Lagbanner
Ajax 3 - 1 NAC Breda: Tre nödvändiga poäng
David Neres gjorde sitt nionde ligamål för säsongen.

Ajax 3 - 1 NAC Breda: Tre nödvändiga poäng

Ajax tog tre poäng idag vilket var ytterst nödvändigt för att inte helt tappa siktet på serieledande PSV.

Poängtappet förra helgen gjorde att Ajax nu hamnat 7 poäng efter PSV. PSV:s 4-0-seger mot PEC Zwolle igår (efter att Zwolle-målvakten, tillika Ajax-produkten, Mickey van der Hart fått rött kort tidigt) var det således av yttersta vikt för Ajax att vinna idag för att inte återigen hamna 10 poäng bakom PSV, avståndet som man hade upp till Eindhoven-laget i höstas men som man halverade på en vecka, för att sedan tappa ut till 7 poäng då förra veckan.

I bortamatchen mot nykomlingen NAC Breda i höstas smällde Ajax på med en 8-0-seger. Så roligt fick vi det inte idag. Det började faktiskt precis tvärtom med en tidig NAC-ledning. Vänsterbacken Angeliño, lånad från Manchester City, skruvade in ett inlägg som Ajax-försvaret gjorde ett dåligt jobb av att rensa undan, bollen hamnade framför fötterna på Thierry Ambrose, också lånad från Manchester City (Manu Garcia, Pablo Mari och Thomas Agyepong övriga City-lån i laget), som dunkade upp den i krysset.

Ajax fick dock snart ordning på spelet, framburet av F-Side som var i god form. Kvitteringen kom halvvägs igenom den första halvleken. Justin Kluivert vände och vred på sina gubbe och lättade sedan in bollen till Donny van de Beek som nickade in 1-1.

Ledningsmålet kom också det i den första halvleken, på ett imponerande sätt. Nicolás Tagliafico fälldes på mittlinjen men domare Ed Janssen friade till Ajax-spelarnas och publikens frustration. Men David Neres återerövrade snabbt bollen på offensiv planhalva och höll sig på benen trots att en motståndare kraftigt slet och drog i honom. Neres kom loss från honom, undvek en till back som försökte dra omkull honom och dribblade sig in till ett skottläge utanför straffområdet och borrade in 2-1 i ena hörnet. En riktig klassaktion av brassen som nu gjort 9 mål och 9 assist på 19 ligamatcher.

Den andra halvleken var ej välspelad, NAC kom till några chanser och Ajax var lite slöa och okoncentrerade. Höjdpunkterna kom i slutet. Först när 20-årige Noussair Mazraoui byttes in och fick fick göra a-lagsdebut för Ajax, han är oerhört allround och har spelat verkligen överallt under sin tid i Ajaxs ungdomslag, men har blommat ut som en offensiv mittfältare i Jong Ajax den här säsongen. Idag ersatte han dock Neres som högerytter.

På stopptiden avgjordes matchen definitivt först då NAC-backen Bart Meijers fick sitt andra gula kort efter en förseelse på Hakim Ziyech. Ziyech tog hand om frisparken själv och fastställde då slutresultatet till 3-1, hans andra frisparksmål för säsongen. Det var en i övrigt dålig match av Ziyech som hade många bolltapp.

Dålig match, bra resultat. Nu väntar veckoomgång, Ajax möter Roda JC på onsdag kväll 20.45. Man får då klara sig utan Matthijs de Ligt som tog ett gult kort idag vilket innebar avstängning.

I övrigt kan vi säga grattis till Maximilian Wöber som fyller 20 år idag. Och till kapten Joël Veltman och hans hustru Naomi som den 1 februari fick sitt första barn, en dotter som får äran att dela födelsedag med Ajax-legendarerna Søren Lerby och John Bosman och 15-årige Brian Brobbey som öser in i mål för U17- och U19-lagen just nu.

Matchfakta

Ajax 3 - 1 NAC Breda
Mål: 0-1 Ambrose '6, 1-1 van de Beek '25, 2-1 Neres '39, 3-1 Ziyech '90+3
Gula kort: Meijers, Verscheuren, Ambrose, de Ligt
Röda kort: Meijers
Ajax: Onana; Veltman, de Ligt, F. de Jong, Tagliafico; Ziyech, Schöne (Wöber '72), van de Beek (S. de Jong '77); Neres (Mazraoui '88), Huntelaar, Kluivert
NAC Breda: Birighitti; Verscheuren, Meijers (utv '90+2), Mari, Angeliño; Mets (Vloet '46), Garcia, Schoofs; Korte (Fernandes '69), Ambrose, El Allouchi (te Vrede '77)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-02-04 19:00:18
Author

Fler artiklar om Ajax