Lagbanner
Ajax 3 - 0 AZ: Dubbla drömmål och Jong Ajax mästare - allt för Appie
Justin Kluivert gjorde kanske säsongens mål idag.

Ajax 3 - 0 AZ: Dubbla drömmål och Jong Ajax mästare - allt för Appie

Igår kväll blev Jong Ajax mästare av Jupiler League och idag segrade Ajax i den sista hemmamatchen för säsongen efter flera drömmål - allt för Appie Nouri som hyllades stort.

Jong Ajax, reservlaget, skrev igår historia när man vann ligatiteln i Jupiler League, divisionen under Eredivisie. Sedan 2013/14 spelar Jong Ajax och Jong PSV där, tidigare gjorde Jong Twente dem sällskap men sedan ett år tillbaka har Jong Utrecht tagit deras plats. Förra säsongen, med Marcel Keizer som tränare och ledda av Appie Nouri, Donny van de Beek, Frenkie de Jong och Carel Eiting på planen så slutade Jong Ajax på andraplats i Jupiler League efter VVV-Venlo. Ledda av Michael Reiziger och Winston Bogarde från sidlinjen den här säsongen har man tagit ytterligare kliv och igår fick mittbacken och kaptenen Léon Bergsma lyfta titeln efter en dramatisk 2-1-seger hemma mot MVV Maastricht på ett fullsatt De Toekomst. Man hamnade i underläge efter ett straffmål i den andra halvleken men vände på steken efter mål av Kaj Sierhuis och Mateo Cassierra, deras 14:e respektive 18:e fullträffar för laget. Andra stöttepelare har varit vänsteryttern Dennis Johnsen som bidrog med 9 mål, Noussair Mazraoui som flyttades upp till a-laget under våren, Noa högeryttern Che Nunnely, defensive mittfältaren Azor Matusiwa (som kallats för Jong Ajaxs Kanté), vänsterbacken Mitchel Bakker, offensive mittfältaren/yttern Noa Lang, mittfältskämparna Dani de Wit och Zian Flemming, kapten Bergsma och hans mittbackskollega Danilho Doekhi.

Firandet efteråt var stort med spelare, tränare och supportrar tillsammans. Léon Bergsma sa i en tv-intervju: "Detta är för Appie! Vi gjorde det för honom, han är aldrig glömd!". En banderoll med Appies ansikte och nummer hölls upp av flera spelare under firandet och högerbacken Terry Lartey Sanniez som spelade i samma lag som Appie sen barnsben bar en tröja med hans ansikte på.

Jong Ajax får dock såklart inte flyttas upp till Eredivisie, därför fick tvåan Fortuna Sittard direktplatsen, välförtjänt efter en fin säsong av det klassiska laget som var nära konkurs för bara något år sen. Ledda av 18-årige kaptenen och mittbacksjätten Perr Schuurs som går till Ajax i sommar. Cambuur, Almere City, MVV och FC Dordrecht har tagit platserna som innebär att de kliver in i första rundan av uppflyttningskvalet, vinnarna där går vidare till andra rundan där NEC, De Graafschap, Telstar och FC Emmen kliver in, vinnarna ur denna runda går vidare till tredje rundan där de lag som slutar på 16:e och 17:e plats i Eredivisie gör dem sällskap i kampen om de två Eredivisie-platserna som står till förfogande i kvalspelet. FC Twente blev definitivt nedflyttade som jumbo efter en 5-0-förlust mot Vitesse. Efter flera år av ekonomiskt kaos faller alltså ligamästarna från 2009-10 ur divisionen.

Nåväl, för Ajax var det idag den sista hemmamatchen för säsongen vilket slumpmässigt nog också blev den första sen Johan Cruijff Arena officiellt fick det namnet den 25 april på vad som skulle varit Cruijffs 71:a födelsedag. För motståndet stod ligatrean AZ, som med 5 poäng upp till Ajax fortfarande hade en teoretisk chans att sno åt sig andraplatsen.

Nicolás Tagliafico var avstängd mot VVV-Venlo senast och var tillbaka i startelvan idag, den som föll ut var kapten Joël Veltman. Han bars ut på bår i den matchen med vad son befarades vara en allvarlig knäskada. Det bekräftades dagarna efter, Veltmans korsband är av och han blir borta 6 till 9 månader. Tungt för Veltman som kanske hade lämnat Ajax i sommar annars. Istället för Rasmus Nissen Kristensen så valde ten Hag att spela Noussair Mazraoui som högerback, och det var rätt drag, ynglingen gjorde en ny fin match. Sammantaget har Ajax kastat ut 10 miljoner euro på högerbackar det senaste året (Luis Orejuela i somras, Kristensen i januari), men det ser som vanligt ut att svaret på frågan vem som ska vara Kenny Tetes arvtagare fanns inom klubben redan... Mazraoui framträder mer och mer som en permanent man för startelvan nästa säsong.

Ajax började slarvigt, med dåligt passnigsspel och man fastnade i AZ:s höga press. Men efter några minuter lugnade man ner sig och började ta kommandot i matchen. Första skottet mot mål kom efter tio minuter när Hakim Ziyech dribblade sig inåt i planen och sköt ett pressat skott från distans som smet strax utanför stolproten.

Några minuter senare hade man nästa målchans när David Neres dribblade sig in i straffområdet men gick omkull. Bollen hamnade hos Donny van de Beek vars skott styrdes via AZ-ben i en båge strax ovanför målet ut till hörna.

Ziyech, som av allt att döma gjorde sitt sista framträdande på Johan Cruijff Arena, hade också nästa chans när han jagade upp en förlupen bollen vid kortlinjen och från ingen vinkel alls tvingade Ajaz-produkten Marco Bizot i AZ-målet till en räddning. Returen gick ut i hög fart till van de Beek som inte fick tid att kontrollera bollen och chansen rann ut i sanden.

I den 34:e minuten utbröt hyllningar för Appie då det var den sista hemmamatchen för säsongen. F-Side vecklade ut en stor banderoll för Appie och Nouri-ropen ekade på arenan. Alla på läktarna och båda bänkarna ställde sig upp och applåderade i mäktiga stående ovationer.

Hyllningarna verkade ge extra energi till laget. Nästan direkt efter gav sig Matthijs de Ligt ut på en offensiv utflykt. Han dribblade förbi flera man, vände bort en sista och lyfte sen in ett inlägg i boxen där Donny van de Beek, en av Appies närmsta vänner, nickade in 1-0 till stort jubel.

Ajax kom ut till den andra halvleken och spelade sprudlande anfallsfotboll direkt. Och 2-0-målet lät inte vänta på sig. Och vilket mål det var! Mycket möjligt att det är Ajaxs, eller hela ligans, snyggaste mål för säsongen. Ziyech slog en helt magnifik crossboll som Klaas-Jan Huntelaar nickade ner för Justin Kluivert. Kluivert tog med sig bollen i steget förbi en back och klippte sen till direkt på volley med sin vänster och bollen borrade sig upp stenhårt i krysset.

Kluivert var nära att avsluta vad som hade varit ett nytt fint lagmål några minuter senare. Neres passade Lasse Schöne som klackade bollen vidare till Ziyech som spelade vidare till Neres som fortsatt löpa. Nere vid kortlinjen passade Neres snett bakåt till Schöne igen som direktpassade i sidled till Kluivert som sköt direkt, men en AZ-spelare hann få fram sin fot samtidigt så bollen gick precis utanför stolproten till hörna istället.

Strax därefter friställdes van de Beek på högerkanten efter en fin passning av Mazraoui. van de Beek spelade in i mitten där Kluivert revs ner utan boll av en AZ-back och Ajaxs anfall gick till intet så domare Serdar Gözübüyük blåste frispark. Bollen låg precis utanför straffområdet, 17 meter till mål, nästan för nära för specialisten Schöne som sköt den strax över.

Ajax hade sen ett 3-0-mål inne efter att Neres stött in returen på ett bra distansskott av Ziyech, men det avvinkades för offside, helt korrekt.

3-0 fick istället dröja till slutminuterna, men då hittade Neres rätt igen och som han gjorde det! Ziyech friställe honom helt med en passning, Neres drev mot mål och strax utanför straffområdet skruvade han upp bollen hårt så långt upp i krysset som det går att sätta den. Brassens 14:e ligamål för säsongen.

3-0, två drömmål och fint spel. Det enda tråkiga var att Erik ten Hag än en gång visade sig vara världens tråkigaste människa när det gäller byten. Hans första byte var Kasper Dolberg in för Huntelaar efter 65 minuter, helt rätt, Dolberg är jättesugen på spel efter sin långtidsskada och vill till VM. Men sen då? Ajax dominerar totalt och på bänken sitter bland andra 18-årige vänsterbacken Mitchel Bakker, 20-årige mittfältaren Azor Matusiwa och 19-årige centern Kaj Sierhuis som alla väntar på sina a-lagsdebuter efter fina säsonger i Jong Ajax. Bakker har suttit på bänken tiotalet gånger utan att få komma in - och Sierhuis var så nära att få göra sin debut mot FC Groningen, han stod redo att hoppa in när han fick gå och sätta sig igen då Veltmans röda kort ändrade ten Hags planer. Nu dröjde det till 83:e minuten innan någon stod redo, det var 18-årige mittfältaren Jurgen Ekkelenkamp som debuterade förra veckan (och blev förste Ajax-spelare född på 2000-talet). Men nej, han stod redo vid sidlinjen men plötsligt bestämmer sig ten Hag för att han måste vänta med det, Ekkelenkamp får gå och sätta sig igen - sen får han resa sig upp och komma in i 87:e minuten istället när han ersatte Mazraoui. Det tredje och sista bytet? Neres ut, Kristensen sen in i 90:e minuten. Så fort Kristensen kommit in på planen ljöd slutsignalen. Kvar på bänken satt en drös talangfulla ynglingar som drömmer om att få debutera på Johan Cruijff Arena...

Efter matchen var det traditionsenligt utdelning av prisen Årets talang och Årets spelare som alltid delas ut efter den sista hemmamatchen. Årets talang, som utses av ledarna, gick föga överraskande till Matthijs de Ligt som varit stommen i Ajax-försvaret hela säsongen och redan är klubbens de facto kapten. Årets spelare röstas fram av supportrarna, och med tanke på dramat som varit med honom och en del av dem var det mycket fint att Hakim Ziyech helt rättvist röstats fram till priset.

För övrigt bekräftade Ajax innan matchen att Nick Viergever och Mitchell Dijks kommer lämna klubben efter säsongen när deras kontrakt går ut. De tackades av innan matchen. Dijks är en Ajax-produkt men har mest varit en olycksgubbe som vänsterback i a-laget och inte fått spela på evigheter, han håller inte för Ajaxs nivå. Nicky Viergever som kom från AZ 2014 har blandat och gett i Ajax-tröjan, gått in och ut ur startelvan och fått denna säsong förstörd av skador och inte alltid passat in i spelet. Men han har ändå på ett sätt blivit en favorit med sin träiga, kantiga stil och stora kämpaglöd. Men framför allt så skrev han in sig i Ajax-historien med sitt förlängningsmål mot Schalke förra våren på den galna Europa League-resan. Ett mål i bästa Petter Hansson-stil som Viergever efteråt beskrev som "Jag såg inte ens att den gick in. Jag hade kramp överallt och plötsligt kastade sig alla över mig." Han fortsatte sedan intervjun med: "Nu ska jag ta mig en öl. Nej, två!" vilket han minst sagt gjort sig förtjänt av. En annan incident som gjort honom till en favorit är när han filmades sjunga anti-Feyenoord-ramsan "Het zijn maar kut kakkerlakken" när spelarna var ute och firade en derbyseger tillsammans. Förbundet bötfällde honom, supportrarna älskade det!

Den sista omgången av Eredivisie spelas nästa söndag kl 14:30, Ajax reser till Rotterdam för att möta Excelsior i en betydelselös match. Med PSV som klara mästare, Ajax klara som tvåa och Twente nu klara för nedflyttning återstår dramatiken i ligan gällande vilka som hamnar på nedflyttningskvalplatserna och vilka som tar platserna som leder till playoff om den sista Europaplatsen. Som mästare går PSV in i Champions Leagues tredje kvalomgång, som tvåa går Ajax in i den andra. Som klar trea går AZ in Europa Leagues andra kvalomgång medan fyran Feyenoord i egenskap av cupmästare (man slog AZ i finalen) går in i den tredje omgången. Den sista Europa League-kvalplatsen tillfaller det lag som går segrande ur ett playoff som lagen på plats 5 till 8 kvalificerar sig för. Femman möter åttan, sexan möter sjuan och vinnarna av dessa matcher möts i en final om platsen. Utrecht ligger femma på 51 poäng och Vitesse sexa på 48 poäng, de är klara för playoffet. Sjundeplatsen innehas av Heerenveen på 46 poäng och åtta ligger PEC Zwolle på 44 poäng, lika många som nian ADO Den Haag som har sämre målskillnad. Heerenveen, Zwolle och ADO strider alltså om de två sista platserna. I den sista ligaomgången spelar Heerenveen hemma mot Feyenoord, Zwolle borta mot AZ och ADO Den Haag borta mot Roda JC.

Sparta Rotterdam är klara för nedflyttningskval, och Roda JC är i praktiken det med. Simon Gustafsons lag ligger på 16:e plats med 30 poäng, på 15:e plats, ovanför kvalstrecket, ligger NAC Breda på 33 poäng och tio måls bättre målskillnad. Båda lagen tog tunga segrar idag. Så för Roda krävs det att man tar en storseger i sin hemmamatch mot ADO Den Haag samtidigt som NAC Breda måste åka på en brakförlust borta mot just nedflyttade Twente.

Matchfakta

Ajax 3 - 0 AZ
Mål: 1-0 van de Beek '38, 2-0 Kluivert '49, 3-0 Neres '87
Gula kort: Svensson, Til
Ajax: Onana; Mazraoui (Ekkelenkamp '87), de Ligt, Wöber, Tagliafico; Ziyech, Schöne, van de Beeek; Neres (Kristensen '90), Huntelaar (Dolberg '65), Kluivert
AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (van Overeem '79), Hatzidiakos, Ouwejan (Wijndal '25); Midtsjø, Til, Koopmeiners; Jahanbakhsh, Druijf (Bel Hassani '64), Seuntjens

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-04-29 17:39:08
Author

Fler artiklar om Ajax