Ajax 3 – 2 RKC Waalwijk: Den svaga formen är oroväckande
Ajax räddades från ett pinsamt poängtapp tack vare en sen straff.

RKC Waalwijk stod upp starkt mot Ajax och ställde till stora problem för hemmalaget idag. Man förtjänade minst en poäng mot ett väldigt lojt Ajax som sent kunde avgöra på straff. Ajax nuvarande form är oroväckande då man knappt lyckats vinna de tre senaste matcherna i ligan mot lag från den nedre halvan av tabellen som kämpar mot nedflyttning.

Ajax var pressade att vinna idag efter att PSV Eindhoven tidigare under dagen besegrat Heracles Almelo hemma med 3-1 som gjorde att de gick om Ajax och toppade Eredivisie med en poäng med en match mer spelad. Men några problem för Ajax skulle det ju inte bli när man ställdes mot ett RKC Waalwijk som haft en knackig säsong bakom sig och ligger farligt nära nedflyttningsstrecket på en 14: placering i tabellen.

Med en äntligen fullsatt Johan Cruijff ArenA igen skulle Ajax i stort sett bara spela av denna match. När lagen möttes i Waalwijk tidigare under säsongen slutade det i en 0-5-vinst för Ajax efter två mål av Sébastien Haller, två av Steven Berghuis och ett av Jurriën Timber. Så allt talade för en komfortabel seger för Ajax även idag hemma i Amsterdam.

Det blev en förändring i dagens startelva jämfört med torsdagens cupmöte mot AZ Alkmaar då Devny Rensch fick hoppa in som högerback i stället för Jurriën Timber. Timber har vikarierat som högerback när Noussair Mazraoui varit borta och Perr Schuurs har tagit Timbers plats bredvid Lisandro Martinez i mittlåset. Då både Timber och Mazraoui har dragits med skadekänningar sedan Champions League-matchen mot Benfica fick nu Rensch chansen från start precis som förra helgen borta mot Go Ahead Eagles. Utöver det var det inga förändringar i startelvan. Ryan Gravenberch fick fortsatt förtroende på mittfältet till förmån för Davy Klaassen.

Ajax hade som väntat ett stort bollinnehav och full kontroll över matchen under den första halvtimmen. Men man skapade trots det inga farliga målchanser mot ett RKC som låg djupt nere med alla utespelare runt eget straffområde. Förutom en nick från Haller på ett inlägg av Antony som räddades av RKC:s målvakt Issam El Maach, där Tadic var nära att peta in returen, och ett skott av Daley Blind tätt utanför stolpen skapades det inga farligheter från Ajax som hade svårt att såga sig igenom RKC-bussen som var parkerad runt straffområdet.

Efter en halvtimmes spel lyckades RKC få tag i bollen och väggspela sig igenom Ajax försvar och få i väg sitt första avslut mot mål, men Martinez höll sig fram och täckte ut bollen till en hörna. Strax efter kom så matchens hetaste målchans och den föll till RKC då Kramer kom högst på ett inlägg utifrån högerkanten signerat Jens Odgaard. Kramer fick i väg en nick mot mål som gick rakt på André Onana men var så pass kraftfull ändå att den testade Onanas reflexer, som fick upp en näve och kunde styra bollen ut till hörna.

Därefter började hemmapubliken gräma sig lite och det var väl tur att Ajax då gjorde matchens första mål, ett vackert sådant. Antony spelade in bollen till Gravenberch i straffområdet som med ryggen mot mål tog emot och höll i den medan Antony löpte igenom och fick tillbaka bollen av Gravenberch. Helt fri utmed kortlinjen till höger i straffområdet hittade Antony in till Haller som enkelt kunde bredsida in bollen i ett öppet mål från ett par meters avstånd: 1-0.

Bara ett par minuter senare kom nummer två efter att Haller krigat tillbaka en tappad boll strax utanför straffområdet. Haller lyckades peta ut bollen till Berghuis på högerkanten som i sin tur spelade tillbaka in till Haller i straffområdet. Bollen kom högt men Haller tog emot på bröstet och avlossade sen en volley som letade sig in i bortre: 2-0.

Efter de båda målen öppnade matchen upp sig på ett naturligt sätt och Ajax kom plötsligt igenom RKC:S försvar hela tiden och radade upp chanser. Både Schuurs och Martinez kom när att utöka ledningen men fler mål blev det inte i den första halvleken. Den andra halvleken fortsatte i samma stil och det såg väldigt behagligt ut för Ajax som spelade runt bollen och letade efter sitt tredje mål för dagen.

Men efter fem minuter från ingenstans rensade RKC bollen och efter lite flipperspel strax inpå RKC:s planhalva fick Odgaard ner bollen och kunde skicka iväg en hög boll på djupet till Kramer som hade satt full fart. Schuurs hade tagit några kliv upp för att ta bollen av Odgaard som vunnit duellen med Martinez och Álvarez var på grund av det inte med på noterna. Kramer undvek offsiden då han var på egen planhalva när Odgaard slog bollen vilket gjorde att han hade ett hav av yta fram till Ajax-målet. Álvarez hann inte i kapp och Kramer kunde placera bollen förbi Onana som hade kommit ut från sitt mål. RKC blev härmed också endast det fjärde motståndarlaget att göra mål på Johan Cruijff ArenA denna säsong efter FC Utrecht, AZ och Sporting CP.

En missräkning för Ajax men man fortsatte köra på och då RKC nu började tro på en kvittering flyttade man upp folk vilket öppnade upp för Ajax, som kom nära då både Haller och Antony blev frispelade framför mål, men Antonys avslut gick rakt på El Maach som kunde rädda. Inga problem kunde man tänka sig, snart kommer nästa Ajax-mål.

Men så händer det som bara inte får hända, man slarvar i försvarsspelet igen. RKC:s målvakt slår en lång boll mot Odgaard som tar ner den ute på vänsterkanten och sätter fart. Rensch har koll på honom och täcker strax innanför eget straffområde. Då kommer Blind farandes från sin vänsterkanten för att täcka upp och missar helt Richard Van der Venne som tagit en löpning från egen planhalva som gjort honom helt fri i mitten framför mål och kan på ett tillslag placerar in bollen utmed Onanas högra stolpe. Ett enormt misstag av Blind som måste hålla koll på mitten då både Martinez och Schuurs varit högt uppe och inte hunnit tillbaka.

Stackars Onana har nu släppt in fyra mål på två matcher i rad, vilket inte är någon katastrof i sig då han inte kan klandras för något av dem. Men med tanke på att Remko Pasveer och Ajax endast släppt in fem mål i ligan på hela säsongen innan Onana ställde sig mellan stolparna förra helgen är det nog en tanke som slår honom, att han nästan släppt in lika många mål på två matcher.

I detta läget var det befogat att vara orolig över att Erik ten Hag inte skulle göra några snabba förändringar eftersom matchen (bara) var i 60:e minuten. Publiken gjorde sitt för att kolla om teen Hag var vaken och började skandera ”NICO” då man ville få in Nico Tagliafico. En snabb förändring blev det men inte Tagliafico utan Klaassen till förmån för Gravenberch som inte fått mycket utrett under matchen utom vid 1-0-målet. Publiken fortsatte efter bytet att skandera ”NICO” för att påminna ten Hag om vilka byten han borde göra.

Ajax fortsatte att pressa på framåt för att ta tillbaka ledningen i matchen, men man släppte då också mycket ytor bakom sig och nu hade RKC fått in det rätta knycket på hur man ska göra för att såra Ajax. I den 67:e minuten höll man på att göra det igen då man fick fram bollen till Van der Venne som ännu en gång som kommer fri, men denna gång hinner Álvarez tillbaka och kunde bryta. Men publiken är vid detta laget riktigt upprörda över hur hemmaspelarna uppträder och busvisslingarna hade blåst av taket om man valt att ha det på denna dagen. Det var inte vad man hade tänkt sig när man äntligen fick komma till en fullsatt ArenA igen. I den 70:e minuten fick ten Hag ge sig och bytte äntligen in den stora publikfavoriten Tagliafico till publikens stora jubel.

Med 20 minuter kvar av matchen och till publikens ”Ole ole ole, Nico, Nico”-ramsa fortsatte Ajax desperat att hitta igenom RKC-försvaret i jakten på ledningsmålet och man kom närmre och närmre samtidigt som RKC-spelarna fick mer och mer kramp. Men tiden började rinna i väg för Ajax och med tio minuter kvar gjorde ten Hag nästa dra då han bytte in Mohammed Kudus istället för Álvarez. Med ett väldigt offensivt balanserat lag jagade man desperat ledningsmålet och i den 84:e minuten kom man när då Berghuis hittade Haller med ett inlägg från vänsterkanten som Haller i sin tur nickade i stolpen. Strax efter fick Tadic i väg ett skott strax utanför straffområdet som gick tätt över ribban.

I den 86:e minuten, från ingenstans, var RKC nära att ta ledningen då man återigen slog en långboll upp till Odgaard som tog emot bollen ute på vänsterkanten. Han tittade upp och såg att Onana var långt utanför sitt eget mål och skickade i väg ett långt avslut som gick någon decimeter utanför i burgaveln. Hade den gått på mål hade det stått 2-3 till RKC. Sekunder senare var det Tadic tur att få iväg ett avslut någon decimeter utanför stolpen, denna gång efter att han fått bollen i straffområdet, tagit emot och fått iväg en ”tåpaj”.

Men i den 88:e minuten fick Ajax en skänk från ovan då Antony, på väg ut mot kortlinjen strax innanför straffområdet till höger, blev fälld av vänsterbacken Luuk Wouters och domaren blåste korrekt straff. Tadic stegade upp med vetskapen om att han missat sina två senaste straffar och hur viktiga dessa tre poängen var för Ajax för att återta ligaledningen. Pressen påverkade inte Tadic som fint placerade in straffen i målets högra hörn, otagbart för El Maach och 3-2 till Ajax.

Denna seger satt långt inne mot ett lag som kämpar för nedflyttning hemma på Johan Cruijff ArenA. Först och främst ska RKC hyllas då de krigade i försvaret och effektivt sårade Ajax i sina kontringar. Man var värda minst ett poäng för hur man stod upp i en bortamatch mot Ajax. Men för Ajax del är det oroväckande hur usel form man befinner sig i just nu när det börjar dra ihop sig. Blind sa till holländsk media för ett par veckor sedan att ”man vinner titeln mot de 'mindre' lagen i ligan” och det är knappt att Ajax lyckas med det i dagsläget.

Härnäst väntar en bortamatch mot åttonde placerade SC Cambuur kl. 20:00 på fredag. Det får väll på förhand ses som en mycket svår bortamatch för dagens Ajax.

Matchfakta
Ajax 3 – 2 RKC Waalwijk
Mål: 1-0 Haller '33, 2-0 Haller '37, 2-1 Kramer '50, 2-2 Van der Venne '57, 3-2 Tadic '90 (straff)
Gula kort: Martinez, Rensch, Anita, Tadic
Ajax: Onana; Rensch (Tagliafico '70), Schuurs, Martínez, Blind; Álvarez (Kudus '81), Berghuis, Gravenberch (Klaassen '62); Antony, Haller, Tadic.
RKC Waalwijk: El Maach; Gaari, Adewoye (Mulder '80), Van den Buijs, Touba, Wouters; Anita, Van der Venne (Oukili '69), Bakari (Daneels '60); Odgaard, Kramer (Kuijpers '80).