Lagbanner
Ajax 3 - 0 PEC Zwolle: Flera drömmål förde Ajax närmare ligatiteln
Davy Klaassen blev tvåmålsskytt.

Ajax 3 - 0 PEC Zwolle: Flera drömmål förde Ajax närmare ligatiteln

Vackra mål av Dusan Tadic och Davy Klaassen sköt Ajax ett steg närmare klubbens 36:e ligatitel ikväll.

Ajax form har varit sviktande hela våren och det har lett både till finalförlust i cupen och för tidigt uttåg ur Champions League-slutspelet. Men i ligan ligger man allt jämt i topp och med bara några omgångar kvar och några poöngs marginal ner till PSV gäller det att slutföra arbetet. Ikväll, omgång 31 av 34, stod PEC Zwolle, som slåss i bottenstriden, för motståndet.

Erik ten Hag ändrade om en del i startelvan, dels på grund av skador men också på andra grunder. Maarten Stekelenburg fortsatte vakta målet i alla fall. Lisandro Martínez, Noussair Mazraoui och Perr Schuurs är alla på skadelistan nu vilket innebar att backlinjen från vänster blev Nicolás Tagliafico, Daley Blind, Jurriën Timber och Youri Regeer. Regeer, kapten för Jong Ajax, har gjort några inhopp i a-laget tidigare under säsongen men det var 18-åringens första match från start i Eredivisie. Noterbart att han valdes före Devyne Rensch, som var tillbaka efter skada men då började på bänken, och Liam van Gelderen som debuterade med ett tidigt inhopp förra veckan när Perr Schuurs gick sönder. På mittfältet fick formstarke Kenneth Taylor återigen förtroendet bredvid Ryan Gravenberch och Davy Klaassen. I kedjan fick överraskande nog Mohammed Kudus starta bredvid Sébastien Haller och Dusan Tadic. Formsvage Steven Berghuis petad, och Antony alltjämt skadad. Kudus och Taylor rörde sig båda främst centralt men delade också ansvar för ytan till höger där framme, där också Regeer fick chansen att trycka upp.

Spelet böljande en del till en början då Zwolle, som fått ett lyft under nye tränaren Dick Schreuder (bror till Alfred), gästerna ville gärna få in första målet för att ha någon chans att skrälla. Men de fick inte in det, istället var Ajax mer kliniska.

1-0 kom efter en halvtimme och det var ett riktigt drömmål av kapten Tadic. Efter en bollvinst på mittplan stod Taylor för en fin lyftning över försvararna för Tadic som löpte med bollen i djupet, lät den studsa en gång och sen från straffområdeskanten drog till på volley och fick perfekt träff, bollen gick i en båge över fd Ajax-reservmålaten Kostas Lamprou och in i mål. Tadic 16 mål i ligan, i hans 124:e raka ligamatch för Ajax. Tadic satte klubbrekord med det idag då han passerade gamle målvakten Gert Bals som den med flest antal ligamatcher på raken för Ajax. Sen han kom till klubben sommaren 2018 har han spelat SAMTLIGA, därtill alla matcher i Europa-spelet. Han har aldrig varit skadad eller avstängd, de enda matcher han inte spelat är enstaka cupmatcher mot lätt motstånd.

Tidigt i andra halvlek utökade Ajax ledningen. Timber, som fortsätter spela formidabelt, visade hur en idealisk Ajax-mittback spelar och gick inte bara med i anfallet utan löpte med hela vägen in i boxen när Tadic fick ett inläggsläge. Timber mötte bollen men träffade stolpen, returen dock gick rakt ut till Klaassen som så många gånger förut var på rätt plats vid rätt tillfälle och kunde stöta in 2-0.

Mer minnesvärt blev Klaassens 3-0-mål som kom senare. Just när supportrarna ökade trycket i läktarsångerna med växelramsor så fick Klaassen bollen och tilläts vandra in i bra skottläge utanför straffområdet och fick på en kanonträff, bollen curlade sig vackert upp i bortre krysset.

Det var ingen stormatch av Ajax men ändå en skönt stabil insats efter all svajighet på sistone, och ett viktigt steg mot ligatiteln. PSV spelar imorgon mot Willem II och måste vinna för att hålla avståndet till 4 poäng. Ajax har AZ borta, Heerenveen hemma och Vitesse borta kvar att spela. PSV har efter Willem II kvar Feyenoord borta, NEC hemma och Zwolle borta.

Matchfakta

Ajax 3 - 0 PEC Zwolle
Mål: 1-0 Tadic '30, 2-0 Klaassen '51, 3-0 Klaassen '80
Ajax: Stekelenburg; Regeer (Rensch '67), Timber, Blind, Tagliafico; Taylor (Álvarez '81), Klaassen, Gravenberch; Kudus (Berghuis '57), Haller (Brobbey '81), Tadic
PEC Zwolle: Lamprou; Anderson, van Polen, Nakayama, de Wit, Paal (Strieder '87); Kastaneer (van den Berg '68), van den Belt, Clement (Beelen '87); Landu, Redan

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-04-30 21:17:14
Author

Fler artiklar om Ajax