Lagbanner
Ajax 2 - 1 Vitesse: Cupmästare för 20:e gången!
David Neres blev guldhjälte för Ajax.

Ajax 2 - 1 Vitesse: Cupmästare för 20:e gången!

Ajax besegrade Vitesse med 2-1 i finalen och är cupmästare för 20:e gången. Ett superinhopp av David Neres blev avgörande när Ajax lade Europa League-besvikelsen bakom sig och går mot den inhemska dubbeln för åttonde gången i klubbhistorien.

De Kuip, fiendens högborg i Rotterdam, smyckades idag om då Ajax-supportrar, även om inga tilläts under själva matchen, på dagen kunde göra ena kortsidan röd och vit med AJAX i mosaik. Andra kortsidan kläddes i gulsvart för Vitesse som var sista hindret för Ajax i det svåraste cupäventyret någonsin. 5-4 mot Utrecht, 1-0 mot AZ, 2-1 mot PSV och 3-0 mot Heerenveen var Ajax väg fram till finalen.

Devyne Rensch, som brottats med skadeproblem i veckan och var avstängd mot Roma kom till spel och kunde starta som högerback. Noussair Mazraoui var äntligen tillbaka efter sin ögonskada, på bänken. Även Sean Klaiber, som gick ut tidigt mot Roma med en hamstringskada, kunde vara med på bänken så bara fotledsskadade Daley Blind och dopningsavstängde André Onana saknades. Apropå Onana så bekräftade Marc Overmars i tv innan matchen att man avbrutit kontraktsförhandlingarna med Onana, vars kontrakt går ut 2022. Om de inte återupptas, eller någon vill köpa en dopnignsavstängd målvakt i sommar, kommer Onana lämna som bosman tråkigt nog. Overmars sa i övrigt att han själv och Erik ten Hag är inriktade på att stanna i Ajax.

Vitesse, som under nye tyske tränaren Thomas Letsch ligger på fjärdeplats i Eredivisie, började matchen bra och kom till några chanser inledningsvis. Ajax kunde dock ta över kommandot mer och mer. Den första bra målchansen skapade man efter tjugo minuter när Dusan Tadic, Davy Klaassen och Ryan Gravenberch kombinerade sig fram till ett avslut från den sistnämnde. Veteranen Remko Pasveer i Vitesse-målet räddade.

Några minuter senare hade Pasveer ingen chans att stå i vägen när Gravenberch laddade igen. Lisandro Martínez drog igång ett anfall, via Rensch fick Antony bollen och slog en fin passning i djupet för Klaassen som löpt in. Klaassen skickade in bollen i boxen mot Sébastien Haller men en Vitesse-spelare lyckades styra undan den från fransosen, men inte bättre än att den förlängdes vidare till bortre ytan i straffområdet där Gravenberch kom och distinkt pangade upp bollen med vänsterfoten i närmsta krysset.

Strax efter ledningsmålet fick Klaassen en jättechans att öka på till 2-0, framspelad av Haller, men Pasveer räddade hans skott. Ur ingenting kvitterade istället Vitesse. I övrigt utmärkte Martínez gjorde ett misstag då han missade rensningen i en löpduell med Armando Broja som då kunde ta sig runt på högersidan och skicka in bollen i boxen för Lois Openda som stötte in 1-1.

Direkt i andra halvlek fick Klaassen en ny stor möjlighet efter att en slumpboll gav honom ett gratisläge men Pasveer kom ut och täckte av bra. Några minuter senare försökte Antony skruva in bollen vid bortre men missade precis.

Vitesse backade hem mer i andra och Ajax kunde utan problem styra matchen, men det kändes som att det sista saknades där framme. Antony var påhittig och Haller gjorde ett bra jobb i spelet men kom inte till de stora lägena. Tadic gjorde en svag match, slarvig och otajmad ute till vänster och Klaassen hittade inte heller rätt. Gravenberch och Edson Álvarez drev på från mittfältet så Ajax övertag bestod.

Ju längre matchen led desto tröttare och mer opolerade blev Vitesse. Under några minuter samlade de på sig flera gula kort för sena fula satsningar, Oussama Tannane, Maximilian Wittek och Idrissa Touré hamnade alla i Björn Kuipers anteckningsblock.

I slutminuterna kom nästa vansinnessatsning från en Vitesse-spelare, danske mittbacken Jacob Rasmussen kom in alldeles för sent och kapade Antony bryskt ute vid sidlinjen, utan tillstymmelse till att försöka nå bollen. Kuipers tänkte först ge gult kort men linjedomaren som stod precis bredvid situationen fick honom att ändra sig och ge direkt rött kort till Rasmussen. Direkt efter utvisningen gjorde båda lagen dubbelbyten, Letsch bytte ut Tannane och Wittek som båda redan var varnade och trötta. ten Hag tog ut Antony och Klaassen för David Neres och Jurgen Ekkelenkamp.

Det visade sig bli ett guld värt byte. På stopptiden skickade Gravenberch in ett inlägg mot Ekkelenkamp. Vitesse-backen han tampades med vann den nickduellen men bollen gick rakt upp i luften. Haller bufflade sig starkt fram och nickade ner bollen för Neres som på ett tillslag sköt in segermålet 2-1 till stort jubel med hela laget ute vid sidlinjen. En sista chans fick Vitesse med en frispark i bra läge i sista minuten av tilläggstiden, men frisparksspecialisten Tannane var ju redan utbytt. Förre Ajax-problembarnet Riechedly Bazoer fick ta hand om den då och sköt den bra, över muren mot krysset men Maarten Stekelenburg kastade sig och limmade bollen.

Ajax är cupmästare 2020/21! Det är 20:e gången i historien Ajax är cupmästare, sju gånger fler än något annat lag. Precis som 2018/19 har man nu chansen att vinna den inhemska dubbeln, det kan bli klart redan nästa helg. Om Ajax vinner hängmatchen mot Utrecht i veckan och sedan nästa söndag, på Johan Cruijffs födelsedag, besegrar AZ inför 7500 åskådare på Johan Cruijff Arena blir Ajax Eredivisie-mästare för 35:e gången. Ajax har vunnit dubbeln åtta gånger i historien. ten Hag kan bli den andra tränaren någonsin, efter Rinus Michels, att lyckas med det två gånger. Maarten Stekelenburg blev cupmästare för fjärde gången och är fortsatt obesegrade i cupfinaler, fyra finaler har han spelat och fyra har han vunnit.

Matchfakta

Ajax 2 - 1 Vitesse
Mål: 1-0 Gravenberch '23, 1-1 Openda '30, 2-1 Neres '92
Gula kort: Tannane, Touré, Wittek, Bero, Tagliafico
Röda kort: Rasmussen
Ajax: Stekelenburg; Rensch (Schuurs '75), J. Timber, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Klaassen (Ekkelenkamp '87), Gravenberch; Antony (Neres '87), Haller, Tadic
Vitesse: Pasveer; Dasa (Oroz '46), Doekhi, Rasmussen (utv '86), Bazoer, Wittek (Hajek '87); Bero, Tannane (Darfalou '87), Tronstad; Broja, Openda (Touré '65)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-04-18 20:34:05
Author

Fler artiklar om Ajax