ett misstag då han oavsiktligt råkade ta en tablett Lasimac, en medicin utskriven till hans flickvän, när han skulle ta en värktablett. UEFA själva har kommunicerat att de tror på Onanas version och att han inte medvetet brutit mot dopningsreglerna. Ajax står självklart bakom sin målvakt och Onana och Ajax planerar att överklaga beslutet.

Även Onanas lagkamrater backar honom förstås och visade det ikväll genom att komma ut till avspark allihopa iförda Onana-målvaktströjor. Onana som satt på läktaren blev märkbart glad och upplyft av aktionen och tackade för stödet. Även från Ajax supportrar har stödet varit stort, på F-Sides kortsida hängde banderollen "We support you André, everything's gonna be alright!"

Eftersom helgens ligamatch mot Utrecht blev uppskjuten på grund av snöovädret i Holland var detta Ajax första match sedan alla stormarna förra veckan. I målet ersattes Onana som väntat av veteranen Maarten Stekelenburg. Noussair Mazraoui startade som vanligt som högerback och på andra sidan var Nicolás Tagliafico tillbaka efter sin ögonskada, nu med ett par skyddsglasögon i bästa Edgar Davids-stil! Lisandro Martínez och Jurriën Timber bildade mittlås. Då Ryan Gravenberch var avstängd en cupmatch på grund av tidigare gula kort i turneringen klev Daley Blind upp på mittfältet ikväll. Något kuriöst med tanke på att Erik ten Hag senast i januari sa att Blind och Martínez enligt honom inte klarade av att spela på mittfältet (trots att de båda gjort det med bravur tidigare). ten Hag verkar ha svängt snabbt i den frågan. Bredvid Blind spelade otippat formstarke Edson Álvarez och Davy Klaassen låg framför som tia igen. Dusan Tadic, Sébastien Haller och Antony utgjorde anfallskedjan.

Senaste mötet med PSV slutade som bekant 2-2 för en månad sen när Eredivisie återstartade efter vinteruppehållet. Då gjorde Ajax en usel första halvlek men kom ikapp i en stark andra halvlek. Även om PSV.s form varit sviktande, de blev nyligen avklädda av Feyenoord i en avslöjande 3-1-förlust, var känslan på förhand att PSV skulle bli en tuff värdemätare för Ajax efter allt kaos nyligen.

Och det värde som uppmättes måste sägas vara bra! Ajax tog kommandot från början och var helt dominanta i första halvlek. Man pressade tillbaka PSV och lagdel för lagdel klickade det mesta. Martínez och Timbers uppspel satt riktigt fint, Tagliafico och Mazraoui fyllde som vanligt på fint framåt, Blind var i sitt esse som en tillbakadragen spelfördelare med arbetshästen Álvarez vid sin sida, mexikanen som bara fortsätter rada upp grymma insatser nu där han gör ett enormt jobb utan boll och är smart och metodisk med den. Precis som mot AZ var Klaassen i sitt esse som löpstark och kombinationsstark tia. Tadic och Antony var kreativa på kanterna och centralt dominerade Haller totalt. Statistik från Opta visade i halvtid att Haller vid det laget vunnit 9/9 närkamper medan PSV:s mittbackar Olivier Boscagli och Jordan Teze vunnit 0.

Dominansen resulterade också i mål, två stycken som båda var mål som på liknande men ändå något varierade sätt är bra exempel på hur Ajax vill spela. 1-0 startade via ett bra uppspel från Martínez genom mitten. Klaassen rörde sig smart och fick fri yta i mitten utanför straffområdet, när han fick bollen verkade PSV-spelarna förvänta sig ett skott men Klaassen, vars speluppfattning och passningsspel är underskattat, såg ytorna som uppstod då och hur Haller tajmade sin löpning perfekt så han var onside när han stack i luckan och Klaassen kilade fram bollen till honom mellan mittbackarna och fri med målvakten Lars Unnerstall lyfte Haller snyggt in bollen i krysset.

2-0 startade inte bakifrån med ett bra uppspel, utan högt upp i planen via bra presspel. Och det var Antony, av alla, som stod för det då han påpassligt snodde åt sig bollen av Pablo Rosario som trodde att han var säker efter att ha lyckats undgå Blinds försök att pressa ner honom. Antony satte ut bollen till Tadic till vänster och med ett karakteristiskt precist inspel hittade Tadic in till Haller som säkert vinklade in 2-0.

Ajax hade bud på 3-0, och Haller på ett hattrick, när Klaassen senare skickade in ett bra vänsterinlägg i boxen men Hallers nick gick strax utanför. Sedan var Álvarez nära med en nick också, på en hörna men bollen landade ovanpå nättaket.

PSV:s enda målchans i första halvlek kom mot slutet av den efter att Blind tappat bollen på mittplan så PSV kunde ställa om snabbt via Eran Zahavi som satte bollen i djupet för sin anfallspartner Donyell Malen, men den målfarlige Ajax-fostrade talangen sköt utanför när Stekelenburg kom ut från linjen och Mazraoui jagade ikapp.

Det sista som hände i första halvlek var att Ajax igen var nära att få in 3-0, återigen var det Haller och Klaassen i samspel nu fick Klaassen avsluta vid främre stolpen men Unnerstall räddade, men kunde inte hålla bollen som Klaassen skickade in i målområdet för Tadic som i ett trängt men bra läge försökte hitta en lucka att stoppa upp bollen i när PSV-spelare täckte målet men han lyckades inte utan skottet blockerades ut till en hörna, som Ajax inte fick ta då domare Serdar Gözübüyük blåste av för halvtid direkt utan någon stopptid.

Till andra halvlek ersattes Mazraoui på högerbacken av unge Devyne Rensch, förmodligen bara för att vila Mazraoui med det intensive spelschemat i åtanke. Rensch stod återigen för en fin insats, även om han levde farligt med en hård tackling bakifrån som renderade i ett gult kort som man i PSV-läger nog tyckte kunde varit rött.

PSV höjde sig i den andra halvleken och Ajax tog foten av gasen lite. Även om PSV hade mer boll hade de först svårt att komma till riktiga lägen dock. Det krävdes att de fick hjälp av Ajax för att få in bollen i mål, då Jurriën Timber gjorde självmål när han glidande försökte rensa Denzel Dumfries inlägg innan det nådde PSV-spelare som kom på bortre ytan. Oturligt för unge Timber som var tvungen att göta någonting i ett svårt läge och helt enkelt fick fel träff.

Att PSV hade mer boll än de haft i första halvlek gav Ajax möjligheter att kontra. David Neres, som bytte av Antony, fick det bästa läget med tjugo minuter kvar när Klaassen satte iväg honom i djupet. Neres hade Haller med sig men valde att gå på skott själv och det smet strax utanför bortre stolpen.

Trots att det bara var en uddamålsledning och trots att från matchminut 85 och framåt länge varit ökänt som PSV-time då de i flera år nu haft en otrolig förmåga att avgöra eller utjämna matcher med sena mål, kändes det trots allt ganska lugnt för Ajax. Även om chanser förstås uppstod i slutet som det alltid brukar bli. Men de kom åt båda hållen, först hade Ajax två chanser att döda matchen i tät följd då först Tadic och sedan Blind fick skottlägen som Unnerstall klarade. Det blev också stökigt då Tagliafico gick i backen efter att Malen haft handen uppe i ansiktet på ögonskade Tagliafico. Märkbart frustrerade Malen ansåg att Tagliafico filmade och böjde sig ner och skrek något åt honom, vilket fick Ajax-spelarna att reagera. Martínez sprang genast dit och snart stod han och Malen panna mot panna. Fler spelare rusade in och Álvarez och Ibrahim Snagaré var uppeldade med. Det hela mynnade ut i gula kort för Álvarez och Malen.

På stopptiden kom PSV till en sista farlighet när de fick in bollen i boxen och kaptenen Dumfries fick iväg skottet som såg ut att ta det hela till förlängning, men på mållinjen räddade Klaassen bollen från att gå in. Det sista som hände var att Neres fick en ny chans på en omställning, återigen hade han passningsalternativ men han valde igen att gå på eget avslut och inte lyckades han sätta den nu heller.

Men vad gjorde det, Ajax tog en imponerande säker och stabil seger efter allt kaos den senaste tiden och är klara för semifinal i cupen. Där kommer man möta antingen Vitesse, eller vinnaren i mötet Feyenoord - Heerenveen (som blev uppskjuten på grund av vädret).

Till helgen spelar Ajax mot Heracles kl 21 på lördag kväll. I övriga Ajax-nyheter kan rapporteras att Ajax vill köpa Johan Cruijff Arena, som man nu hyr in sig på, förstås en dyr affär men något klubben ser som lönsamt i längden och ett viktigt steg mot att minska avståndet till världstoppen.

Matchfakta

Ajax 2 - 1 PSV
Mål: 1-0 Haller '19, 2-0 Haller '24, 2-1 självmål J. Timber '58
Gula kort: Teze, Tagliafico, Rensch, Zahavi, Álvarez, Malen
Ajax: Stekelenburg; Mazraoui (Rensch '46), J. Timber, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Klaassen, Blind; Antony (Neres '69), Haller, Tadic
PSV: Unnerstall; Dumfries, Teze, Boscagli, Max; Ihattaren (Vertessen '81), Rosario, Sangaré, Mauro Junior (Thomas '81); Zahavi, Malen

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-02-10 22:59:01
Author

Fler artiklar om Ajax