Ajax 3 - 0 RKC Waalwijk: Fin debut av Mohammed Kudus
Dusan Tadic öppnade målskyttet i sin 100:e match för Ajax.

Nyförvärvet Mohammed Kudus blev utsedd till matchens spelare när Ajax tog en enkel seger mot RKC Waalwijk. Segersiffrorna borde dock blivit större, särskilt efter RKC:s utvisning i andra halvlek.

Som väntat blev det Lisandro Martínez som ersatte avstängde Nicolás Tagliafico i startelvan. Erik ten Hag fick göra en ändring till, då Ryan Gravenberch saknades helt ur matchtruppen, "ej matchfit" var den officiella förklaringen, klev nye Mohammed Kudus in i startelvan och fick därmed göra sin debut för Ajax. I övrigt var laget detsamma som i premiären mot Sparta. Hos gästande RKC återfanns två före detta Ajax-spelare i startelvan, målvakten Kostas Lamprou och på mittfältet Vurnon Anita. Dessutom fanns James Efmorfidis, som spelade i Ajax ungdomsakademi, på högeryttern.

Som Joakim skrev inför matchen tilläts 13 000 åskådare på arenan, men nedre etage på södra läktaren, där F-Side håller till var som förväntat tom på folk efter att F-Side gått ut med uppmaningen till sina medlemmar att lämna läktaren tom då man anser att antingen ska alla vara där eller så får ingen vara där. Men trots avsaknaden av supportrar gapade läktaren inte tom. F-Side ärade Ajax-legendaren Wim Suurbier, som avled den 12 juli, 75 år gammal, med ett stort tifo i form av en jätteflagga och banderollen "Wim Suurbier, rust zacht" som satt uppe hela matchen.

Ajax besegrade RKC med 6-1 på försäsongen och förväntningarna var att det skulle bli liknande siffror idag mot förra säsongens jumbo. Riktigt så blev det inte, även om Ajax vann komfortabelt och tog ledningen tidigt. Zakaria Labyad, som var involverad i mycket som falsk nia, slog en smart passning diagonalt genom straffområdet till Quincy Promes, vars skott blockerades av en RKC-back. Men bollen landade hos Dusan Tadic som med ryggen mot mål elegant lyckades lyra bollen över sig själv och in i mål via stolpen.

Bara minuter senare såg 2-0 ut att vara ett faktum när Lisandro Martínez vann bollen på mittplan och satte iväg den i djupled för Tadic på vänsterkanten. Tadic spelade vidare till Antony som löpt med och brassen skickade in bollen centralt för Labyad som stötte in den i mål. Domare Bas Nijhuis — som i många år nu aspirerat på titeln som ligans unisont mest avskydde och ifrågasatte domare — dömde mål men efter lång VAR-koll dömdes det bort för en oschyssthet av Martínez när han vann bollen på mittplan.

Istället kom 2-0 senare i första halvkek, med tio minuter kvar till paus. Kudus, som redan imponerat med sitt närkampsspel och rörelsemönster med och utan boll, lättade vackert en boll över RKC-försvaret med sin högerfot, sin svagare fot, för Noussair Mazraoui som på kortlinjen vinklade den snett inåt bakåt i boxen för Labyad som då fick trycka in 2-0 på riktigt.

Några minuter senare borde Ajax nog fått en straff efter att RKC:s mittback Melle Meulensteen räddat ett givet mål då han blockerade Quincy Promes skott med armen när Lamprou var ute och seglade. Nijhuis och VAR-rummet friade dock med hänvisning till att Meulensteen hade armen nära kroppen. Förvisso sant men samtidigt böjde han sig tydligt för att kunna rädda skottet...

RKC kom upp till sina första chanser i slutet av den första halvleken. Först hade de en lurig frispark som Martínez avstyrde genom att akrobatiskt kasta sig högt upp i luften och saxsparka bort bollen. Strax därefter hade kaptenen och mittfältskreatören Anass Tahiri ett skott utifrån som tvingade André Onana till sin första räddning.

Den andra halvleken började lite trevande och snart klev VAR in i handlingarna igen. Promes försökte ta sig loss i ett friläge då han klämdes mellan Meulensteen och Luuk Wouters och den senare rev ner honom. Nijhuis visade först gult kort till Wouters, men efter VAR-granskning och att Nijhuis själv kollat på bilderna ändrade han sig och gav Wouters direkt rött kort för målchansutvisning. Vilket ärligt talat kändes lite tveksamt då Meulensteen också var där så Wouters var inte jättetydligt siste man och Promes var inte helt fri. Frisparken som situationen också resulterade i höll Tadic på att smälla upp i krysset men Lamprou var där och gjorde den typen av räddning han aldrig gjorde i de få matcher han gjorde för Ajax (ehm, 4-4 mot Heerenveen...).

3-0 kom sedan efter ett till stiligt anfall. Martínez spelade Promes som hittade Tadic till vänster om straffområdet och Tadic slog ett inlägg som Martínez distinkt nickade in i nät.

Mer än så blev det inte, tråkigt då Ajax borde fått in fler bollar. Det kanske låter dumt att gnälla efter en 3-0-seger, men målskillnad har flera gånger spelat stor roll i Eredivisie — Ajax har förlorat ett ligaguld på att man hade 1 måls sämre målskillnad än PSV t.e.x —  så när man har chansen borde man alltid verkligen anstränga sig för att ösa på och bygga på målskillnaden. Och man får knappast bättre lägen än hemmamatch mot ligans defensivt svagaste lag som dessutom fick en back utvisad.

Det man främst tar med sig från matchen var Mohammed Kudus insats. Han blev välförtjänt utsedd till matchens spelare och visade varför han borde ha en startplats på mittfältet. En duo med honom och Ryan Gravenberch känns betydligt mer kittlande än vilken duo som helst som inkluderar Edson Álvarez. I övrigt stod Martínez och Labyad ut. Kan även noteras att Sergiño Dest, som kan vara på väg till Bayern München eller Barcelona, kanske gjorde sitt sista framträdande i Ajax idag med sitt inhopp.

Sist men inte minst: Dusan Tadic gjorde sin 100:e match för Ajax idag. 55 mål och 47 assist har det blivit på de matcherna!

Härnäst för Ajax väntar Vitesse nästa lördag kl 21:00.