Lagbanner
Johan Cruijff ArenA, 2024-08-29 20:00

Ajax - Jagiellonia Bialystok
3 - 0

Ajax 3 - 0 Jagiellonia: Så var det med det - mot grönare marker

Ajax 3 - 0 Jagiellonia: Så var det med det - mot grönare marker

Ajax plockade med sig en förväntad seger mot Jagiellonia Bialystok med 3–0 på hemmaplan, men trots de tre poängen fortsätter laget att lämna en hel del att önska när det gäller spelkvalitet och kreativitet i mittfältet. Målskyttarna Fitz-Jim, Taylor och Brobbey såg till att siffrorna blev övertygande, men matchen som helhet präglades av en viss tröghet och brist på gnista, trots en hejdundrande stödinsats av publiken.

Det slutliga farthinderet har paserats för att återigen följa Ajax ute i Europa. Presentationen kännetecknades av ett ganska lågt tempo, där Ajax tidigt lyckades kontrollera spelet men utan att riktigt sätta fart på offensiven. Detta innebär inte att det saknades möjligheter. Det första målet kom närmare pausvilan när Kian Fitz-Jim, trots stark kritik från denne högljudda skribent,  höll sig framme på ett inlägg från Steven Bergwijn och säkert placerade bollen i bakre delen av nätet. Trots ledningen kan det inte sägas att Ajax riktigt lyckades ta kontroll över matchen som bör förväntas av ett lag med sin långtgående historia. Jagiellonia Bialystok, som gjorde det yttersta för att försvara sig för glatta livet, kan inte påstås ha fört med sig sina förhoppningar och drömmar till Johan Cruyff Arena denna kväll. Ifall detta märkets i deras prestation? Någorlunda.

Under andra halvleken var det tydligt att Ajax till sist lyckats hitta nästa växel och följaktligen lyckats bryta ner det polska försvaret som Tyskland, 39. Eller, vad som kvarstod av det i alla fall. Jordan Henderson och Kenneth Taylor, som fortsätter forma ett tveksamt par i mittfältet, visade stundtals upp någorlunda övertygande kombinationer, men oftast fastnade spelet i långsamma sidledspassningar och stela omställningar. Det andra målet kom ändå tidigt i halvleken efter ett fint väggspel mellan Henderson och Taylor, där den sistnämnde lyckades avsluta utan vidare tveksamhet.

Efter 2–0-målet öppnade sig spelet något mer, men Ajax hade svårt att omsätta sitt stora bollinnehav i riktigt farliga chanser. Det var inte förrän i 71 minuten som Brian Brobbey kunde sätta spiken i kistan med ett imponerande avslut efter att ha blivit serverad av Taylor.

Defensivt hade Ajax en lugn kväll. Jagiellonia Bialystok lyckades inte skapa ett enda skott på mål, vilket delvis berodde på Ajax starka defensiv men också på motståndarnas bristande kvalité och något nihilistiska tolkningar av sina chanser att avancera i tävlingen. Försvaret blev därmed knappast testat, och det är svårt att dra några större slutsatser av deras insats. Allt som fattades var en kvällstidning för att 40 åriga Remko Pasveer skulle kunna döda lite tid.

Trots denna något dämpade matchbild var det glädjande att se både Jorthy Mokio och Daniele Rugani få göra sina debuter. Francesco Farioli särskiljer sig redan ifrån tidigare framgångssagan Eric ten Hag som en tränare som kan avgöra var en match tagit slut och därigenom öppna upp uttryme för ungdomar och ersättare.

Trots 3–0-segern var det en match som knappast kommer att etsa sig fast i minnet. Särskilt inte i kölvattnet av den legendariska straffläggningen emot Panathinaikos. I slutändan av dagen så gjorde Ajax exakt vad som krävdes, men saknade den kreativitet och intensitet som kommer att behövas när motståndet blir tuffare. Henderson, Taylor och Fitz-Jim på mittfältet uppvisade inte den dynamik och oförutsägbarhet som laget skulle behöva, och offensivt kunde flera chanser ha förvaltats bättre.

Med det sagt, så var det ändå en smidig och till synes komfortabel vinst, även om den i mångt och mycket kan tillskrivas motståndets svaga insats snarare än Ajax fulla potential. Farioli har en hel del att jobba på, men resultatet ger honom ändå en stabil grund att bygga vidare på. Med lite förstärkningar från Alex Kroes, som verkar mindre än samarbetsvillig, så finns det bara en väg att gå. "Onwards and upwards", som man brukar säga – nu väntar nya utmaningar och förhoppningsvis bättre prestationer när Ajax ändå lyckats slå sig in i säsongens Europa League trots motsättningarna.

Matchfakta

Ajax 3 - 0 Jagiellonia Bialystok 
Mål: 1-0 Fitz-Jim '43, 2-0 Taylor '64, 3-0 Brobbey '71
Gula kort: Romanczuk, Henderson
Jagiellonia: Stryjek; Hansen (Villar '68), Sácek, Skrzypczak, Stojinovic, Moutinho (Nguiamba '87); Imaz (Diaby-Fadiga '59), Romanczuk, Nene (Kubicki), Churlinov (Pietuszewski '68); Pululu
Ajax: Pasveer; Rensch (Gaaei '74), Sutalo, Baas, Hato; Fitz-Jim (Mokio '74), Henderson (Van den Bommen '67), Taylor (Rugani '82); Traore, Brobbey (Akpom '81), Bergwijn

 

Pelle Johanson@denendapelle2024-08-29 22:21:00
Author

Fler artiklar om Ajax