Lagbanner
Ajax 3 - 0 FC Groningen: Bekvämt genrep inför Champions League
Klaas-Jan Huntelaar blev tvåmålsskytt ikväll.

Ajax 3 - 0 FC Groningen: Bekvämt genrep inför Champions League

Ajax hade inga problem att städa undan FC Groningen när Eredivisie drog igång igen och läget i laget ser bra ut inför Champions League på onsdag.

Landslagsuppehållet var händelserikt för många Ajax-spelare. Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Daley Blind och Donny van de Beek var uttagna för Holland. Den förstnämnde byttes in i halvtid mot Peru i vad som var Wesley Sneijders avskedslandskamp och gjorde därmed a-landslagsdebut. de Jong visade direkt sin klass genom att spela fram Memphis Depay till 1-1-målet, Memphis gjorde sedan även segermålet 2-1. de Ligt och Blind startade matchen och den sistnämnde fick en del kritik för sin insats men har försvarats av Erik ten Hag i dagarna. Oranje följde upp 2-1-segern med att förlora med samma siffror mot Frankrike i Nations League-premiären, en match de Ligt, Blind och de Jong alla tre startade (och Ryan Babel gjorde Oranjes mål, framspelad av Kenny Tete). van de Beek fick ingen speltid. Dusan Tadic var såklart med Serbien och spelade och gjorde matchens enda mål i deras Nations League-premiär mot Litauen, från straffpunkten. Han spelade även hela matchen på måndagen när man kryssade 2-2 mot Rumänien. Hakim Ziyech och Noussair Mazraoui var uttagna för Marocko som mötte Malawi i kvalet till Afrikanska Mästerskapen. Ziyech öppnade målskyttet i 3-0-segern och Mazraoui kom in och gjorde sin landslagsdebut. Nicolás Tagliafico utsågs till vicekapten för Argentinas landslag och fick äran att bära kaptensbindeln i båda matcherna mot Guatemala (3-0) och Colombia (0-0) i Lionel Messis frånvaro. André Onana stod i mål för Kamerun i vad som var firma Clarence Seedorf och Patrick Kluiverts förbundskaptensdebut. Onana stod tyvärr för en liten tavla i vad som blev en missräkning för Kamerun, 1-1 borta mot Komorerna i Afrikanska Mästerskapen-kvalet. Lasse Schöne spelade hela matchen för Danmark när de vann sin Nations League-premiär mot Wales efter två Christian Eriksen-mål.

Tillbaka till Eredivisie-fotbollen ikväll så valde Erik ten Hag exakt samma startelva som innan uppehållet när man vann med 4-0 borta mot Vitesse. Det innebar att Donny van de Beek återigen befann sig på bänken. På skadefronten kom ten Hag med en glädjande nyhet, Kasper Dolberg kommer på måndag spela med Jong Ajax när de möter Helmond Sport och därmed göra sina första spelminuter detta kalenderår. I övrigt börjar Vaclav Cerny närma sig comeback efter sin korsbandsskada. Daley Sinkgraven, Joël Veltman och Hassane Bandé är fortfarande borta länge däremot. Kan även rapporteras att talangfulle Noa Lang, som suttit med på bänken flera gånger i a-laget, skadade knäet i en Jong Ajax-match innan uppehållet men lyckligtvis inte behöver opereras, han kommer dock vara ur spel i några veckor så hans debut får låta vänta på sig.

Motståndarna Groningen har inlett säsongen katastrofalt under nye tränaren Jordy Buijs. En 5-1-förlust i premiären mot Vitesse har följts upp med 0-1-förluster mot Willem II, De Graafschap och PEC Zwolle. Nu stod de alltså inför utmaningen att vända trenden borta mot Ajax. Lättare uppgifter finns ju. Mateo Cassierra, utlånad från Ajax till Groningen den här säsongen, förpassades till bänken. I startelvan märktes dock Ajax-fostrade Sergio Padt i målet, Django Warmerdam på mittfältet och Deyovaisio Zeefuik, som lämnade Ajax för Groningen permanent i somras efter att ha tillbringat våren på lån i Noord-Holland, på högerbacken.

Ajax tog kontroll över matchen från början och släppte den aldrig. Buijs valde en fem-backslinje för att försöka stå emot Ajaxs offensiv och visst blev det en köttmur att ta sig igenom, men Ajaxs fart och teknik innebar att man lyckades med det ett tillräckligt antal gånger. Tagliafico var het och inblandad i mycket i den första halvleken, efter tio minuter såg han ut att ha gett Ajax-ledningen då han fläkte sig fram och stötte in Ziyechs frispark. Domare Dennis Higler godkände först målet men VAR-domare Pol van Boekel korrigerade det efter att ha upptäckt att Tagliafico (och nästan alla andra Ajax-spelare) var offside. Så målet dömdes bort och Tagliafico får vänta på sitt andra mål i Ajax-tröjan efter det första mot Heerenveen i våras.

Tagliafico fick ändå spela en roll i det som blev det riktiga 1-0-målet lite senare för Ajax. Han tog sig in i straffområdet i kombinationsspel med David Neres och revs till marken av Zeefuik. Higler pekade på straffpunkten. Tadic, som övertagit rollen som förste straffläggare från Schöne, lät Klaas-Jan Huntelaar ta hand om straffen efter att centern bett om det. Sedvanligt kylig och bestämd sköt Huntelaar in 1-0 i ena hörnet medan Padt kastade sig i andra. Och det målet var Huntelaars 250:e ligamål totalt i hans karriär, och hans 127:e Eredivisie-mål.

Ajax lade i en högre växel sista fem minuterna före halvtid och kom nära ett 2-0-mål flera gånger. Först var de Jong nära ett riktigt drömmål när han klippte till direkt på volley när Ziyechs hörna flugit över alla inne i boxen bort mot honom i bortre delen av straffområdet, men bollen strök strax ovanför ribban. Minuten därefter testade Ziyech ett högerskott utifrån som styrdes via Zeefuik nästan in i mål men ut till en ny hörna i slutändan. Och på stopptiden kom man ännu närmre när först Ziyech spelade igenom Neres i straffområdet med en briljant passning. Samir Memisevic lyckades kasta sig fram och blocka Neres skott. Bollen gick ut till Tagliafico på kanten som skickade in ett inspel som de Jong mitt i boxen vinklade mot mål men rakt på Padt som räddade.

En kvart in i den andra halvleken kom Ziyech mycket nära mål igen när han klippte till direkt på Tadics fina inspel, men bollen gick precis utanför stolproten, Ziyech kunde knappt tro sina ögon och sparkade frustrerat bollen i reklamskyltarna en gång innan han skrattade åt eländet och gjorde tummen upp åt Tadic för passningen.

2-0 kom istället lite senare och lite turligt men ändå skickligt. Ajax byggde upp ett fint anfall, de Jong spelade in till Tadic i straffområdet som klackskarvade vidare till Neres. En Groningen-back fick en fot emellan men kunde inte rensa ordentligt, istället studsade bollen lös och då hugger Huntelaar som en kobra, måltjuvarnas måltjuv dök direkt upp och pangade med kraft in 2-0 i hörnet otagbart för Padt. Hans 128:e Eredivisie-mål innebar att han gick upp jämsides med Marco van Basten på 23:e plats på rekordlistan över ligans bästa målskyttar genom tiderna – och nu är han bara ett mål bakom ingen mindre än Ove Kindvall. Huntelaar behöver fem mål till nu för att ta sig in på topp 20 på den listan vilket ju inte ska vara omöjligt.

Ziyech var bäst på plan och ville gärna göra mål men blev istället framspelare till 3-0-målet efter fint förarbete. Han lurade skjortan av vänsterbacken Tim-Henry Handwerker ute på kanten och spelade sen in bollen i boxen där Tadic kom perfekt i steget och tryckte in sitt tredje ligamål – och sjunde totat – för säsongen.

Matchfakta

Ajax 3 - 0 FC Groningen
Mål: 1-0 Huntelaar (straff) '18, 2-0 Huntelaar '66, 3-0 Tadic '77
Gula kort: Tagliafico, Schöne
Ajax: Onana; Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne (Eiting '77), F. de Jong, Ziyech (Labyad '86); Neres, Huntelaar, Tadic (van de Beek '79)
FC Groningen: Padt; Zeefuik, te Wierik, Chabot (Breij '80), Memisevic, Handwerker; Doan, Reis (van de Looi '80), Hrustic, Warmerdam; Mahi (Cassierra '67)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-09-15 23:38:10
Author

Fler artiklar om Ajax