Ajax 3 - 0 RKC Waalwijk: Enkel seger på sparlåga inför Europa League
Alltid målfarlige Klaas-Jan Huntelaar hoppade in och hittade nätet igen.

Trots att man ganska tydligt gick på sparlåga med Europa League-spel i antågande hade Ajax inga bekymmer med att enkelt avfärda jumbon RKC Waalwijk och dryga ut sin serieledning.

Efter att de båda fått göra comeback med inhopp i slutet mot Vitesse i cupen i torsdags var den stora frågan om någon eller båda av Hakim Ziyech och Daley Blind skulle vara tillbaka i startelvan idag mot RKC Waalwijk. Svaret blev 50/50 — Erik ten Hag valde att starta Ziyech och sedan i halvtid byta honom mot Blind, då ingen av dem är redo för 90 minuter spel ännu. 17-årige Ryan Gravenberch var den som bänkades för att maka plats åt Ziyech, i övrigt var det samma startelva som mot Vitesse, alltså återigen Lassina Traoré som center, Carel Eiting på mittfältet och Edson Álvarez som mittback.

Hopplösa RKC, tränade av gamle Ajax-målvakten- och U19-tränaren Fred Grim parkerar sist i Eredivisietabellen. Trots stundtals fint spel har de inte haft förmågan att vinna tillräckligt med matcher helt enkelt. Inte heller idag hade de en chans och trots att Ajax spelade slött och segt nästan hela matchen var det aldrig snack om saken.

Ajax kunde ta en tidig ledning efter att Donny van de Beek brutit in i straffområdet och fällts av Hans Mulder. Bollen på straffpunkten och Dusan Tadic lika säker som alltid skickade upp den i krysset. Den första halvleken fortlöpte med ett par chanser för fler mål för Ajax genom Tadic och Traoré, men det var verkligen inget bländade spel. RKC hade en kvitteringschans när Sylla Sow plötsligt rann igenom men André Onana avstyrde det.

2-0 kom tidigt i andra halvlek, Tadic spelade igenom van de Beek som hittade in till Traoré framför mål och den unge centern gjorde sitt andra mål i ligan.

Traoré klev senare av och ersattes av Klaas-Jan Huntelaar som i slutskedet av matchen fastställde slutresultatet 3-0 när han stötte in Tagliaficos precisa inlägg. På stopptiden hade Huntelaar en till boll inne men stod klart offside då och det dömdes bort.

Det var en mjäkig insats av Ajax och verkligen ingen minnesvärd insats men tre poäng likväl och då Twente igår skrällde och slog AZ har man nu återigen 6 poängs försprång i toppen av tabellen.

Härnäst gör Ajax väntar det första mötet med Getafe på torsdag, då kommer man behöva höja sig många snäpp för att pentetrera en av Europas bästa försvarsmurar.