Ajax 2 - 1 Vitesse: Ny utvisning — ny seger
Edson Álvarez utvisning satte Ajax i problem men man lyckades ändå vinna.

Under lördagskvällen tog Ajax sin tredje raka seger i ligan och är fortsatt obesegrade. Detta trots att man precis som i premiären mot Sparta åkte på ett tidigt rött kort när Edson Álvarez visades ut i slutet av första halvlek. De nya stjärnorna Mohammed Kudus och Antony fixade segern på Johan Cruijff Arena.

Matchreferat har dröjt då hela redaktionen inte kunde se matchen live av olika personliga skäl, men den har nu avnjutits i efterhand under söndagen. Ajax tog emot Vitesse hemma på Johan Cruijff Arena med ett i stort sett fulltaligt lag. Ryan Gravenberch saknades precis som mot RKC Waalwijk, han har dock tränat i veckan. Nicolás Tagliafico var tillbaka från sin avstängning och gick direkt tillbaka in i startelvan på vänsterbacken på landsmannen Lisandro Martínez bekostnad. Annars var det exakt samma startelva som slog RKC med 3-0. Nye Mohammed Kudus på mittfältet igen i Gravenberch frånvaro.

Hos Vitesse, som inlett säsongen med två segrar mot RKC Waalwijk och Sparta Rotterdam (de har alltså mött samma lag som Ajax fast i omvänd ordning förstås), finns en för säsongen ny tränare i tysken Thomas Letsch som ställer upp laget i en 3-5-2-formation. I backlinjen återfanns två Ajax-bekantingar, 20-årige Danilho Doekhi som förra sommaren lämnade Amsterdam för Arnhem efter att inte nått högre än Jong Ajax, och forne supertalangen Riechedly Bazoer. Bazoer, som kom till Ajax från PSV som 16-åring och spåddes en lysande framtid som tonåring, har sett karriären stagnera. Efter att han slog sig in i Ajax startelva som 18-åring 2014 och hade en överlag fin säsong 2015-16 gick utvecklingen i stå då han verkade mätt och lat vilket gjorde att han tappade sin startplats och helt föll bort från Peter Bosz planer 2016-17. Han gick till Wolfsburg i januari 2017 men har inte hittat lyckan där eller på låneturer i Porto och Utrecht innan han kom till Vitesse förra sommaren. Letsch använder honom nu som mittback, vilket var hans position i PSV:s ungdomslag innan han i Ajax skolades om till mittfältare.

Vitesse var nära att ta ledningen direkt i första minuten när Oussama Tananne dribblade sig in i straffområdet men hans skott gick strax utanför. Tannane, som står för mycket av kreativiteten och avsluten i Vitesses offensiv, kom att ha en frustrerad kväll i sin kamp med Tagliafico som verkade lyckas helt stjäla Tannanes fokus. Ajax första målchans kom nästan direkt efter Tannanes dribblingsräd, när Antony fick ett läge i straffområdet efter ett misstag av Maximilian Wittek, men det blev inget av det heller. Sedan var det Vitesses nye belgiske anfallare Lois Opendas tur att få ett jätteläge i de inledande minuterna efter ett misstag av Daley Blind, men Openda kunde inte heller träffa mål.

Precis som mot RKC briljerade Kudus. Han ägde mittfältet helt själv och styrde spelet och serverade Quincy Promes och andra med bra bollar framåt. Promes fick ett bra läge efter en fin aktion av Kudus 18 minuter in i matchen men kunde inte förvalta det, men Ajax började bygga allt mer för ett ledningsmål och snart kom det.

Det var ett mönsteranfall som gav utdelning, precis som de stiliga målen mot RKC. Efter att man vunnit bollen ställde man om och spelade upp på Zakaria Labyad som la ut bollen till Antony på högersidan. Antony dribblade framåt och spelade sedan i djupled för Noussair Mazraoui som tog en bra lång insideslöpning in i straffområdet och sedan spelade snett in bakåt perfekt för Promes som behärskat kunde skjuta in 1-0. Promes första mål för säsongen efter en lite trevande start för honom i de två första matcherna.

Vitesse var nära att kvittera snabbt när Thomas Bruns skickade in ett bra inlägg mitt i straffområdet som algeriske anfallaren Oussama Darfalou kastade sig fram på och nickade men André Onana stod bra placerade och kunde rädda.

En halvtimme in i matchen tvingades Erik ten Hag göra ett tidigt byte, Perr Schuurs klev av och ersattes av av Jurriën Timber som då fick bilda nytt mittlås med Daley Blind. ten Hag berättade efter matchen att det var ett byte ur förebyggande syfte, Schuurs hade ont i axeln och dessutom hade han dragit på sig ett gult kort så ten Hag valde att byta snabbt men det ska inte vara någon fara med Schuurs som inlett säsongen väldigt bra.

Strax före halvtid kom det röda kortet. Edson Álvarez som så långt sin vana trogen varit i stort sett osynlig förutom när han dragit på sig frisparkar, orsakade en ny frispark efter att ha sparkat till Wittek i en 50/50-duell. Det var dock inte det som gav det röda kortet, som kom efter att domare Pol van Boekel själv kollat på VAR-bilderna, utan det var för att Álvarez efter avblåsning trampat Openda på smalbenet. Inte en jätteallvarlig stämpling men heller inget att snacka om, reglerna är som de är och van Boekel tvekade inte att ge redan varnade Álvarez direkt rött kort. Han delade även ut gult kort för snack till Blind.

Ajax kunde hålla stången till halvtid och sen omgruppera. ten Hag gjorde sitt andra byte till starten av andra halvlek, falske nian Labyad offrades till förmån för slitstarke, löpvillige tvåvägsmittfältaren Jurgen Ekkelenkamp. 20-åringen som både Twente och Heerenveen ville låna i sommar men som ten Hag velat ha kvar i Ajax — kansk just för sådana här lägen. Ekkelenkamp gjorde ett starkt inhopp och var inblandad i mycket framåt.

För trots utvisningen fortsatte Ajax skapa chanser och hota framåt. Antony var nära att utöka ledningen tidigt i andra halvlek när han mötte Tagliaficos inspel men bollen gick utanför. Bara någon minut senare var nyinbytte Ekkelenkamp jättenära att göra sitt andra mål i Eredivisie (första förra vintern mot ADO Den Haag). Efter samspel med Kudus och Antony skickade han ur väldigt snäv vinkel bollen mot mål men den touchade stolpen och strök sen tvärs över mållinjen och ut på andra sidan.

Istället för 2-0 kom istället 1-1. Efter en misslyckad hörnvariant hamnade bollen hos Riechedly Bazoer som pangade upp den i närmsta krysset och sedan i över en minut firade målet med att hetsa mot den coronaanpassade publiken bland annat.

När vi närmade oss 20 minuter kvar av matchen kom den att avgöras efter tvära kast. Vitesse var oerhört nära ett ledningsmål då högerbacken Eli Dasa prickade stolpen med ett skott. Men istället blev det Ajax som gjorde 2-1 strax därefter. Återigen var det Kudus som stod för en grym aktion när han drev upp till nytt anfall och spelade fram Antony som direkt med sin svagare fot, högern, sköt bollen förbi Remko Pasveer i målet. Antonys andra mål på tre matcher i Ajax.

Efter slutsignal blev det lite stökigt då Bazoer var igång och ville bråka. Han var upprörd och försökte komma åt flera Ajax-spelare men hölls tillbaka av lagkamrater medan Blind och Dusan Tadic verkade säga åt honom att gå och kamma sig i princip. Bazoer menade efteråt att han var upprörd över att Ajax-spelare hade firat segern mitt framför ögonen på honom, vilket minst sagt låter som en patetisk ursäkt för att han var frustrerad över förlusten och sin egen insats kanske (han måste fortfarande ha sekvensen där Ekkelenkamp med en klackspark tunnlade och vände bort honom på näthinnan).

Segern innebär att Ajax tillsammans med Heerenveen är de enda obesegrade lagen tre omgångar in i ligan efter att PSV under söndagen bara fick 1-1 mot Heracles Almelo. Noteras kan även att AZ tappade poäng igen, 3-3 mot Fortuna Sittard efter sent kvitteringsmål av Ajax-produkten Zian Flemming i Fortuna. Det man tar med sig från Vitesse-matchen är att Ajax hanterade utvisningen mycket bra och Kudus och Antony fortsätter gå från klarhet till klarhet, det är sällan man sett två nyförvärv anpassa sig så snabbt och direkt gå in och prestera så här bra i Ajax när man är ny till ligan och till och med ny till kontinenten som Antony. Som nämnt stod Ekkelenkamp för ett mycket bra inhopp och även Jurriën Timber imponerade med sin stabilitet efter att ha kommit in tidigt. En annan som förtjänar att lyftas fram är Noussair Mazraoui som inlett säsongen mycket fint och precis som mot RKC stod för en assist. Det är inte en stundande övergång som hållt Sergiño Dest på bänken, det är att Mazraoui varit bättre.

Gällande Dest så ska hans övergång vara klar inom en snar framtid, det sägs att han valt Barcelona över Bayern München och informerade sina lagkamrater om det efter matchen, och att han snart kommer skriva på ett kontrakt till 2025 med Ronald Koemans klubb.

Härnäst för Ajax väntar FC Groningen borta nästa söndag kl 12:15.