Lagbanner
Ajax 3 - 0 Go Ahead Eagles: Enkel cupseger i Cernys comeback
Efter ett års frånvaro med en korsbandsskada fick Vaclav Cerny äntligen göra comeback ikväll.

Ajax 3 - 0 Go Ahead Eagles: Enkel cupseger i Cernys comeback

Ajax besegrade med lätthet Erik ten Hags forna arbetsgivare Go Ahead Eagles och är vidare till åttondelsfinal i cupen.

Go Ahead Eagles från Deventer har genom åren haft flera sejourer i Eredivisie, de senaste åren väldigt kortvariga. Senast Ajax mötte dem var i den sista hemmamatchen i Eredivisie 2016-17. Abdelhak Nouri spelade från start och låg bakom allt. Undertecknad satt på läktaren och såg allt, fick se Appie Nouri spela fotboll live, något man aldrig glömmer.

Go Ahead, som går bra i Keuken Kampioen Divisie den här säsongen, är Marc Overmars moderklubb. Han inledde sin spelarkarriär i Deventer på sent 80-tal och efter ett litet genombrott där och en kort sejour i Willem II kom han till Ajax 1992 där han under Louis van Gaal-eran kom att vinna allt man kan vinna inom klubbfotboll. Karriären fortsatte i Arsenal och Barcelona innan han med slitna knän lade skorna på hyllan som 31-åring 2005. Han köpte aktier i moderklubben och tre år senare plockade han ner skorna från hyllan igen och satte på sig dem och Go Ahead Eagles gulröda tröja och spelade en sista säsong. Efter det blev 2009 istället sportchef i Eagles. Från 2011 kombinerade han det med ett deltidsjobb som tränare i Ajaxs ungdomsakademi innan han 2012 lämnade Deventer igen för att bli sportchef i Amsterdam. Hans sista stora beslut som Eagles sportchef blev att anställa Erik ten Hag som klubbens nye tränare. Det var ten Hags första jobb som huvudtränare efter att ha varit assisterande i Twente och PSV. ten Hag förde dem upp i Eredivisie igen men lämnade efter det för att ta över Bayern Münchens reservlag och lära under Pep Guardiola. Efter en och en halv säsong som tränare i Utrecht återförenades så ten Hag med Overmars i Ajax i december 2017.

Som förväntat valde ten Hag att rotera i startelvan till kvällens match. André Onana, som var ett frågetecken inför De Klassieker på grund av axelskadan han ådrog sig mot Benfica, fick såklart vila, Kostas Lamprou vaktade målet i hans ställe. Nicolás Tagliafico, som fick en smärre höftskada under landslagsuppehållet nyligen men kunnat spela mot Benfica och Feyenoord, vilades liksom Noussair Mazraoui som likt Tagliafico vilades mot Heerenveen efter landslagsuppehållet (på grund av ljumskkännning) men efter det kunnat spela. Även Matthijs de Ligt, som ju fatalt missade matchen mot PSV tidigare på hösten på grund av skada, fick vila. Så bara Daley Blind bestod från den ordinarie backlinjen, han omgavs av ungdomarna Mitchel Bakker, Perr Schuurs och Rasmus Nissen Kristensen. På mittfältet startade Lasse Schöne, som bara gjorde 45 minuter mot Feyenoord, tillsammans med Donny van de Beek och David Neres, som byttes ut respektive in i den matchen. Schöne med kaptensbindeln ikväll. Kasper Dolberg har nyligen kommit tillbaka efter lång skadefrånvaro och spelat mycket så nu fick han vila och Klaas-Jan Huntelaar starta som center igen. Hakim Ziyech fick ta hand om en lårskada under landslagsuppehållet och Dusan Tadic kände sig sliten efter Feyenoord-matchen, båda vilades ikväll så Huntelaar omgavs av Zakaria Labyad och Vaclav Cerny. Cernys första a-lagsmatch på ett år, det var i en cupmatch förra hösten som olyckan var framme och han slet av korsbandet.

Labyad, som gjorde två mål i förra rundan av cupen mot amartörlaget Te Werve, var nära att ge Ajax en tidig ledning ikväll. Neres spelade fram honom och han skruvade bollen mot bortre stolpen men Hobie Verhulst i Eagles-målet sträckte ut och lyckades rädda. Senare var det ombytta roller, Labyad serverade Neres efter fint förarbete och brassen fick försöka överlista Verhulst men det gick inte. Den gången.

Minuter senare hittade Neres rätt istället. Schöne bröt en Eagles-passning på mittplan och Ajax ställde om snabbt. Den rutinerade dansken passade till Labyad som spelade vidare på Neres i djupet. Neres vände ut och in på Eagles-kaptenen Jeroen Veldmate (för övrigt son till Ajaxs chefsscout Henk Veldmate) och sköt in 1-0 med högerfoten.

Även 2-0 fick vi före halvtid. Blind spelade upp bollen på Huntelaar som skickligt lyckades liksom skarvlyfta bollen över försvarare till Labyad i straffområdet. Labyad sköt mot främre men rakt mot målvakten - som dock stod för ett svagt ingripande och släppte in bollen mellan benen.

I den andra halvleken dödades matchen definitivt med Huntelaars 3-0-mål. Schöne slog en fin boll på Kristensen som fyllde på in i straffområdet och den danske högerbacken hittade Huntelaar i boxen med ett inspel så allt veterancentern behövde göra var att sätta foten till bollen för att det skulle bli mål.

Direkt efter 3-0-målet gjorde ten Hag ett dubbelbyte, van de Beek och Cerny klev av och de Ligt och Dani de Wit kom in. Blind gick upp på mittfältet medan de Ligt gick in i försvaret. Med kvarten kvar kom det sista bytet, då klev Blind av Dolberg kom in. Med en säker 3-0-seger i en cupmatch, och med spännande ynglingar som Ryan Gravenberch, Jurgen Ekkelenkamp och Danilo Pereira på bänken valde ten Hag att stoppa in de Ligt och Dolberg alltså. Ptja, han är i alla fall konsekvent tråkig med sina byten när han väl gör dem... 19-årige brassecentern Danilo hade för övrigt chansen att få göra sin a-lagsdebut ikväll efter bra prestationer i Jong Ajax under hösten, men så blev det inte.

Nåväl, segern innebär att Ajax är vidare till åttondelsfinal i cupen. Till skillnad från PSV som föll i förlängningen mot RKC Waalwijk igår. Härnäst för Ajax väntar hemmamatch mot Willem II på lördag 20:45.

Matchfakta

Ajax 3 - 0 Go Ahead Eagles
Mål: 1-0 Neres '34, 2-0 Labyad '38, 3-0 Huntelaar '63
Gula kort: Schuurs
Ajax: Lamprou; Kristensen, Schuurs, Blind (Dolberg '74), Bakker; van de Beek (de Wit '64), Schöne, Neres; Cerny (de Ligt '64), Huntelaar, Labyad
Go Ahead Eagles: Verhulst; Lelieveld, Bosz, Veldmate, Baas; Stans, Bakx (Langedijk '64), Overgoor; Navratil (Büttner '72), Verheydt, Dzepar

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-10-31 23:21:06
Author

Fler artiklar om Ajax